lördag 30 november 2013

Advent i år igen!

I morgon välkomnar vi er åter till Järfälla biblioteks årliga adventskalender. I år är temat mys och vi bjuder på mysiga tips varje dag! Kalendern finns på bloggen men även i fysisk form på Jakobsberg bibliotek. Tänd ett ljus, ta fram din skönaste kudde, din största tekopp, din mjukaste filt och mys loss med oss!

måndag 25 november 2013

Välkommen till Södertälje!


- Den här boken måste du läsa, den handlar om dig, det är DIN historia, sa mamma i somras och höll fram Göran Rosenbergs ”Ett kort uppehåll på vägen från Auschwitz”. Jag tittade frågande på henne. Vad har jag med Auschwitz att göra?

Först när jag tittade närmare på bokomslaget såg jag att järnvägsspåren på bilden inte leder fram till Auschwitz, som jag slarvigt hade trott, utan till Södertälje södra, min barndoms och ungdoms järnvägsstation. Hur många gånger har jag inte stått där på perrongen, väntat och frusit? Det var därifrån jag reste, det var dit jag kom hem.

Göran Rosenberg kallar Södertälje för ”Platsen”. Efter något år i Alingsås kommer hans föräldrar dit. Det är meningen att det bara ska bli ett kort uppehåll i deras liv, på vägen från Auschwitz, till ett nytt liv. Göran och hans syster Lilian föds i Södertälje, Göran redan efter ett år. ”Barnet ska göra Platsen till sin så att en ny värld ska bli möjlig för dem”, skriver Rosenberg. Då, som, nu får barnet vara nyckeln till det nya samhället. Föräldrarna lämnar inget åt slumpen. ”Ingenting ska få komma mellan Barnet och Platsen. Inga främmande ord. Inga främmande namn. Inget som kan få Barnet att förlora fotfästet för dem alla. Så när de märker att barnets första ord är på ett främmande språk tvingar de sig att tilltala Barnet på ett språk som ännu är dem främmande, och tidigt sätta det nya språkets böcker i Barnets händer, och tidigt lägga ut det nya språkets ord med hemmagjorda bokstavsbrickor på vardagsrummets golv.”
Men det är inte Barnet, Göran, som är huvudperson i boken utan fadern, David. Han får arbete som rörmontör på den stora lastbilsfabriken. Livet verkar bli bra, lugnt och tryggt, men minnena kommer ikapp honom.


Boken är personlig och bitvis mycket tung att läsa. Göran Rosenberg berättar sin fars historia på ett avskalat språk som gör allvaret kännbart. Den handlar om pappans  resa, transporten, från ghettot i Lodz till ”inlevereringen” i Auschwitz,  via slavlägret ”Firma Büssingwerke” i Braunschweig till Sverige. 1945 börjar uppsamlingslägren i Europa evakueras och den långa resan mot Södertälje påbörjas.  Varför just Sverige? Ja, det frågar sig Göran Rosenberg också. Kanske på grund av att den svenska regeringen lovade att ta emot ”ett tiotusental barn och sjuklingar” från lägren.

  

Boken bygger till stor del på material från olika arkiv. För mig är det så intressant att läsa om Södertälje innan staden blev min första plats i livet. Jag  tar fram en karta över Södertälje för att se och minnas. Mamma skickar en broschyr från 1960-talet och jag tar fram den bok mina föräldrar fick när de kom som nyinflyttade till Södertälje. Jag minns mitt första bibliotek vid gågatan, varuhuset Kringlan, det stora stadshuset, Torekällberget, skridskoskolan , badplatsen och mina första lekkamrater.


Läs Göran Rosenbergs bok för att ta del av hans familjs historia, men också för att minnas och förstå den framtidstro som präglade Södertälje och Sverige på 1950-talet. Södertälje – staden mest känd för företagen Scania och ASTRA men även för stor  invandring av människor från hela världen, då som nu.
I somras fick Göran Rosenberg S:ta Ragnhildmedaljen från Södertälje kommun för sin bok.

/Kerstin Gerén

Läs här vad Eva Brünahl skrev om samma bok för ungefär ett år sedan.

torsdag 21 november 2013

Christoffer - Prao på Jakobsbergs bibliotek

Kerstin, Eva och Christoffer under bokbytardagen 16 november.
Jag heter Christoffer, jag är femton år och går på Internationella Engelska Skolan i Järfälla. Jag har haft prao på Jakobsbergs bibliotek i två veckor nu.
Det har varit kul att ha prao här! Jag har haft många varierande uppgifter, bland annat har jag ställt tillbaka böcker i hyllorna. Ni skulle inte förstå hur många gånger jag var tvungen att rabbla alfabetet när jag skulle ställa böckerna i bokstavsordning.

Och eftersom jag har haft prao på ett bibliotek så vore det bara passande att jag skrev om böcker, eller snarare en bok trilogi som jag gillar. Böckerna i fråga är The Blade Itself, Before They Are Hanged och Last Argument of Kings. Böckerna är på engelska och är skrivna av Joe Abercrombie (nej, inte klädmärket Abercombie and Fitch) .


Böckernas titlar kommer från olika citat: The Blade Itself är från Homeros Odyssén  "The blade itself incites to deeds of violence.” Before They Are Hanged är ett citat av Heinrich Heine "We should forgive our enemies, but not before they are hanged." Last Argument of Kings var ingraverat på Louis XIV:s kanoner på latin "Ultima Ratio Regum".
Det är ingen recension jag hade tänkt mig, snarare en beskrivning av handlingen och några av karaktärerna, för att kanske få er att bli nyfikna på att läsa dem. Böckerna finns även på svenska där varje bok är uppdelad i två volymer.

Böckerna utspelar sig i ett fantasyland, Unionen, som består av flera provinser. Det finns även norden i norr (duh) och Gurkhul i söder (namnet låter mycket löjligare på svenska). Boken har tre huvudpersoner, alla med helt skilda personligheter. Jezal Dan Luthar är en ung, arrogant adelsman som vill inget hellre än att vinna den årliga fäktningsturneringen samt lura sina vänner på pengar genom kortspel. Logen Ninefingers är en ökänd barbar från norden, och som hans namn antyder så har han bara nio fingrar. Efter en fejd för mycket samt tron att hans vänner är döda slår han sig ihop med trollkarlen Bayaz för att besegra en gammal fiende. Han säger inte mycket, men han har förmågan att tala med andar. Sand Dan Glokta är en torterare för den kungliga inkvisitionen. Efter att han blev tillfångatagen och torterad och handikappad under ett krig mot Gurkhul valde han att bli inkvisitor. När han undersöker att några handelsgillen har fifflat med skatten upptäcker han att korruptionen går mycket högre upp i hierarkin. Glokta håller många inre monologer med sig själv där han förbannar trappor och ifrågasätter sig själv och hans överordnades logik och handlingar.

 Jag tänker inte gå in så mycket på handlingen eftersom mycket förändras för varje bok. Böckerna har en mörk galghumor genom hela berättelsen, något som lättar upp stämningen lite. Om jag skulle vara tvungen att beskriva boken i en mening skulle jag säga att den påminner mycket om George R.R. Martins A Song of Fire And Ice (Game of Thrones). Tja, det var väll allt, böckerna finns att låna på biblioteket på svenska. Det har varit kul att ha prao här och jag har inte mycket mer att säga.

Christoffer

fredag 15 november 2013

Har du ett riktigt vapen?

-Har du ett riktigt vapen?
-Hur länge har du varit polis?
-Hur många tjuvar har du fångat?

Det finns mycket man gärna vill fråga en polis!
Förra lördagen var det många barn som tog chansen att få svar på sina frågor när en riktig polis gästade Viksjö bibliotek.
Polisen Rolf Borgström från Närpolisstationen i Jakobsberg visade vad en polis har i sitt bälte, svarade på alla frågor och hade med sig reflexer till alla små biblioteksbesökare.
Barnen fick användning för sina nyvunna kunskaper i bibliotekets tipspromenad. Det blev många fina polishelikoptrar vid pysselbordet och våra små besökare passade på att låna hem böcker med polistema. Den fina polishelikoptern på bilden har Albin Hildebrand gjort.

Har du missat tipspromenaden? Skynda till biblioteket, den finns  kvar till 16 november! 

  

 
   
   

Foto: Eva Brünahl

torsdag 14 november 2013

Sopmonster!

Under höstlovet samlades barn och vuxna vid den gyllene soptunnan på Jakobsberg bibliotek och skapade sina egna sopmonster av gammalt och nytt. Här får ni några smakprov:

 
  

  
Foto: Camilla Eliasson


onsdag 13 november 2013

Utställning: Att fråga chans

Mellan 11-30 november pågår utställningen "Att fråga chans" på Jakobsbergs bibliotek. Det är elever från Kolarängskolan, årskurs 4, F6c och F6d, som tillsammans med slöjdlärarna Veronica Memory Höglund och Roger Lindfors visar delar av slöjdens och hantverkets historia.

Hur frågade man chans förr i tiden? Det var bara killar som frågade chans, och man gjorde det med en friargåva. Man dekorerade ett arbetsredskap. Om tjejen tog emot gåvan var hon intresserad.

Här ser vi bilder på några bandgrindar som eleverna har tillverkat av återbruksmaterial. Lär dig mer på Jakobsbergs bibliotek!




fredag 8 november 2013

Barnboksvecka!

 

Den här veckan är det nationell barnboksvecka i Sverige. Det firar vi på Jakobsberg bibliotek med en klurig tipsrunda på temat LasseMajas detektivbyrå. Det blir fina "plånkor" att ha sitt lånekort i som pris. Vi skyltar med massa bra deckarboktips och tipsar också om högläsningsböcker för både små och stora barn. Barnbibliotekarierna kommer att vara extra tillgängliga för att svara på frågor och tipsa om bra böcker. 
Välkomna!

måndag 4 november 2013

Författarbesök: Ninni Schulman



Foto: Anna-Lena Ahlström

Hej! 
Ninni Schulman heter jag och den 5 november kommer jag att besöka biblioteket i Jakobsberg. 
Jag tänker då bland annat berätta om hur det var att växa upp och vara annorlunda, hur min dröm om att skriva böcker gick i uppfyllelse, hur mycket av min huvudkaraktär Magdalena Hansson som egentligen är jag och givetvis lite om min senaste bok "Svara om du hör mig." 
Och hur är det nu, är jag släkt med Alex Schulman?
Det kommer jag också att förklara. Hoppas att vi ses!

Tisdag 5/11 18.30 på Hyllan, Jakobsbergs bibliotek.

fredag 1 november 2013

Vet du att...

...du kan lyssna på noveller på Spotify. Det är förlaget Novellix som har lagt ut inlästa noveller där, bland annat Spår i snön av Jonas Karlsson, Heder av Jens Lapidus och Stamtavla av Karin Ström. Här hittar du alla ljudnoveller!  
Nu vet du!