fredag 19 oktober 2012

Skärvor i en fars liv

Som utlovat ska det handla om bokmässan igen.
Men istället för att mångordig beskriva vilka starka intryck jag fick med mig från ett seminarium där Göran Rosenberg samtalade med Ola Larsmo om boken Ett kort uppehåll på vägen från Auschwitz, vill jag hellre hänvisa till möjligheten att se programmet på UR play. Lyssna på Rosenbergs berättelse och låt den verka. Har du inte läst boken redan så tror jag säkert du kommer att bli nyfiken på den.

Rosenberg föddes i Södertälje år 1948 och i boken skildrar han föräldrarnas liv i Sverige efter kriget.
Till skillnad från så många andra romaner och filmer ligger Rosenbergs fokus alltså på det liv föräldrarna levde "sedan"- efter den omänskliga katastrof som drabbat dem i krigets Polen.
Han skildrar hur de börjar om efter att ha blivit berövade sin identitet, hur de livet ut förföljs av traumat medan de bygger upp ett nytt liv i det nya landet.Det må vara ofattbart att man kan gå vidare efter att ha varit med om Förintelsens fasor. Rosenberg försöker förstå, han reser runt i Tyskland och Polen, besöker de platser där föräldrarna upplevt det fasansfulla. Han skildrar ankomsten till Sverige och läsaren vill gärna hoppas på ett gott slut, men verklighetens berättelser bjuder tyvärr sällan på just lyckliga slut.

Rosenberg närmar sig varsamt föräldrarnas öde och skildrar livet ur barnets perspektiv, genom att hela tiden tilltala faderns "du" lyfter han boken från att vara en dokumentär till att bli en personlig skildring.
Vissa böcker lämnar spår i läsarnas själar, och vissa samtal gör det också.
Samtalet med titeln "Skärvor i en fars liv" finns på UR play en längre tid framöver. Boken Ett kort uppehåll på vägen från Auschwitz finns att låna som "vanlig" bok, ljudbok och e-bok.

/Eva Brünahl

måndag 8 oktober 2012

Tillbaka från mässan!

















Och huvudet fullt med inspiration!

En byggnad fylld med böcker och författare, läsare och bokälskare.
Boktravarna trängs i hyllor och på pallar, besökarna kommer i närkontakt med varandra och författarna löser av varandra i scenprogram efter scenprogram seminarium efter seminarium.
100 000 besökare. 3 446 programpunkter med 2 420 medverkande. Under fyra hektiska dagar träffas författare, förläggare, journalister, biblioteksfolk, bokhandlare för att fira det finaste de vet- litteraturen.
Allmänheten får tillträde efter lunch på fredagen, och tyckte man att det var fullt i gångarna redan på torsdag så är detta ingenting jämfört med vad som händer på mässan när den intresserade allmänheten tar över. Det bläddras i böcker, det bildas köer till signeringsbord, det köas gladeligen även utanför seminarierummen.
Varför åka till bokmässan då, om hela tillställningen mest verkar bestå av en enda lång kö till precis allting?
För att Bokmässan verkligen är årets stora bokfest.
Alla är där. Förutom de stora namnen som Jonas Gardell, Jan Guillou, Tomas Tranströmer m.fl. så finns här plats även för de små förlagen, för möten med kollegor från landets alla håll, för utställare från utlandet och roligt nog så har modedesignern Gudrun Sjödén en monter så kulturtanterna kan uppdatera sin garderob.
Det säljs böcker som aldrig annars, och just detta faktum är nog vad som skiljer bokmässan i Göteborg från andra bokmässor, till exempel Frankfurtmässan som i år drar i gång den 10 oktober.
I Göteborg står litteraturen i fokus, i Frankfurt är det kommers som gäller.
Som sagt, 3446 programpunkter fanns på listan från början. Jag har hunnit med några av dem. Martin Widmark, Johan Unenge, Göran Rosenberg och Ilon Wikland är några av namnen som kommer att synas här på bloggen under hösten. Att klämma in dem i ett enda blogginlägg vore inte att göra dem rättvisa.
/Eva Brünahl

måndag 1 oktober 2012

Måste flickor vara små


Foto: Mattias Pettersson
Missa inte Humlan Langes utställning på Jakobsbergs konsthall
(som finns inne på biblioteket).
"Måste flickor vara små" pågår till 14 oktober.