torsdag 28 mars 2013

Påsktävling med fina bokpriser!



Det är tävlingsdags! Nedan följer sex påsk- och litteraturinspirerade frågor. Ur svaren på frågorna hämtas bokstäver som i sin tur bildar ett ord. Om man behöver hjälp finns det ett hjälpmedel längst ner i inlägget i form av att ifyllbart formulär i sann melodikryssetanda. Förutom äran kan den som skickar in rätt svar vinna ett fint bokpris som hämtas på Kallhälls bibliotek.

Fråga 1.
Daffodils är det engelska ordet för de ljuvliga påskliljorna. Det är också titeln på en dikt av en brittisk poet som verkade under romantiken. Vad heter han?

Här följer ett utdrag ur dikten på engelska:

I wandered lonely as a cloud 
That floats on high o'er vales and hills, 
When all at once I saw a crowd, 
A host of golden daffodils; 
Beside the lake, beneath the trees, 
Fluttering and dancing in the breeze. 

Vi söker tredje sista bokstaven i författarens efternamn.

Fråga 2. 
I år verkar våren tveka, temperaturerna håller sig fasligt nära fryspunkten och om det är några som glädjer sig åt det kanske det är knopparna. Det gör ju så ont när de brister. Det handlar början i Karin Boys dikt Ja visst gör det ont om. En annan av hennes dikter, I rörelse, använde svenska fotbollslandslagets tränare sig av under VM 1994 för att motivera sina spelare. Vad hette han?

Vi söker sista bokstaven i bronstränarens förnamn.

Fråga 3. 
Den gamla greken Aristoteles verkade nästan vara besatt av ägg. Förutom att debattera den eviga frågan om vad som kom först, hönan eller ägget, genomförde han också ett experiment där han lät hönor ruva på 20 ägg, varefter han öppnade ett varje dag för att se utvecklingen mot färdig kyckling. Ett verk som just Aristoteles skrev handlar om den antika dramat och dess utformning och är aktuellt fortfarande idag. Vad heter det?

Verket består av två ord. Vi söker åttonde bokstaven i det andra ordet.

Fråga 4. 
I en klassisk folksaga/fabel (i Sverige utgiven av FIB:s gyllene bok) möter vi en höna och hennes tre lata djurvänner på en bondgård. Hönan hittar ett vetekorn och ber de andra djuren om hjälp med att plantera det, men de nekar och hon får göra allt själv. Med tiden ber hon också om hjälp med att skörda, mala och till sist baka bröd av mjölet, men djuren fortsätter att neka. När hon bakat klart brödet ber hon slutligen om hjälp med att äta brödet, och då är plötsligt de andra djurens fasligt sugna på att hjälpa till. Men då är det för sent, och hönan äter upp allt bröd själv. Vad heter den här hönan på svenska?

Vi söker andra bokstaven i hönans namn.

Fråga 5. 
Alla kan nog hålla med om att påskens färg är gul. Något annat gult är solen som ofta brukar hedra oss med sin uppenbarelse just runt påsk. En av Afrikas största författare, Chimamanda Ngozi Adichie, kombinerar de båda orden i sin roman En halv gul sol som blev hennes internationella genombrott. Romanen handlar bland annat om konflikten som följde efter att staten Biafra utropade sin självständighet. Titeln syftar för övrigt på just den halva gula sol som återfinns i mitten av Biafras flagga. Biafra var självständigt 1967-70 och tillhör numera, precis som innan självständigheten, ett annat västafrikansk land. Vilket?

Vi söker femte bokstaven i landets namn.

Fråga 6. 
I vårt värsta grannland Norge läser man deckare till påsk. Fenomenet började med att ett författarpar som skrev deckare under pseudonymen Jonathan Jerv satte in en stor annons i Aftenposten strax före påsk 1923. Rubriken var "Bergenstoget plyndret inat!", och många läsare förstod inte att det hela var en annons. PR-tricket fick enorm uppmärksamhet och sägs vara upprinnelsen till varför just påsken blivit säsong för deckare i Norge. Vad kallas fenomenet?

Vi söker femte bokstaven i fenomenets namn.

Om du lägger ihop bokstäverna får du ett svar som är något riktigt läskigt (eller bra) eller något som påsken kan bli om den blir riktigt kall. Svaret skickas per e-post till adressen peter.jarfalla@gmail.com. De tre första rätta svaren belönas med en av följande böcker:

Sadie Smith - Vita tänder
Majgull Axelsson - Aprilhäxan
Petra Hůlová - Allt detta tillhör mig
Mikael Niemi - Populärmusik från Vittula
Hjalmar Söderberg - Den allvarsamma leken

Skriv gärna i svaret vilket bok du är intresserad av. OBS! Priserna hämtas på biblioteket i Kallhäll.

Nedan finns ett svarsformulär för den som behöver extra hjälp (om du klickar på bilden får du upp den full version). Lycka till!




onsdag 27 mars 2013

Leksaksbytardag

I lördags var det inte bara Earth-hour då man skulle släcka alla lämpor för miljöns skull utan även Leksaks och barnboksbytardag på Viksjö bibliotek. Alla barn fick ta med sig upp till fem leksaker samt böcker och byta de mot en annan leksak/bok. Kul både för barn och miljö! Vi hoppas att kunna ordna detta även under hösten så håll ögonen öppna för datum!



måndag 25 mars 2013

Viksjöbibliotekets vänner 20 år!

Förra lördagen firade Viksjöbibliotekets vänner 20-årsjubileum. Viksjöbibliotekets vänner är en vänförening till biblioteket som verkar för att biblioteket bevaras och utvecklas. De ordnar flera författarbesök och andra kulturevenemang varje år och under årens lopp har till exempel Mark Levengood, Göran Greider, Barbro Hedvall, Lars Molin med flera besökt biblioteket.

20-årsjubileet hölls på Viksjö bibliotek och det bjöds på tårta, lotteri, tipspromenad, pyssel, prova på orientering, boktips med mera. Här är några bilder:















 

tisdag 19 mars 2013

Vilken träningstyp är du?









Anna Iwarsson, f.d. generalsekreterare för Friskis&Svettis besökte Jakobsbergs bibliotek förra tisdagen. Hon pratade bland annat om olika träningstyper. Med träningstyp menar hon hur du är som person och hur du förhåller dig till idrott och träning. Kanske känner du igen dig?

1. Elit. De som tränar och tävlar på elitnivå, dvs har idrott som yrke.
2. Livsstil. De som har vuxit upp med träning som något naturligt och självklart. De har träning som livsstil, men pratar inte så mycket om den. De följer säsongerna och varierar sin träning efter årstiderna.
3. Elitmotionär. De som vill äta, sova och träna som eliten trots att de har vanliga/andra yrken. De anmäler sig till och deltar i olika lopp och tävlingar, de bloggar, twittar osv om idrotten och utrustningen. Målet är att bli peppad och få bekräftelse på sina prestationer.
4. Skulle vilja. De som gärna skulle vilja träna. De pratar om det, de läser om träning, men det blir aldrig av. De ser mycket sport på tv men utövar den aldrig själv.
5. De inaktiva. De som är helt ointresserade av idrott och träning. De har aldrig provat och känner ett starkt motstånd.

I dag tisdag 19/3 medverkar Anna Iwarsson i radioprogrammet Kropp&Själ i Sveriges Radios P1. Lyssna gärna! Här är länken till programmet.

Biblioteket har mängder av böcker om träning. Länk till bibliotekskatalogen och våra böcker om idrott, tränings-dvd  med mera här hittar du här. Du kan reservera dem direkt här på webben!

/Kerstin Gerén

måndag 18 mars 2013

Författarbesök: David Lagercrantz



Hallå, ska bli trevligt att komma till Jakobsberg och tala om Jag är Zlatan. Ibland är jag visserligen dödligt trött på ämnet.  Sedan boken kom ut har jag kuskat runt både i Sverige och i Europa och föreläst och suttit i ändlösa intervjuer. Och överallt har folk velat diskutera boken eller dra någon Zlatanhistoria. Det händer att jag vill trolla bort mig.

Men ändå… när jag står inför läsare och vänner på bibliotek och skolor och fattar hur mycket boken har betytt på så många olika nivåer, då tänder jag ändå och älskar ämnet. Det finns idag en liten folkrörelse kring boken. Grabbar och tjejer som tyckt att böcker är det töntigaste som finns, har kastat sig över Jag är Zlatan, och ofta fortsatt att läsa annat efter det, och det värmer mitt hjärta. Den som läser kan förändra sitt liv. Den som läser förstår.  Zlatan må ha gjort mycket fantastiskt på fotbollsplanen, men hans stora sociala insats är ändå att han gett ungdomar hopp och fått dem att börja läsa.

David Lagercrantz
Tisdag 19/3 kl. 18:30. Hyllan, Jakobsbergs bibliotek.

lördag 16 mars 2013

Bokklubben sammanträder

På biblioteket i Barkarby har vi en bokklubb. Medlemmarna är mellan 9-12 år och vi träffas ungefär en gång i månaden. Eftersom det skiljer så pass mycket i ålder på deltagarna så läser vi inte samma bok utan vi väljer en genre som vi utgår ifrån. Vid vår senaste träff pratade vi om fantasyböcker. Vi gav varandra lästips och pratade om vad som är speciellt för just fantasylitteratur.




Vid varje träff brukar vi även göra något pyssel och vad passar bättre än att tillverka trollstavar när man pratar om fantasylitteratur. Alla tillverkade fantastiska alster med en imponerande konstnärlighet.

Träffen avslutades med en frågesport på temat fantasy.

Några av de böcker som vi tipsade varandra om var:






fredag 15 mars 2013

Bilder från KomTeks besök i Jakobsberg

Under sportlovet besökte KomTek alla våra bibliotek, och som vanligt blev det succé! Barnen klurade, tänkte och byggde små tekniska underverk under fyra intensiva dagar. Läs mer om KomTek här.

Foto: Camilla Eliasson





torsdag 14 mars 2013

Vardagsproblem i Kallhäll

Vän! I förödelsens stund, när ditt inre av mörker betäckes,
när i ett avgrundsdjup minne och aning förgå,
tanken famlar försagd bland skugggestalter och irrbloss,
hjärtat ej sucka kan, ögat ej gråta förmår;
när från din nattomtöcknade själ eldvingarne falla,
och du till intet, med skräck, känner dig sjunka på nytt,
säg, vem räddar dig då? - Vem är den vänliga ängel,
som åt ditt inre ger ordning och skönhet igen,
bygger på nytt din störtade värld, uppreser det fallna
altaret, tändande där flamman med prästerlig hand?

Ja, precis så kände Stagnelius för böcker som måste ner i magasinet. Jag kom häromdagen till insikten, efter att under veckor ha badat i dem, att vi behöver magasinera ett antal ljudböcker här i Kallhäll. Efter principen "längst tid sen den var utlånad" stoppade jag osentimentalt ner deckare efter deckare som skulle få ett nytt hem nere i magasinets hyllor. Men plötsligt trängde tre av mina favoritböcker fram bland de oönskade.
Det var Almqvists Det går an, denna vassa lans för jämlika äktenskap och för kvinnors självständighet skriven redan 1838 (och inläst av ingen mindre än Gudryn Schyman). Det var också Dr. Jekyll och Mr. Hyde, skriven av Robers Louis Stevenson, denna ständigt populärkulturellt refererade bok om den städade doktorn och hans avskyvärde skyddsling Mr. Hyde. Sist men inte minst Doktor glas av Hjalmar Söderberg. Denna klassiker, denna lättlästa och samtidigt intellektuellt spänstiga roman om moral och kärlek som utspelar sig i en kuliss av det aldrig så vackert skildrade sekelskiftesstockholm.

Ni hör ju själva. Vem är den vänliga ängel som kommer och räddar mina favoriter från de principiella klorna?

lördag 9 mars 2013

Friskis&Svettis besöker Jakobsbergs bibliotek



Den starkaste trenden idag är hälsa som livsstil. Det är lätt att gå vilse bland allt som är perfekt. När vi träffas på tisdag kommer vi spana ut i vår omvärld för att få en ökad kunskap om hur den hälsotrenden påverkar oss i vår vardag. Vi hoppas att du ska få med dig en ökad kunskap om hur du på ett smart sätt kan förhålla dig till detta. Du kommer också få med dig ett smakprov på delar av det utbud som vi i föreningen erbjuder.

Välkommen!
Anna Iwarsson och Friskis&Svettis Järfälla

Hyllan, Jakobsbergs bibliotek, tisdag 12/3 kl. 18:30

tisdag 5 mars 2013

För bananen i tiden


Snart är det melodifestivalfinal och hemma hos mig hejar i alla fall den yngre halvan av
familjen (liksom hela Sveriges förskolebarn verkar det som) på Sean Banan. Det kanske inte
är så konstigt egentligen för om man börjar undersöka saken verkar det som om barn och
banan är en oslagbar kombination. Faktum är att det inte finns någon annan frukt som det har skrivits, sjungits och diktats mer om än bananen .Vad är det då med bananer som är så speciellt? Kanske är det för att bananen har allt! Rolig form, fin färg, praktisk förpackning, god smak, innehåller massa nyttigheter, humorpotentialen i att man kan halka på skalet, går fint rimma på samt att dess gula färg kan ses som
en symbol för Sverige.


Här kommer en liten exposé över bananens framfart i barnkulturen:

  

Mojje undrar var landet ligger där man böjer bananerna? Gullan och Dan Bornemark har skrivit en visa om Dan Banan, Trazan och Banarne har underhållit oss med en hel massa bananrefernser, Lennart Hellsing har sin Bananbok och i dagarna kommer det ut en rykande färsk pekbok som också heter Bananbok av Alice
Eklund. Georg Riedel har en hel bok med Bananvisor. Och vilken 70-talist minns inte clownen Manne och hans banan och vilken förälder idag skulle inte vilja glömma barnprogrammet Bananer i pyjamas.


Banan är gångbar även för vuxna men i en mer negativ kontext. Jan Banan förekommer i flera sammanhang, bl.a i sånger av Stefan Sundström, en Robert Gustafsson-karaktär i Torsk på Tallin samt är en helt och hållet levande norsk fotbollsspelare; Jan Banan Halbrent Tømmernes. 2009 sjöng Promoe om Svenne Banan, en låt som häcklar svensson-svensken och låten blev en sommarplåga och sålde guld. Banansuccé!







Bananen kan också vara politisk. Filmen Bananas handlar om en grupp nicaraguanska fruktarbetare och deras rättsliga strid med frukt- och grönsaksföretaget Dole. Den skildrar hur en advokat som ombud för sammanlagt cirka 10 000 fruktarbetare driver en rättsprocess mot Dole pga bolagets användning av det förbjudna växtgiftet DBCP.



Petter gav 1999 ut albumet Bananrepubliken som fick sitt namn av att Petter uppfattade skivbranschen som just en Bananrepublik. Bananrepublik är en nedsättande benämning på ett ekonomiskt och politiskt outvecklat land med ensidig produktion. Det är beroende av en eller ett fåtal exportgrödor och därmed av företag eller stater som kontrollerar handeln med dem. Den ursprungliga bananrepubliken var Honduras där man odlade just bananer.





Som synes representerar bananen så mycket mer än det livsmedel det faktiskt är men mångsidigheten kommer även till uttryck när det är dags att äta den. Bananen kan man ha till det mesta och det har man haft också. Vad sägs om Flygande Jakob, friterade bananer med glass, banana split, banan på pizza, grillad banan med choklad i foliepaket, banankaka m.m.

Mitt bästa banantips: Mixa frysta bananbitar med kakao och valfri mjölk. Vips en smarrig chokladmilkshake!

lördag 2 mars 2013

Tema RYMDEN!

Förra lördagen ordnade Camilla och Katarina familjelördag i Jakobsberg. Temat var rymden!
Barnen byggde egna UFO:n, gick tipspromenad och beundrade den fantastiska Star Wars-utställningen (som fortfarande finns på plats i biblioteket - missa inte!).

Här kommer en liten bildrapport.
Foto: Camilla Eliasson.