måndag 28 januari 2013

För serien i tiden

Kanske brukar du inte läsa serier. Kanske tänker du att serier är för barn eller för vuxna som inte helt och fullt har växt upp och som vill stanna kvar i ett fantasiland av ankor, fantomer och supermän. Inget kan vara mer fel. I den moderna serien pågår en knivskarp politisk debatt och Sara Granér tillhör, tillsammans med Liv Strömquist den nya generationen feministiska serietecknare som har en skärpa och klarsynthet som skär som ett rakblad genom folkhemmet Sverige. Sara Granér har en fulsnygg tecknarstil som gränsar till grotesken och jag har svårt att tänka mig att hennes seriealbum All I wan't for christmas is planekonomi,  Det är bara lite aids och Med vänlig hälsning kan lämna någon oberörd.




För ytterligare läsning om konsumtionssamhället och dess effekter rekommenderas tillexempel:
Köp inte den här boken
Det saknade miljömålet
Lyckliga i alla sina dagar - om pengar och människors värde

 

torsdag 17 januari 2013

Vad lästes 2012?





Nu är vi inne en bit i januari, och det är hög tid att rensa de sista flisorna av 2012 ur hjärnan. Här på bloggen har det de senaste veckorna publicerats en massa fantastiska listor. Själv läser jag rätt lite ny litteratur, så en dylik lista skulle för min del bli rätt torftig. Ett par böcker har jag tyckt om (eller för att citera den unge Werther: Tycker om! Vad jag hatar denna fras! Vad är det för en människa som endast ’tycker om’ Lotte utan att hans sinne och känslor fylls till brädden! Tycker om!) tillräckligt mycket för att nämna.
Johannes Anyurus hyllade roman En storm kom från paradiset tycker jag om. Den handlar om författarens pappa P som drömmer om att utbilda sig till pilot, men vars liv får en ny vändning i och med Idi Amins militärkupp i hemlandet Uganda. Anyuru gestaltar stora ämnen som död, frihet och rotlöshet med små medel. På ett självklart enkelt och poetiskt språk skriver han om pappans historia, en berättelse som börjar i ett förhörsrum i Zambia och slutar i en sjuksäng i Göteborg.
Få har väl missat Karl Ove Knausgårds uppmärksammade romansvit Min kamp. För några månader sedan läste jag del 5 i serien och den var riktigt bra!
Del 5 tar vid när en 20-årig Knausgård flyttar till Bergen och börjar på Skrivekunstakademiet. Han är förlöst, han är fri; stora drömmar väntar. Men författardrömmarna går inte som de ska, hans känsliga ego får ta mycket kritik, samtidigt som hans sociala problem tar sig allt större uttryck. Full av ångest och självförakt hanterar han situationen med att dricka. Det är otroligt ärligt skildrat, vilket gör att det stundtals är mycket plågsamt att följa den inte alltför sympatiske Knausgård genom 20-årsåldern. Värdet av att med litteraturens hjälp få gräva ner sig såhär långt i en annan människas psyke kan jag inte prisa nog.
Annars kan jag tipsa om några riktigt briljanta klassiker som jag läste eller läste om under 2012:
Svält av Knut Hamsun
Historien om en fattig skriftställare som raglar runt på Oslos gator i jakten på en bit mat.

Dr. Jekyll och Mr. Hyde av Robert Louis Stevenson
Historien om den fruktansvärde Mr. Hyde, och vad han egentligen har för hållhake på den hederlige Dr. Jekyll.

Räddaren i Nöden av J.D. Salinger
Historien om en 16-årig kille som hoppar av skolan och lever syndigt i 50-talets New York.

Du sköna nya värld Aldous Huxley
Historien om en totalitär framtidsstat som odlar människor som vore vi tomater.

Förvillelser av Hjalmar Söderberg
Historien om den unga studenten Tomas Weber som flanerar runt på Stockholms gator.

För att nämna några!

onsdag 16 januari 2013

Årets bok


Om någon skulle fråga mig vad förra årets bästa läsupplevelse var skulle jag ha ovanligt lätt för att svara. I mellandagarna läste jag andra delen i en planerad trilogi av Kristina Sandberg. En trilogi som följer det svenska folkhemmets framväxt genom ögonen på en ung kvinna vid namn Maj.

I den första boken i serien som heter Att föda ett barn får vi träffa Maj, en osäker, ung flicka från landet som flyttat till storstaden Örnsköldsvik och fått jobb på bageri. Hela livet ligger framför henne. Efter en mycket kort romans med en äldre man blir Maj oplanerat gravid och blir hastigt (bort-)gift med en man hon knappt känner och hennes nyvunna frihet och förhoppningar om livet grusas i samma takt som magen växer.

Maj kommer från ett enkelt arbetarklasshem och har svårt att finna sig tillrätta i den överklass hon blivit ingift i. Familjehemligheter, lögner och en dominerande, ogillande svärmor gör inte livet lätt för Maj. När det lilla barnet föds får vi på ett oerhört insiktsfullt sätt följa Majs känslor, oro och ambivalens gentemot det lilla knytet. För att hantera livet och försöka passa in i den värld som är henne både främmande och skrämmande tar hon till det enda grepp hon kan. Hon arbetar. Det är med en manisk frenesi Maj går in för att ha det mest oklanderliga linneskåpet, de mest perfekta bjudningarna, det prickfria hemmet, det perfekta kafferepet och det välskötta (läs lydiga och rena) småbarnet. På Maj ska inget finnas att anmärka. Och nog är Majs hem oklanderligt. Värre är det med äktenskapet.

Kanske kan man tycka att en bok som handlar om hemmafruar i 30-talets Stockholm och som till stor del, åtminstone till sin yttre handling, avhandlar hushållsarbete och barnuppfostran inte skulle vara särskilt aktuell för den moderna läsaren. Mer fel kan man inte ha. Maj må vara född i en svunnen tid men hennes tankar och känslor går rakt in i hjärtat på mig som läsare. Hennes känsla av otillräcklighet och hennes tafatta försök att passa in är nog så tidlösa.

Och förutom att Kristina Sandberg har skapat ett tidsdokument som är så välgjort in i minsta detalj så blir jag grön av avund över den litterära stil hon bemästrar. Majs inre monologer för tankarna till Proust och Joyce och hon besitter en psykologisk insikt i skildringen Maj som inte kan beskrivas som något annat än mästerlig.

Det är med en känsla av andakt som jag öppnar den andra boken om Maj som heter Sörja för de sina. I den återkommer vi till Maj och hennes värld. Hon är nu lite äldre, lite mer erfaren men fortfarande lika osäker och lika besviken när livet inte blir som hon hoppas och önskar. Nytt är att Kristina Sandberg även låter oss få komma närmare Majs man Tomas och hans demoner och vedermödor. Det är så mycket jag skulle vilja säga till Maj, så många saker som jag önskar att hon kunde göra annorlunda. Tyvärr kan inte Maj höra vad jag säger så jag nöjer mig med att säga de sakerna till mig själv.

Bäst 2012

De bästa bilderböckerna






Ensam mullvad på en scen av Ulf Nilsson/Eva Eriksson
Lenis Olle av Emma Adbåge
Kanel och Kanin och alla känslorna av Ulf Stark/Charlotte Ramel
Fantastiska fiskar av Erik Magntorn
Alla kläder på av Lotta Olsson/Charlotte Ramel
Jag älskar Manne av PijaLindenbaum

Varför är då dessa böcker så bra? Jo, för att bilderna rymmer stor konst, för att språket är så direkt och poetiskt och för att böckerna handlar om alla viktiga känslor som ryms i en liten människa; rädsla, ilska, vänskap och kärlek.

De bästa böckerna för 9-12 åringar





Den magiska kappan av Katarina Genar
Florian Knol - ett alldels vanligt kaos av ALMA-pristagaren GuusKuijer
Ett hus utan speglar av Mårten Sandén
Tigern av Kate DiCamillo
Blink, blink med stjärnan av Ingrid Olsson
En hund och hans pojke av Eva Ibbotson

De här böckerna läser jag för att språket gnistrar och glimmar, för att böckerna rymmer så många viktiga barntankar, för att jagska få gråta lite och för att jag absolut vill veta hur det ska gå för Livia, Florian, Thomasine, Rob, Harry och alla de andra.

/Lena Molin

måndag 14 januari 2013

Bäst 2012

Zona av Geoff Dyer
Apocalypse Now och Stalker är mina två absoluta favoritfilmer. Förra året fick Stalker en egen bok tillägnad sig där Geoff Dyer skriver helt fantastiskt om filmernas film och jag vill bara se om filmen igen och igen och igen...







Kaos - Vandals In Motion av Torkel Sjöstrand
Sveriges mesta klottrare dokumenteras i detta gedigna verk. Vi får ta del av en värld som ytterst få har insyn i, men som väldigt många har åsikter om.







Fallet Thomas Quick - Att skapa en seriemördare av Hannes Råstam.
Man skakar på huvudet. Kan det verkligen gå till så här? Uppenbarligen. Skrämmande läsning om justitiemord, stolthet och grupptryck på hög nivå.








Genom natten av Stig Sæterbakken
Detta blev Stigs sista bok, och det är också hans starkaste. När vi nu vet att han tog livet av sig (läs mer här) så är det svårt att inte läsa boken som ett avskedsbrev. Det visste man inte när de norska recensionerna skrevs.
Oerhört sorgligt.






Skuggan på världens botten och andra berättelser av Thomas Ligotti
Äntligen finns Ligotti på svenska! En skräckmästare som jobbar effektivt med små medel, som sakta gräver sig in i läsarens psyke och som ger obehaget ett namn.
Det är riktigt bra emellanåt, men det är faktiskt ännu bättre på engelska.







Äldreomsorgen i Övre Kågedalen & Förensligandet i det egentliga Västerbotten av Nikanor Teratologen
Jag är en stor beundrare av Teratologens säregna författarskap, så detta är årets återutgivning för min del. Två otroliga böcker i en fint illustrerad jubileumsutgåva.









Förra årets favoritserier:
Trail's End (tionde och sista delen i Scalped-serien) av Jason Aaron
Fatale av Ed Brubaker
De anhöriga av Pelle Forshed
The Last of the Innocent av Ed Brubaker
All I want for Christmas is planekonomi av Sara Granér




2012 såg jag två spelfilmer som jag tyckte var riktigt, riktigt bra, och båda sågs på filmfestivalen i Stockholm: Den norska filmen 90 minutter av Eva Sørhaug och Amour av Michael Haneke.
Efter Sørhaugs film var jag helt svettig och rejält omskakad, och när jag skriver det här så kommer känslan igen. Vilken film!
Läs ingenting om filmen i förväg - ingenting! Bara se den.


Tre svinbra dokumentärer:
The Invisible War - Otäckt - men mycket viktigt - om våldtäkter inom den amerikanska armén.
Indie Game: The Movie - Om skapandets alla våndor, misslyckanden och framgångar.
Bones Brigade: An Autobiography - Suveränt om det klassiska skateboardteamet Bones Brigade. Tårarna är nära när nostalgin kickar in.

onsdag 9 januari 2013

Bäst 2012

2012 var inte mitt bästa eller mesta läsår men av det som jag hann med var dessa böcker riktigt bra!





Den onda badankan: ditt barn och de osynliga gifterna av Katarina Johansson
Torka aldrig tårar av Jonas Gardell
I tystnaden begravd av Tove Alsterdal
Jellicoe Road av Melina Marchetta
De dödas strand av Carrie Ryan
Eld av Mats Strandberg och Sara Bergmark Elfgren

/Kajsa Bäckius

tisdag 8 januari 2013

Bäst 2012





Bästa skönlitterära bok: Boel och Oscar av Josefine Sundström
Bästa skiva: Allt skägg är hö av Gunnar Källström
Bästa film: The descendants
Bästa bilderbok: Bus och Frö på varsin ö av Maria Nilsson Thore
Bästa pekbok: Vi äter mat av Ingela P Arrhenius

/Kristina Persson Dahlstrand

torsdag 3 januari 2013

Bäst 2012

Årets bästa böcker



Sara Granér - All I want for Christmas is Planekonomi
Mats Strandberg, Sara Bergmark Elfgren - Eld
Silvia Avallone - Stål
Kathrine Kielos - Det enda könet
Karolina Ramqvist - Alltings början

Årets bästa filmer




Mannen från Le Havre
Pojktanten
Nader och Simin - en separation
Mannen från Jupiter
För dig naken

Årets bästa låtar
Elisabet: Årets bästa låtar 2012


/Elisabeth Edin

onsdag 2 januari 2013

Bilder från året som gått

God fortsättning!

Det händer så otroligt mycket på våra bibliotek under ett helt år. En del av det dokumenterar vi på vår Facebooksida, och bilderna nedan kommer därifrån. Är du inte redan ett fan så gå gärna in på sidan och klicka Gilla! Där finns mycket mer att hämta.
Klicka på bilderna för att förstora.

Under julen tipsade vi om böcker i småhemliga påsar...

Mattias klotterkasse blev utlånad direkt!

Ibland händer det konstiga saker på jobbet. För ett tag sedan trillade det plötsligt ner en plastlåda från taket. Den innehöll en sönderriven dansk tidning från sextiotalet. Så här förvånade blev Eva och Eva.

En tisdag för längesedan...

En julhälsning från Kenya från ett av våra fans. ;)

Här fylls det på med leksaker inför leksaksbytardagen på Viksjö bibliotek!

Torsten Walderö från Kungsängsliljans trädgårdssällskap tipsade om årets bästa trädgårdsböcker på Hyllan i Jakobsbergs bibliotek.

Merit byggde ett hus!

Bokbytarhelgen. Lugnet före stormen.

Anstormning!

Camilla letade fram gamla godingar från barnmagasinet.

Emma ställde ut poesi.

Katarina och Lena representerade biblioteket på Pyramidtorget.

Brutus Östling föreläste i Konsthallen och gjorde succé som vanligt!

En hälsning från Jo Salmson.

Arne Dahl kom till Jakobsbergs bibliotek och berättade om sitt författarskap.

En del av oss besökte Försvarshögskolan.

Kundbesök hos Avisera för att diskutera design och nya kassar.

Kerstin åkte på konferens till Asker i Norge. 

Merit blev kändis!