fredag 30 november 2012

Hur många stjärnor finns det? - Bibliotekets årliga adventskalender


Nu har det äntligen blivit dags! Varje dag fram till julafton öppnas en lucka i bibliotekets adventskalender.  Detta sker på Jakobsbergs bibliotek, och här på bloggen. I år är temat STJÄRNOR.

Om man går ut en riktigt mörk och klar natt och har bra syn så kan man se över tusen stjärnor på himlen. Det är bara en liten, liten bråkdel av alla stjärnor i vår egen galax, Vintergatan, som har cirka hundra miljarder stjärnor. När man ser något stjärnliknande som snabbt rör sig på himlen och är synligt endast en eller några sekunder så rör det sig sannolikt om en meteor, även kallat stjärnfall. Vintergatan är bara en bland massor av galaxer - ingen vet hur många.

Stjärnor på himlavalvet, stjärnor i fönstret, julstjärnor, önskestjärnor, filmstjärnor... Personalen bjuder på sina bästa tips: här finns filmer, spel och musik, gnistrande bilderböcker och romaner; allt som blänker, glänser och glittrar. Håll ögonen öppna, första luckan öppnas imorgon!

Självklart skyltar vi även med juliga böcker: julsagor, julsånger, pyssel och bakning.
Eller vad sägs om en juldeckare?


Nu är det jul...

Imorgon är det äntligen 1 december och dags att öppna första luckan på alla adventskalendrar, hänga upp adventstjärnor och ställa fram adventsljusstakar i fönstren. Äntligen lite ljus efter den mörka mörka november och snön som faller så vackert utanför fönstret ger både bonusljus och lite extra julkänsla. Bara att räkna ned till jul nu!
I Jakobsberg har vi den fina adventskalendern med personalens boktips som också visas på bloggen. I Viksjö vill vi inte vara sämre så vi har en egen julkalender i år med dagens barnbokstips. Denna kalender är dock inte virtuell utan måste upplevas på plats. Dessutom har vi plockat fram alla julböcker från magasinet. Här finns både gamla klassiker som Jul i Bullerbyn och Johans jul och lite nyare. Kom och låna och öka julkänslan ännu mer! 


 

onsdag 28 november 2012

Troll och oknytt i Jakobsberg

Nu på lördag kommer trollen till Jakobsbergs bibliotek! Under familjelördagen kan du pyssla och gå tipsrundan på barnavdelningen. Och låna en massa böcker förstås!
Vi har öppet kl. 11-16 som vanligt. Välkomna!

Missa inte att titta närmare på Camillas utställning:





torsdag 22 november 2012

Senast lästa bok


Vi är visst fler på biblioteket som bär hem alltför många böcker åt gången bara för att vi vill, vi bör och kan inte motstå frestelsen. Vi  köar på böckerna som alla er andra och känner samma frustration att behöva välja när de ramlar in flera stycken i taget. Sedan ska man smutta lite på var och en för att känna efter vilken som får chansen att stanna tiden ut denna gång. Beror verkligen på sinnesstämning och nyfikenhet på ämnet.


Boken som denna gång fick bli min ögonsten var Cilla Naumanns Springa med åror. Vi får följa bondflickan Monika i hennes vardag från det hon första gången träffar sommargästen och stadsflickan Johanna och tills dess de blivit vuxna och deras klasskonflikt fått ödesdigra konsekvenser.
De olika skeendena i livet spinns fint in lite fram och tillbaka och ger ett stort driv i berättelsen. Det är svårt att lämna boken innan den är färdigläst och den ger många tänkvärda infallsvinklar på både stort och smått här i livet.

Boken utkom nu i höst och är en av de nominerade till Augustpriset i kategorin Årets svenska skönlitterära bok. Priset utdelas den 26 november.

/Karin Hed

lördag 17 november 2012

Författarbesök: Lisbeth Johansson Ishaq. "Egyptens kvinnor skriver"

Jag ser fram emot att komma till Jakobsbergs bibliotek tisdagen den 20 november 2012, kl 18.30.

Biblioteket är fint och har ett stort utbud av böcker, musik och tidningar och det anordnas många intressanta kulturella  program där. Där finns också många böcker på andra språk än svenska.

På Hyllan kommer jag berätta om två författande kvinnor som varit verksamma i Egypten,  Mayy Ziyadah och Nawal al-Saadawi. De representerar två olika tidsepoker men har mycket gemensamt ändå.
Kvinnor som väljer sina egna liv, borde vara nåt naturligt. Men det är inte alltid så...

Nu när det är som mörkast utomhus här i Sverige, så bjuder jag in er alla till en "Litterär salong", kanhända får vi en känsla av Egyptens atmosfär.

Föredraget hålls på svenska och arabiska.  Fri entré.

Jag hoppas att vi ses då!

//Lisbeth Johansson Ishaq

Arrangeras i samarbete med ABF Norra Stor-Stockholm.

onsdag 14 november 2012

Just nu läser jag...

...alldeles för många böcker samtidigt. Exempelvis dessa:


Min uppfattning om Herman Lindqvist som "den där rojalisten som babblade om kungar och drottningar i TV i slutet av 90-talet och som skriver ganska kackiga historieböcker" krackelerar när jag läser Mitt i allt. Det är synnerligen rafflande läsning från det att han 21 år ung stiger in på Stockholms-Tidningens redaktion, plöjer genom Prag, Paris, Beirut. Bangkok, Calcutta, Kambodja, Kairo och Norrköping, för att slutligen landa i nåt babbel om kronprinsessan...

Jag får erkänna att jag hade usel koll på Herman Lindqvists alla förehavanden som krigskorrespondent, och oavsett vad man tycker om hans historieböcker och "skandalen" om Karl-Gustaf Hildebrand så rekommenderar jag verkligen Mitt i allt. Det är som alltid väldigt lättläst, men absolut inte dåligt.

Viruset - Det första digitala världskriget må vara spännande, men det märks ganska tydligt att Mark Bowden inte är riktigt insatt i den värld han skriver om. Det handlar om en mycket sluten sådan där hackers dominerar, styr och ställer som de behagar, och insynen där är lika begränsad som i Nordkorea. Jag har bara läst 150 sidor än så länge, men det är väl inte världens bästa fackbok direkt. Inte världens sämsta heller för den delen. Svenska hackare - En berättelse från nätets skuggsida däremot, den rekommenderar jag varmt. Det skadar inte att känna till hur pass sårbart samhället är egentligen.

För att få min dagliga dos av mörker så läser jag om Darling River av Sara Stridsberg. Fortfarande lika fantastiskt malande, obehaglig och skrämmande. Språket sitter som ett spjut i hjärnbarken.

Ibland läser jag roliga och upplyftande böcker också, men det kan vi ta en annan gång.

tisdag 13 november 2012

Olika-Lika

Foto: Camilla Eliasson
Just nu pågår utställningen "Olika-Lika" på Jakobsbergs bibliotek. Det är Kolarängskolans elever i årskurs 4 som har jobbat med återbruk. Varje elev fick en likadan L-formad kartongbit och utifrån den har de skapat en egen stol. Utställningen pågår från 9 november till 10 december.
Slöjdlärare: Roger Lindfors och Veronica Memory Höglund.

fredag 9 november 2012

Senast lästa bok


Alltings början av Karolina Ramqvist.
Om man är född på 70-talet kan man känna igen sig mycket i denna bok. Huvudpersonen är inte bara född samma år som jag utan också samma månad och boken som handlar om hennes vuxenblivande och utspelar sig under stora delar av 90-talet i Stockholm.

Läs mer om boken på Bokhora här och recension i DN här.

/Kajsa

torsdag 1 november 2012

Pettson & Findus-kalas

I lördags firade vi i Viksjö att det har kommit ut en ny Pettsson och Findus-bok! Glada barn blev målade som en katt i ansiktet och pysslade en Findushatt. Det sprang sedan runt en massa Findusar i Viksjö hela lördagen! Det bjöds också på saft och kakor och en tipspromenad med kluriga frågor. Den lyckliga vinnaren får ett signerat exemplar av "Findus flyttar ut".

Här kommer några bilder: