tisdag 30 april 2013

Bilder från Emils 50-årskalas

I lördags firades Emils 50-årsdag på Jakobsbergs bibliotek. Succén var ett faktum.
Här kommer lite bilder från festen.
Foto: Camilla Eliasson & Mattias Pettersson

Elisabet - starkast i världen!

Pippipyssel!

Tipspromenad med Emils varggrop och Camillas korv.

Kuckelimuckmedecin!

Pyssel på barnavdelningen.

Camilla och Katarina inviger den nya Astrid Lindgren-hyllan.

Vi skyltar med nya böcker.

Prickig häst.

Häst med grå slingor.










lördag 27 april 2013

Fågelinfluensan, Hög av serier och Stockholms internationella seriefestival

Illustration: Loka Kanarp http://lokakanarp.blogspot.se/

När jag läser att en ny variant av fågelinfluensan härjar i Kina så påminns jag om den utmärkta podcasten Hög av serier – ett måste för varje seriös serienörd. Anders Lundgren, även vid Serieteket, besökte Hong Kong i november 2012 och rapporterade bland annat om stadsbiblioteket: Tio våningar, över två miljoner titlar och tusen miljoners miljarder besökare per dag! Nästan. Man blir paff.

Det jag fastnade speciellt för var bibliotekets rum för barn. Dessa kan man låna, men endast 45 minuter i taget. Därefter ägnas en kvart åt sanering. Varje timme, varje dag, och det är öppet elva  timmar om dagen. Skräcken för fågelinfluensan sitter i, vilket ju är fullt befogat.
Detta var alltså tio år efter den förra fågelinfluensan som hade en dödlighet på 60 procent. Jag undrar hur det är nu och jag hoppas att det mycket snart blir bättre.

På tal om serier: Just nu pågår den femtonde upplagan av Stockholms internationella seriefestival, tillika Skandinaviens största årliga seriefestival. Årets tema är eskapism, så passa på att fly verkligheten nu. På måndag kan det vara för sent…
Här kan du kolla in programmet. Det är fri entré till alla programpunkter.

torsdag 25 april 2013

Hurra för Martin Widmark!

Jag blev färdig bibliotekarie 2003 och är alltså jämngammal som bibliotekarie med nästan hela Martin Widmarks utgivning. Han debuterade visserligen redan 2001 med en bilderbok men produktionen tog fart 2002 med första LasseMaja-boken och 2003 med första Nelly Rapp-boken. Man måste bli imponerad av den fart hans bokutgivningen sker. På 13 år har Martin Widmark gett ut över 60 titlar, från bilderböcker till ungdomsböcker, vilket blir ca 5 böcker om året i genomsnitt! Lägg därtill hans oerhörda popularitet bland de som han skriver för, barnen! Han ligger nämligen alltid bland de mest utlånade barnböckerna på biblioteken och hamnar alltid högt när barnen röstar på sina favoriter i Bokjuryn. Martin Widmark är också väldigt engagerad i frågan om barns läsande och har startat projektet En Läsande Klass. Vi är mycket imponerade!

 På biblioteken har vi Martin Widmark att tacka för många fina utlåningssiffror och många läsglada barn så därför ville vi i Viksjö passa på att fira lite nu när LasseMajas detektivbyrå firade 10-årsjubileum. Dino Panini bjöd på fika och Muhamed Karat på äpplen. Man kunde göra en spiontidning och en massa klurigt pyssel. Dessutom fanns en tipspromenad för alla LasseMaja-experter. Grattis till Emily, Hampus och Elliot som vann fina priser!

Här är några bilder:

 

 
 

onsdag 24 april 2013

Emil, rumpnissar och krumilurpiller

Emil i Lönneberga föddes 1963 och fyller alltså femtio år i år! Det firar vi i Jakobsberg på lördag. Kom till biblioteket mellan kl. 11-16 och gå den kluriga tipspromenaden (för barn mellan 3-8 år), pyssla och mycket mer!

Och missa för allt i världen inte Camillas coola hemgjorda rumpnissar!




Foto: Mattias Pettersson

tisdag 16 april 2013

Författarbesök: Dan Höjer - Cirkusdeckare, superhjältar och snusk!


”Cirkusdeckare, superhjältar och snusk”. 
Det ska jag berätta om i Jakobsberg. 
Så står det i utlysningen. 
Och jag har skrivit rätt mycket om alla de ämnena. 
Men själv är jag inte mycket till superhjälte. 
Och jag är livrädd för spöken, allergisk mot körsbär och jag gillar absolut inte att flyga. Men, men... Superhjältar kan ju vara lite hur som helst nu för tiden. 
Kolla in Strumpmannen som jag har skrivit om till exempel. Han har all sin kraft i sina svettiga strumpor …

Jag är en rätt vanlig typ som bor i Sundbyberg. Jag arbetar som barnboksförfattare och frilansjournalist.

I åtta år har jag jobbat på Sveriges äldsta och bästa barntidning – Kamratposten. Sex år som reporter och två år som chefredaktör. Världens bästa tidning förresten, om jag får säga det själv. Ingen annanstans tar man läsarna på sånt allvar som på KP, ingen annanstans är språket så viktigt och ingen annanstans är det så roligt att jobba. Jag vet, för jag har arbetat på många andra redaktioner.

Det var tack vare Kamratposten som jag började skriva barnböcker. Ett bokförlag såg några KP-artiklar och frågade om jag ville göra en bok. 1994 kom Svenska spökguiden. Idén till den fick jag från ett brev som kom till KP. Där stod det: "Varför tror nästan inga på spöken, dom har ju lika stor rätt som vi att finnas...". Jag höll med och tog reda på varför det egentligen spökar över hela Sverige. Boken innehåller de riktigt sanna historierna om varför folk tror att det spökar på slott och herrgårdar i landet.

Sedan dess har det blivit en hel bunt böcker. Om spöken och kärlek och superhjältar och utbrytarkungar och deckare... Och snusk! Jag är nämligen väldigt förtjust i snuskigheter. Och tycker att det är korkat att man inte kan prata fritt om hur, var och varför man pussats genom tiderna. Eller om att man förr drack kiss som medicin och om bajstraditioner. Det är lika viktig historia som allt annat vi får lära oss i skolan.

Lördag 20/4 Hyllan, Jakobsbergs bibliotek kl. 13.00. I samarbete med ABF Norra Stor-Stockholm.Passar barn och ungdomar från 7 år.

torsdag 11 april 2013

Facit till bloggens påsktävling

Nu är påsken över och det är dags att stänga bloggens påsktävling. Endast en deltagare lyckades skicka in rätt svar och får därmed välja och vraka bland bokpriserna i Kallhäll. Vi gratulerar vinnaren som vill vara anonym.

Facit till tävlingen hittar ni nedan.

onsdag 10 april 2013

Författarbesök: Ulrika Hoffer



Idag är det en knapp vecka kvar tills mitt författarbesök på Jakobsbergs bibliotek! Dagen till ära är jag hemma med en krasslig son – och jag som har skrivit Råsmart familj, en bok som handlar om hur man får en friskare familj…!

Under min föreläsning kommer jag att prata om just detta, hur man kan äta bra kost som ger mer energi, jämnare humör och bättre förutsättningar att hålla sig frisk – men hur vi ändå får acceptera att allt från snuvor till brakinfluensor är något som faktisk hör ett friskt liv till! Att en magsjuka faktiskt inte betyder att man har klent immunförsvar – utan att man har ett immunförsvar som fungerar!

Kanske är du en av alla oss som verkligen misströstat denna bacillvinter och ser fram emot en vår med nya vanor, ny energi och mer motivation att göra sunda val?

På tisdag 16 april kl 18.30 delar jag med mig av mina allra bästa tips och tricks för ett lätt och lustfyllt förhållande till sund livsstil. Dessutom kommer jag att ta med mig lite sunda snacks ur min bok för provsmakning!

Nu ska jag återgå till tecknad film med ungarna! Jag hoppas att vi ses!

Mvh
Ulrika Hoffer



tisdag 9 april 2013

Vad kan du om Järfälla?

Under påsklovet hade alla bibliotek en tipspromenad med frågor om Järfälla för alla barn mellan 6 och 12 år. En del frågor var lite knepiga men man kunde ta hjälp av häftet En berättelse om Järfälla förr och idag som innehåller mycket information om Järfälla.

Vad kan du själv om Järfälla? Här kommer frågorna (Svaren hittar du i kommentarerna):

1. Hur många invånare har Järfälla?
     1. Ca 35 000
     x. Ca 65 000
     2. Ca 95 000

2. Vad fanns tidigare på Barkarbyfältet?
     1. Rallybana
     x. Flygfält
     2. Fotbollsarena

3. Var finns det här konstverket?


    






   
     1. Görvälns slott
     x. Skälby gård
     2. Säbysjön

4. Vad kallades den tjuv som bl.a. stal kyrksilver från Järfälla kyrka på 1800-talet och ofta var utklädd till kvinna?
     1. PelleLisa
     x. KalleKajsa
     2. LasseMaja

5. Vad kallas det berg i Viksjö där det låg en fornborg för 1500 år sedan?
     1. Ankeborg
     x. Gåseborg
     2. Svaneborg

6. Vad heter den lilla ön utanför Viksjö som Carl von Linné besökte år 1731?
     1. Ekerö
     x. Lambarön
     2. Koffsan

7. Vad hette det företag i Kallhäll som tillverkade spisar, grytor och stekpannor?
     1. Bolinders
     x. SAAB
     2. Husqvarna

8. Vad heter Järfällas enda slalombacke?
     1. Hummelmora
     x. Baset
     2. Bruket