torsdag 30 augusti 2012

Sommarens bästa - Topp 3



1. Eld av Mats Strandberg och Sara Bergmark Elfgren. Fortsättning på Cirkeln kom äntligen. Härligt med sträckläsning som när man var barn!

2. Lyckan, kärleken och meningen med livet av Elizabeth Gilbert. Blev tipsad om den här boken av en vän och trots vissa klyschor gillade jag den! Så nu är jag sugen på att åka till Italien och äta god mat, till Indien på yogaretreat och till Bali för bara vara... Finns också som film.

3. Madicken på bok och film. Yngsta dotterns sommarfavorit och det går inte att låta bli att inte tycka om. Underbart, idylliskt och lika bra på film som i bokform!

måndag 27 augusti 2012

Sommarens bästa - Topp 3

Bokslukaren inom mig väljer:



Jag väntar under mossan av Amanda Hellberg- en helt magisk berättelse! Nordisk folktro blandas med en nypa skräckroman och fantasy. Läs och njut!
Det dyrbara av Linn Ullman. Jag ville verkligen följa hela Dn’s följetong. Men nej, jag får snällt köa på boken och läsa klart under hösten! Hoppas den håller…
Den perfekta hästen av Amanda Carlin. Amanda är 16 och detta är hennes första bok, med ett omslag hon själv designat! Jag blir imponerad av hennes skrivartalang och förstår när dottern inte kan lägga ifrån sig denna fina bok! Heja för lilla Decibel förlag, och lycka till med uppföljaren Amanda!
Återigen har det visat sig att jag inte ens har hunnit läsa hälften av allt jag hade på min lista.
Nej, att läsa hör ihop med hösten. Soffan, kaffet och läslampan väntar. Idag tar jag med mig hem Torka aldrig tårar utan handskar, Jonas Gardells senaste och kanske mest personliga bok. Tror inte att jag hade velat läsa den i sommarsolen. Vissa böcker behöver en viss stämning, och en regnig dag som denna känns Gardell ganska rätt, tyvärr.

/Eva Brünahl

måndag 20 augusti 2012

Vill du vara med och leda våra bibliotek in i framtiden?


Järfälla bibliotek söker två verksamhetsledare, en för filialerna och en för huvudbiblioteket, som tillsammans med kompetenta och engagerade medarbetare ska leda biblioteken in i framtiden.

Vi söker dig som har ett starkt engagemang för biblioteksverksamhet och dessutom stort intresse och kunskap om nya medier och människors nya medievanor. Utveckling och framtidsfrågor står i fokus.

Järfälla är inne i en stark tillväxtfas. Kommunen bygger flera nya bostadsområden, till exempel Barkarbystaden. Med en befolkning som växer med 1 000 personer per år och flera infrastruktursatsningar är Järfälla på väg att bli en knutpunkt i nordvästra Storstockholm. Detta gör det möjligt bygga upp ett nytt bibliotek i Barkarbystaden och kommunen har även planer på att rusta upp befintliga kommundelcentrum där biblioteken ges en framträdande plats.

Biblioteken har en bred och varierad verksamhet. Våra 475 000 besök per år är ett kvitto på det. Att vi dessutom ligger i framkant när det gäller sociala medier (blogg, Facebook, YouTube, Twitter, Spotify, digitala nyhetsbrev) gör att vi kan förena bibliotekens fysiska utbud och uttryck med det digitala nätverket och därmed nå ut och kommunicera på ännu bredare front.

I kommunens fritids- och kulturvaneundersökning fick biblioteket högt betyg av kommunens invånare. Det ligger på topp10-listan över verksamheter som invånarna tycker att man ska använda skattepengar till.

Järfälla bibliotek är:
Huvudbiblioteket i Jakobsberg, med en publik yta på 1700 kvm och ca 1000 besök per dag. Filialerna i Barkarby, Kallhäll och Viksjö är alla relativt nyrenoverade och modernt utrustade. Sommaren 2009 infördes självbetjäning (RFID) på samtliga bibliotek.

Järfälla bibliotek prioriterar i år:
- Läs- och språkfrämjande arbete för barn och ungdom.
Våra utlåningssiffror rörande lån till barn har också ökat de senaste fyra åren.

- Mångspråkighet/mångkultur; vi ser det som en mycket viktig uppgift att bidra till integrationen för de personer som är nyinflyttade till Sverige.

- Öka antalet unika låntagare. Järfälla har redan många aktiva låntagare men vi vill att ännu fler kommuninvånare ska börja använda biblioteken.

Läs mer här:
Verksamhetsledare för huvudbiblioteket i Jakobsberg
Verksamhetsledare för filialerna i Barkarby, Kallhäll och Viksjö

Besök gärna vår sida på Facebook! Där finns bland annat bilder på hur biblioteken ser ut.

Välkommen med din ansökan!

lördag 18 augusti 2012

Sommarens bästa - Topp tre

Foto: Mattias Pettersson
Det bästa med sommaren för min del var tio dagars vistelse i Porto i norra Portugal. Vilken fantastisk stad! Och vilka fantastiska människor! Det var backigt som i San Francisco, men trängre och mysigare. Trots backarna och det varma klimatet (vid ankomst var det 30 grader varmt, därefter kring 23-24 grader) så blev jag inte totalt utslagen, för det finns så mycket smådetaljer att upptäcka att man nästan tvingas ta det lugnt.

Gillar man magisk natur, imponerande arkitektur, vital kultur, lugn och ro samt en stad som inte är till brädden fylld med turister och försäljare så kan jag varmt rekommendera Porto. Atlanten ligger dessutom tio minuters bussresa från centrum.

Foto: Mattias Pettersson.
Foto: Mattias Pettersson

Under resan fick jag användning för sommarens bästa inköp:
Läsplattan Sony PRS-T1!
Jag har länge varit nyfiken på läsplattor, men även en smula skeptisk. Jag älskar fysiska böcker, att kunna vända blad, att studera omslagen och formgivningen, papperet, att bara hålla i något rejält... Läsplattan – fick jag för mig – var något plastigt kommersiellt jippo helt utan själ.

Efter att ha plöjt böcker som aldrig förr på denna läsplatta är jag beredd att kapitulera. Den är grym!
Jag har 80 böcker i väskan, och det tar ingen plats alls. Läsupplevelsen är i många fall bättre än i en vanlig bok – när man väl vant sig, bör väl tilläggas. I början tyckte jag det var lite väl grå skärm, men vid längre läsning är skärmen mycket skonsam mot ögonen. Det är inga problem att läsa fyra-fem timmar på raken. Och det går till och med att göra hundöron! För att inte tala om de inbyggda ordböckerna (läser du exempelvis på engelska och stöter på ett ord du inte förstår, så är det bara att trycka på ordet med fingret för en förklaring), eller möjligheten att markera (stryka under) stycken – som sedan enkelt kan suddas ut. Perfekt för den flitige studenten!

Fast någon själ vet jag inte om den har...

Är man däremot ute efter en platta som även hanterar bilder och färger, så är nog en surfplatta att rekommendera. Redan nu finns det fantastiska lexikon och biografier att tillgå, exempelvis Leonardo Da Vincis "Ultimate Codex", som fungerar som en blandning av e-bok och app.

Den bästa boken jag läst under sommaren?
Eftersom det var så kul att läsa med läsplatta så dog jag igenom en av mina absoluta favoritromaner igen. En sån där bok som jag skulle ta med mig till en öde ö. Jag pratar om "The Magus" av John Fowles ("Illusionisten" på svenska, läs om den på Wikipedia här). Förutom det övernaturliga, ockulta och mystiska, så handlar boken väldigt mycket om relationer. Fowles har en förmåga att beskriva dessa på ett sätt som verkligen känns naturligt, realistiskt, autentiskt, ofta på pricken… Om du gillar filmer som Stanley Kurbicks "Eyes Wide Shut" och David Finchers "The Game", och böcker som Gun-Britt Sundströms "Maken" så borde du verkligen gilla "The Magus".

tisdag 14 augusti 2012

Att jobba med böcker

På vår Facebook-sida har vi postat en del länkar till folk som jobbar med böcker på ett lite annorlunda sätt. Ofta handlar det om miljötänk som ett sätt att återanvända gamla böcker. Följ oss gärna på Facebook för fler intressanta länkar!

Georgia Russell - "Voyage d'un naturaliste autour du monde"
"
Hong Yi - "Facebook"
aMAZEme-labyrinten i London
BRC Design - "Spineless" (en fåtölj bestående av bokryggar)

fredag 3 augusti 2012

Mattias sommarläsning



Den här sommaren har jag försökt mig på en bunt böcker som jag suktat efter länge.
Först ut: Tegelstenen Shantaram av Gregory David Roberts. Jag vet flera som ser boken som sin favoritroman och jag var sugen på ett maffigt läsäventyr fyllt med mystik och spänning i ett myllrande Bombay. Peppen var total.
Men efter 250 sidor tog det stopp. Det är nästan så jag vill slänga in en svordom här, för detta var riktigt uselt. Det infantila språket, den pseudointellektuella ”livsfilosofin”, de mystiskt österländska klyschorna, de sagoromantiska karaktärerna… Det är ju buskis! Måhända är resterande sjuhundra sidor av högsta kvalitet, men just nu fixar jag inte en Åsa-Nisse i Indien.

Så jag vände mig till Neil Gaiman och den mycket omtalade American Gods. Här lyckades jag inte plöja mer än hundra sidor innan musten gick ur mig.
Jag är Gaiman-novis och har noll koll (har endast läst den fantastiska The Sandman), men alltså… Inledningen kan sammanfattas med ett enda ord: Platt. Och sedan blir det plattare. Fast det kanske inte är meningen att man ska känna något för karaktärerna? Det kanske blir jättebra framöver?
Det har inte börjat bra, trots att jag vanligtvis är en sucker för religion, myter och genreöverskridande verk, men tills boken är utläst så väntar jag med ett slutomdöme.

Över till Neal Stephenson och Cryptonomicon. Och nu snackar vi! Det här väcker nörden i mig (som förvisso aldrig sover) och trots att jag är helt koko när det gäller matematik så går jag igång på samtalen om Alan Turing, kryptografiska algoritmer, chiffer och annat obegripligt, men det är framför allt berättartekniken och det historiska sammanhanget som lockar. Samtidigt som Stephenson tecknar en bild av en värld i krig och kaos så far tankar kring teknik och naturvetenskap runt i hjärnan, och trots komplexiteten blir det snudd på meditativt.
Även detta är en tegelsten på över tusen sidor, men jag har ingen brådska. En bra bok kan man leva länge med.

Ett inte fullt lika mastigt projekt att ta sig an är serieromanen Fatale av Ed Brubaker och Sean Phillips. Volym ett rymmer de fem första numren och bjuder på klassisk noir av högsta kvalitet. Det som gör det än mer intressant är inslagen av ockultism och skräck i sann Lovecraft-anda. Bör icke missas!

---


Oj, jag upptäckte precis att jag för två år sedan utlovade en recension av Magnus Dahlströms Spådom. Nu är han aktuell med sin nya roman Sken, som tydligen har något samband med Spådom, varför en omläsning av Spådom är en nödvändighet. Sagt och gjort, den är nu utläst en andra gång. Ännu bättre en första gången. Jag klottrade ner lätt spridda anteckningar kring den första delen, hoppas det räcker som recension:

Nedslag i tre personers vardag. Vi följer dem i arbetet, närgånget och utan vidare omskrivningar. Inga dramatiska händelser. Vardagslunk. Och så allt det som stör deras tankar.
Den här boken, precis som Dahlströms tidigare böcker, går på djupet och lägger all tid på det som sker i människors tankar, snarare än det som sker i deras ytliga liv.

Läkaren som inte kan släppa det som hände i stugan och det som hände på den ensliga leden i ett kylslaget landskap. En pojke och en man, båda med kläder som inte är anpassade för där de befinner sig. Vid sina sinnens fulla bruk, men okontaktbara. I chocktillstånd.
Pojken med en blödning i ögat, kanske efter ett slag.
Läkaren hjälper.
Mannen som greppar läkarens hand, läser den och tycks uttala en spådom: ”Döda dig”.
Hur läkaren sedan ältar det som skett. Nervositeten, obehaget, att aldrig kunna slappna av. Tankarna kommer och går utan att bry sig om vardagen. Det eviga, hänsynslösa grubblandet.

Dahlströms texter är studier i beteendevetenskap. Man märker när osäkerheten tar överhanden, när tankarna styrs av att människan inte är tillfreds. Obetydliga nyckelord som upprepas. Tid som står stilla eller försvinner. Inbillningar. Röster i korridorer. Misstänksamhet. Ögon som ser, en hjärna som registrerar, men som inte går att lita på.

Läkaren är så upptagen med tankarna på det som hänt att han tycks tvinga tankarna ut i verkligheten. Det inåtvända har gått varvet runt, ut i det alldagliga, och svikit sig självt. ”Jag hade lagt det bakom mig”, trots att det är det enda han tänker på. Förnekelse. Misstro.

”Vissa händelser uttolkades i sinnet efter vissa mönster för att man en gång hade börjat med det. ...//... tidsuppfattningen blev ofta förvrängd i en komplicerad och laddad situation, och vad som tycktes ske sekund för sekund kunde realt vara annorlunda.”

Besatt av kollegans glasögon. Glasögon som inte finns.
Ja, visst är det flummigt. Men ack så bra! Dahlströms Nedkomst är hans mästerverk och ett absolut måste om man gillar det obehagliga i litteraturen. Så långt från Åsa-Nisse i Indien som man kan komma...