måndag 31 januari 2011

Ut å njut!


När isen lockar av Carl-Johan Thorell

Nu är det bara att ge sig iväg! Solen börjar värma och alla stickade mössor på väg med pendeln till Kallhäll eller Kungsängen kan inte ha fel! Det är njutbart och befriande att ta Mälaren i besittning, det är alldeles gratis och nästan helt ofarligt.

Vikingarännets bana mellan Uppsala och Stockholm är plogad och isen är tjock till och med under bron vid Kungsängen. Plogas det med motordrivet fordon kan man ju vara säker på att det håller för oss medeltjocka också... Det värsta som kan hända är att göra en egen vurpa men sådant kan hända även utan is under fötterna.

Men okunskap kombinerat med dumdristighet kan faktiskt ställa till det på isar som verkar helt säkra! Så läs på och lär dig mer i Isboken av Lisbet Olofsson. Den innehåller bland annat det allra viktigaste, nämligen issäkerhet. Men låtom oss icke avskräckas - låt oss snarare ta tillfället i akt att jaga soffpotatisen och latmasken på flykten! Så ut på Mälar'n! Ut å njut!

Vikingarännet har en alldeles utmärkt webbplats med hur mycket information som helst, och håll dig gärna uppdaterad via Fritidsförvaltningen här. Spana även in boken Långfärdsåkning på skridskor.

Och titta här:
Plogad sträcka för skridskoåkning vid Brukets skidbacke!

/Karin Hed

lördag 29 januari 2011

Annas favoriter från 2010

Sofi Oksanen - Dave Eggers - Johanna Mo

Utrensning - Vildingarna - Precis så illa är det




Neil Gaiman - Sonya Sones - Ingrid Olsson
Kyrkogårdsboken - Vad mina vänner inte vet - Komma över


A. H. Laestadius - Ingelin Angerborn - Camilla Lagerqvist

Hej vacker - Sorgfjäril - Cirkusflickan


Dan höjer - A. K. Håkans - Morten Durr
Cirkusdeckarna och spökmysteriet - Badhuskrisen - Bomben i matlådan

Boel Werner - Anna Ribbing - Stina Wirsén
Det är svårt att välja. Det är ju så många böcker. Böcker jag läst och böcker jag önskar att jag hade läst. Hur ska man välja?
Jag har funderat och funderat och nu har jag äntligen gjort det. Jag har valt favoriter bland romaner, ungdomsböcker och barnlitteratur.
Men frågar du mig nästa vecka, ja, då kan det ju vara någon bok som inte kom med här. Kanske har jag läst en av dem jag inte hunnit med än. Eller så har jag bokpratat om någon annan favorit och då känner jag säkert lite extra för den. Det är svårt att välja.

fredag 28 januari 2011

Mest utlånat 2010

Tolv topplistor över vad som lånats mest på våra bibliotek under 2010.
Klicka på bilderna för att förstora!













onsdag 26 januari 2011

Australia Day

Idag firas Australia Day (eller Invasion Day som kritikerna kallar den) till minne av att brittiska båtar anlände till Sydney Cove 1788. För australiensarna består firandet ofta av spontana cricketmatcher, barbeque och öl i parken. På biblioteket i Jakobsberg skyltar vi med allt vi har som rör Australien - romaner, resehandböcker, konst- och historieböcker, ungdomsböcker och musik!

Förresten, det här med musik från down under, det finns shyssta grejer som varken har med pubrock eller AC/DC att göra. Jag har knåpat ihop en liten spellista som man kan lyssna på här.

tisdag 25 januari 2011

Ljuva magiska realism

1967 publicerades den colombianska författaren och senare nobelpristagaren Gabriel García Márquez roman hundra år av ensamhet. Romanen kom att stå galjonsfigur för den latinamerikanska vågen under 60-talet, ”el boom” kallad. Med namn som Márquez och 2010 årsnobelpristagare Mario Vargas Llosa rönte den latinamerikanska litteraturen under denna tid stora internationella framgångar. Hundra år av ensamhet blev också stilbildande för det litterära begreppet magisk realism.

Genom att med realismens redskap skildra övernaturliga händelser skapar de magiska realisterna en värld som inte stämmer överens med den västerländska naturvetenskapens lagar. Den som har läst just hundra år av ensamhet vet att det i byn Macondo sker saker som inte går ihop med vår västerländska uppfattning om gravitationens lagar eller våra idéer om tid och rum; saker svävar, människor åldras i fel takt och om det någonsin funnits en framgångsrik alkemist är det just här. Márquez och de magiska realisterna skildrar på så sätt de mänskliga erfarenheterna (som man så stolt brukar säga i lite större litterära sammanhang) utifrån ett helt nytt perspektiv, i en värld i tomrummet mellan dröm och verklighet. För där drömmen skildras som verklighet, skildras verkligheten som dröm, och romanens berättare ger aldrig tolkningsföreträde åt vare sig den ena eller andra sidan.

För de som vill grotta ner sig i den magiska realismens underbara värld rekommenderas, förutom Márquez, författare som Isabel Allende, Ben Okri, Jorge Luis Borges och Toni Morrison. Günther Grass Blecktrumman kan mycket väl också läsas som magisk realism, liksom Salman Rushdies (ja, Rushdie har skrivit fler böcker än Satansverserna) Midnattsbarnen. En otroligt uppskattad författare vars surrealistiska romaner kan nämnas i samband med magisk realism är japanen Haruki Murakami. En svensk magisk realist kan sägas vara Majgull Axelsson, och i synnerhet romanen Aprilhäxan.

”Fantasyn då?”, hör jag det ropas i bakgrunden, och hur står det egentligen till med magisk realism inom barn- och ungdomslitteraturen? ”Visst”, ropar jag tillbaka, fantasylitteratur uppfyller visserligen flera av de (förvisso omdebatterade) kriterier som en bok av magisk realistisk karaktär ska sägas uppfylla, men brister ofta på några viktiga punkter. Fantasylitteraturen växlar till exempel ofta mellan en realistisk, eller ”verklig”, värld och en magisk värld. För att förflytta sig mellan dessa världar använder man i de flesta fall en sorts portal likt garderoben i Narnia-böckerna eller plattform 9 3/4 i Harry Potter-böckerna. Magisk realism karaktäriseras istället av att magin är ett välintegrerat element i den verkliga världen. Man kan tänka sig ett sorts diskbänkexempel där det inom fantasyn finns ett land med flygande diskbänkar vilket man dyker upp i genom att vrida kökskranen i exakt rätt läge. Samma flygande magiska diskbänksrealism (pun intended) skulle helt enkelt skildra episoden med de flygande diskbänkarna hemma i köket och på samma sätt som man skulle beskriva en frisbee eller fågels flykt genom luften. En annan anledning till varför det inom barn- och ungdomslitteraturen talas väldigt lite om magisk realism kan vara att böcker för yngre oftast innehåller ett tydligare krav på orsak och verkan (även om man kan undra om inte just barn- och ungdomar av förklarliga skäl borde vara extra mottagliga för den sorts litteratur som inte ifrågasätter saker som strider mot naturvetenskapen).

Med det inte sagt att det inte kan grävas fram strålande exempel. En personlig favorit är britten David Almond – läs framför allt den fantastiska debuten Skellig. Ovan nämnda Allende har även skrivit böcker för barn- och ungdomar. En svensk klassiker som Maria Gripe, och framför allt hennes så kallade skuggserie, kan också nämnas som en kandidat till den yngre magiska realismen. Det finns givetvis hundratals böcker och författare som jag inte nämnt som är värda att ta upp till diskussion inom temat, men ute mörknar himlen och nattens varelser börjar skönjas i hörnen. För att summera den magiska realismens kärna låter istället jag David Almond stå för den avslutande moralen:

Sometimes we think we should be able to know everything. But we can't. We have to allow ourselves to see what there is to see, and we have to imagine.

/Peter Borgedahl

torsdag 20 januari 2011

Släktforskning i färg!


Nu har vi ytterligare en släktforskardatabas på alla våra bibliotek. ArkivDigital nyfotograferar det gamla unika källmaterialet med nutida teknik i färg, och läsbarheten blir därmed väldigt mycket bättre än de gamla svartvita kopiorna.
Mer information: www.arkivdigital.se
Vi har även Genline.

onsdag 19 januari 2011

MADC och den enorma väggen


Ärade konstvänner! Ni minns säkert en av mina favoritmålare, MADC, från tidigare inlägg på den här bloggen. Hennes 639m² stora vägg är nu klar och det är helt klart ett verk i paritet med Michelangelos tak i det sixtinska kapellet. Åtminstone i min värld.

Skåda och förundras:



Nu har hon även startat en blogg där man kan följa hennes olika projekt. Klicka här för att tappa hakan.
Böcker om otraditionella konstformer (som det kallas i biblioteksvärlden) hittar du här.

måndag 17 januari 2011

Världens bästa jazz



Hurra! Jag upptäckte precis att vi har en av världens bästa jazzlåtar i vårt bestånd: Tuesday Wonderland med Esbjörn Svensson Trio. Den finns på skivan med samma namn, men allra bäst är liveversionen på E.S.T. Live In Hamburg.

Här nedan kan du lyssna hur den lät när trion gästade TV4 Nyhetsmorgon.
Om alla musiker kunde spela med sådan inlevelse skulle vi nog ha en bättre värld...



Om skivorna inte finns inne på ditt bibliotek just nu och du har en internetuppkoppling så kan du lyssna via Spotify som du laddar ner gratis här.

E.S.T. Live In Hamburg
Tuesday Wonderland

fredag 14 januari 2011

The Wormworld Saga



Att läsa på datorskärmen kan vara en tröttsam upplevelse. Att läsa grafiska noveller, eller serietidningar om man så vill, på nätet fungerar dock bättre och är mer behagligt för ögonen.
Via en vän på Facebook hittade jag berättelsen The Wormworld Saga av Daniel Lieske som både är härligt tecknad och får mig att minnas sommarens alla äventyr när man var barn; den här blandningen av spänning, längtan och upptäckter. Nya hyss varje dag, och särskilt mycket hände ute på landet där man kunde röra sig fritt.
Klicka här för att läsa.

Än så länge finns bara första kapitlet utlagt, men visst blir man sugen på att läsa vidare? Och visst längtar man till sommaren?

onsdag 12 januari 2011

Bibliotekstjuven



Ikväll visas det första avsnittet av SVT:s dramaserie Bibliotekstjuven med Gustaf Skarsgård i huvudrollen. Historien är spännande likt den bästa thriller, så jag hoppas att SVT har lyckats lika bra som Jesper Huor gjorde med sin radiodokumentär Bibliotekarien. För den fick han Stora radiopriset 2009 i kategorin Årets reportage. Lyssna och ladda ner här!

Saxat från Jesper Huors hemsida:
Gustaf Skarsgård spelar en chef på Kungliga Biblioteket som i hemlighet säljer dyrgripar ur samlingarna, för att finansiera ett utsvävande dubbelliv. Tre kvinnliga bibliotekarier får uppdraget lösa mysteriet med de försvunna böckerna och snart är de tjuven på spåren.

Läs mer om boktjuven, Anders Burius, här.

tisdag 11 januari 2011

Spotify: 60-talsnostalgi och Chanson francaise



60-talsnostalgi... Det är ju sådant där jag spelade om och om igen och jag hade inga pengar till inköp av skivor utan det fick bli utbudet på radion, t ex "Tio-i-topp" och engelska och amerikanska listan. Det kallades ju rakt av bara popmusik.
Tänk vilken revolution det var för oss 50-talister som hade varit för unga för rocken! Äntligen något som blev vår musik. Svensktoppen kunde ju slänga sig i väggen! Fast vi lyssnade förstås på de svenska popgrupperna också och de sjöng givetvis på engelska... "I love youooo.." skulle ju ha låtit hur töntigt som helst på svenska! Tyckte vi.
Lyssna här!



Från just Frankrike kommer musikgenren Chanson francaise (fransk visa eller sång). Många av artisterna benämns också sjungande poeter eftersom det ofta är tonsatta dikter. Inom genren förekommer även folkliga visor och kabarévisor. Här är ett axplock från några av mina lite äldre favoriter - mest "Hjärta och smärta"...
Lyssna här!

/Karin Hed

måndag 10 januari 2011

Förra årets bästa

Jag gör som Mattias och tillkännager mina högst personliga favoriter i bokväg från det gångna året:

Liv Strömqvist - Prins Charles känsla
För att det är världens smartaste seriealbum

Sara Stridsberg - Darling River : Doloresvariationer
För att den är nattsvart, suggestiv och hjärtslitande - viktiga bokegenskaper enligt mig
Ann Heberlein - En liten bok om ondska
För att ondska är intressant och för att Heberlein har en förmåga att trollbinda läsaren från första till sista sidan.
Sofi Oksanen - Utrensning
För att den berättar historien om något så nära men ändå så långt bort.
Sigrid Combüchen - Spill
För att den lever upp till förväntningarna

Bubblare:
Haruki Murakami - Vad jag pratar om när jag pratar om löpning
För att Murakamis språk är fjäderlätt och exakt och för att man blir sjukt pepp på att börja jogga! Dessutom är det en perfekt presentbok - alla verkar tycka om den.
Musiken då? Jotack, den har jag inte glömt bort - här finns min lista över 2010 års 18 bästa låtar. För att öppna länken krävs tillgång till Spotify. Så här ser listan ut:
Health: USA Boys
Blonde Redhead: Here sometimes
The Radio Dept.: Never Follow Suit
Pet Shop Boys: Together
Bandjo: Metropolis
Beach House: Zebra
JJ: Let Go
M.I.A.: XXXO
Glasser: Home
Crystal Castles: Celestica
Belle & Sebastian: I Didn't See It Coming
Shugo Tokumaru: Lahaha
Jónsi: Boy Lilikoi
Kent: Ismael
Xiu Xiu: Grey Death
Robyn: Dancing On My Own
Best Coast: Boyfriend
Korallreven: The Truest Faith