onsdag 25 januari 2012

Kort och personligt om Stig Sæterbakken


Foto: Jo Michael

Enligt mig var han tveklöst en av de främsta i Norden. En författare som var ärlig hela vägen och som jag kunde relatera till så väl. Lämna mig inte (recension här) är en av de mest drabbande böcker jag har läst, och nu är det han som har lämnat oss. Stig Sæterbakken dog natten till onsdag, blott 46 år gammal.

Vi hade sporadisk mailkontakt under några år. Jag blev så oerhört smickrad när han hörde av sig första gången. Han hade läst min blogg och ville att jag skulle delta i ett nätprojekt kallat Sauermugg+, ett slags fortsättningsarbete på hans roman Sauermugg. Att bli kontaktad av en författare vars böcker man läser och beundrar kändes stort. Hur visste han att jag ens existerade? Jag minns att jag släppte allt och i nåt slags rus skrev ihop några rader som Stig sedan publicerade tillsammans med andras texter på sin hemsida. Vilken ära! Och han var så engagerad i detta lilla projekt.

Vi träffades aldrig, och flera personer som han arbetade väldigt nära med träffade heller aldrig Stig. Men på nåt sätt så kommer man ibland en person väldigt nära ändå, just på grund av mailkontakten. Man kan komma att prata om saker som man sällan orkar eller hinner med under vardagen, eller som aldrig riktigt når fram eller som lätt glöms bort efter en kväll på krogen eller var det nu må vara. Jag kände ju egentligen inte Stig, men hans död känns ändå. Hans texter – särskilt Lämna mig inte och Osynliga händer – känns ända in i märgen när det är som bäst/värst. Jag rekommenderar dem varmt och beklagar verkligen sorgen.

Hans svenske förläggare, Carl-Michael Edenborg, talade fint om Stig i september 2009, då Stig firade 25 år som författare. Läs även hans inlägg på bloggen.
I höst kommer Stig Sæterbakkens sista roman, Gjennom natten, översatt till svenska.

måndag 23 januari 2012

Påfyllning i bokkorgen

När vintern är som mörkast och snön vägrar infinna sig kan en bokkorg vara bra att ha.
En korg fylld med biblioteksböcker av alla dess slag, som man lyckats låna hem i tid innan den där tråkiga eftermiddagen på jullovet, när man har lekt med alla julklappar, spelat alla nya spel och räknat alla regndroppar på fönsterrutan.
Med facit i hand kan jag rekommendera följande ur korgens innehåll:

För läshungriga åtta - till nioåringar:

Blommor på Höökens grav av Lena Arro
Att vaka vid en gravplats där det spökar för att ta reda på vad som hände en natt för länge sedan- det kan vara skönt att läsa den här i vuxens sällskap!

Fråga chans av Marie Oskarsson
Också lite läskigt, om än på ett helt annat sätt. Men den här vill man nog läsa själv. Stora känslor kompisar emellan.






Häxdoktorn av Martin Widmark
Ännu ett fall för monsteragent Nelly Rapp. Martin Widmark
är ett måste i en bokkorg.

Damen på kyrkogården… av Jørn Roeim
Här är vi tillbaka på den läskiga avdelningen. Mysrys blir som bäst när man är två om den!






Mysterium för utomjordingar av Rose Lagercrantz
Första delen i serien om Humlan som börjar i fjärde klass, gillar att lösa mysterier och skriver till utomjordingar i sin dagbok. Uppföljaren finns redan i korgen.









Till bokhungriga men ännu läsokunniga småsyskon:

Elsa och godnattsagorna av Martin Olczak
Här berättar gosedjuren om sina äventyrliga liv! En ny berättelse varje kväll, man riktigt längtar tills det blir läggsdags!

Dagspöket av Jujja Wieslander
Att läsa boken är rolig, men att lyssna på Cd-skivan blir så mycket roligare! Dagspöket kan bara spöka på dagen, han är svart och syns inte på natten. Han åker buss, går på badhus och till slut hittar han ett hem där han kan bo.

Nästa rapport kommer efter sportlovet!

onsdag 18 januari 2012

Alfons Åberg fyller 40 år!

Foto: Camilla Eliasson

Här kommer lite bilder från förra årets sista familjelördag i Jakobsberg. Temat var "Bland vantar och snöflingor" och barnen pyntade julgranen.

Nu laddar vi inför Alfons Åbergs 40-årskalas lördagen 11/2. Det blir mys i Alfonshörnan, tipspromenad, filmvisning och födelsedagsfika.
Mer info på vår hemsida.
Massor med info om Alfons på hans egen sida. Kolla!

OBS! Även Viksjö bibliotek kommer att fira Alfons, så håll utkik här och på affischerna - lördagen den 24/3 smäller det i Viksjö!

måndag 16 januari 2012

Författarbesök: Bengt Ohlsson

Bengt Ohlsson kommer som bekant till Jakobsbergs bibliotek i morgon. Och vem är mer aktuell i kulturdebatten än Bengt Ohlsson? Han rörde om rejält i grytan med sin debattartikel När ska det röda rinna av kulturens fana? i Dagens Nyheter, och debatten lär pågå ett bra tag till.
Replikerna strömmar in i rask takt, och även om det är den senaste romanen Rekviem för John Cummings (om punkikonen Johnny Ramone från det legendariska punkbandet Ramones) som ska behandlas i Jakobsberg så kan det vara intressant att ha följt debatten. Antalet kommentarer till den ursprungliga debattartikeln är nu uppe i 523 stycken!






Här följer ett litet, litet axplock av de repliker som dykt upp hittills.
God läsning och varmt välkommen på tisdag!

Åsa Linderborg
Madeleine Sjöstedt
Sven Wollter
Nina Lekander
Mats Wiklund
Peter Hjörne
Dan Wolgers
Lars Anders Johansson
Galago

---
Hyllan, Jakobsbergs bibliotek, tisdag 17 januari kl 18:30. Fri entré!
Möjlighet finns att köpa boken signerad.
I samarbete med ABF Norra Stor-Stockholm och Klackenbergs Böcker och Papper.

Foto: Thron Ullberg.

torsdag 12 januari 2012

Lördagspyssel i Viksjö


För alla små och stora som känner sig lite pysselsugna drar vi den här veckan igång med lördagspyssel på Viksjö bibliotek. Varje lördag kan man komma och pyssla, skapa och rita. Under januari skapar vi med papperstallrikar. Låt fantasin flöda och förvandla vanliga tallrikar till flygande tefat, djur, klockor och i brist på riktig snö snögubbar! Pysselbordet är uppdukat under öppettid 11-15.

Välkomna!

onsdag 4 januari 2012

Vårprogrammet är här!

Foldern som rymmer bibliotekens alla program och aktiviteter under våren är på väg ut i lokalerna. Du kan redan nu ladda ner programmet i PDF-format (16 Mb) från vår hemsida.