fredag 21 februari 2014

Besök från andra sidan

Tror du på spöken? Här kommer några spöklika tips på böcker för dig som är läsvan och ca 9 år eller äldre.

Agnes Cecilia - en sällsam historia av Maria Gripe

Nora flyttar till ett nytt hus men det verkar som om någon 
försöker säga något till henne från andra sidan...

Finns boken inne?
Finns ljudboken inne?
Finns filmen inne?

 Constables & Toops kistor och kransar av Gareth P. Jones

Att bo på en begravningsbyrå är inte lätt för Sam, de döda hemsöker honom och vill ha hans hjälp att hämnas.

Finns boken inne?
Finns ljudboken inne?

 Onkel Montagues spökhistorier av Chris Priestley

Det ligger väl ingen sanning i de kusliga spökhistorier Edgars fabror berättar för honom om olika föremål i det stora huset?

Finns boken inne?
Puman av Laura Trenter

En puma visar sig i stan och hjälper Sannas vänner ur olika knipor. Har den något att göra med Sannas döda mamma som besöker henne på nätterna?

Finns boken inne?
Finns ljudboken inne?
Låna som e-bok
Rum 213 av Ingelin Angerborn

Nora får bo i rum 213 på kollot men är det sant som de säger att det spökar där?

Finns boken inne?
Låna som e-bok
Silverhäxan av Eva Christina Johansson

Vad är det för steg My hör på vinden i det gamla huset? När hon vågar sig upp hittar hon en ett gammalt brev med en varning på....

Finns boken inne?

Silverpojken av Kristina Ohlsson

Vem är den mystiska pojken som smyger omkring i kortbyxor mitt i vintern och varför försvinner han så fort Aladdin försöker prata med honom?

Finns boken inne?
Skogens systrar av Petrus Dahlin

Ett sommarlov mitt ute i skogen utan kompisar är botten tycker Tom. Men så börjar mystiska saker att hända, någon smyger omkring i skogen, mat försvinner och saker blir förstörda.

Finns boken inne?
Låna som e-bok

Skogens systrar är första delen i en serie. Del 2 heter Flykten och del 3 Brunnen.


 Skuggan i väggen av Kerstin Lundberg Hahn

Mystiska saker händer i det gamla huset dit Mikaela och hennes mamma har flyttat...

Finns boken inne?
Låna som e-bok
 Spökriddaren och hans väpnare av Cornelia Funke

Jon får en hämndlystet spöke efter sig som vill hämnas sin död på honom. Som tur är får han hjälp av Ella som verkar veta hur man handskas med spöken.

Finns boken inne?
Spökskeppet Vallona av Lena Ollmark och Mats Wänblad

I Krabbsjögrund dit Karl kommer för att tillbringa sommarlovet hos sin morfar berättar man historier, spökhistorier. De är förstås inte sanna, eller...?

Finns boken inne?
Finns ljudboken inne?
Låna som e-ljudbok

Spökskeppet Vallona är den första boken om den mystiska staden Krabbsjögrund.

torsdag 6 februari 2014

Herman Lindqvist gästbloggar

Copyright/fotograf: Nikolai Jakobsen

I över sju hundra år var Finland och Sverige samma land, det är dubbelt längre tid än Skåne varit svenskt, ändå är det så många i Sverige som inte har en aning om detta! I min bok När Finland var Sverige berättar jag hur det gick till, hur det kunde bli så att Sverige och Finland var samma land, inflätade i varandra.

Det här är min bok nummer 57 och kanske den jag känner mest för. Jag föddes i Stockholm av svenska föräldrar men jag kom att växa upp i det svensktalande Finland, då jag kom till Sverige som ung journalist insåg jag att mina kolleger visste mer om indianstammar i Sydamerika än de visste om grannlandet Finland och dess svensktalande befolkning.

Just nu skriver jag på min nästa bok, om Erik XIV, kungen som förgiftades, kanske av ärtsoppa, och som gifte sig med Karin Månsdotter, kvinnan av folket. Han blev avsatt av sin bror Johan som blev Johan III. Det är han som förstör Eriks rykten och gör honom till vår kanske mest baktalade och missförstådda kung. Han var i själva verket mycket begåvad, mer bildad än de flesta, talade många språk. Han kunde spela flera instrument, komponerade egen musik, han kunde måla och har gjort vår första kända landskapsteckning.

Jag sitter och skriver om honom i en lya i Järfälla. Det är tyst och naturskönt omkring mig, idealisk miljö att släppa här och nu och försvinna i 1500-talet. Det stadiet, då boken skrivs sida för sida och jag försöker förklara vad det var som hände och varför, den tiden är den härligaste jag vet. Där är jag nu, mitt i 1500-talet.

Men på biblioteket ska jag på torsdag den 11 berätta om hur Finland och Sverige kunde vara samma land. Det ska bli roligt.

---
Herman Lindqvist
Jakobsbergs bibliotek, tisdag 11/2 kl. 18:30

Fri entré!

onsdag 5 februari 2014

Minecraft fortsätter att öka


Att tv- och datorspel är big business har nog inte undgått någon vid det här laget, kanske inte heller att Sverige ligger i framkant när det gäller spel.
Och utvecklingen går verkligen i rasande fart.
Enligt gamla siffror så omsatte svenska spelföretag 2,3 miljarder kronor år 2011, vilket var en ökning med 96 procent (!) jämfört med 2010.

Idag kan vi läsa att svenskutvecklade "Minecraft" (som vår praktikant Marcus Hamilton bloggade om här) har sålt 14 miljoner exemplar - enbart av PC-versionen! Räknar man ihop alla versioner av spelet så landar försäljningen på minst 35 miljoner exemplar.

För att få lite perspektiv på den siffran så skriver Aftonbladet att The Beatles "Abbey Road" har sålt 30 miljoner exemplar. Det säger en del om hur stort spelandet är idag.

"Minecraft" till Xbox 360 och Playstation 3 är förhoppningsvis på ingång till våra bibliotek. Du hittar alla våra tv-spel här.