måndag 30 mars 2015

Järfälla i ord och bild

Foto: Monica Leksell
Syftet med kvällen på Hyllan, Jakobsbergs bibliotek, den 17 februari var att visa upp och berätta om all den Järfällalitteratur som producerats och fortfarande ges ut, både om det gamla och det nya, moderna Järfälla. Mycket av litteraturen och dokumentationen är lättillgänglig, annan mera svåråtkomlig.
Medverkande under kvällen var Lars Gustafsson j:r, författare till Järfällaboken och ordförande för utgivningen av Järfällaboken II, kultursekreterare Ingrid Kennerstedt Bornhall, PR-bibliotekarie Kerstin Gerén och Christer Lokind från F8 Kamratförening.
Lars Gustafsson j:r berättade om tillkomsten av och innehållet i Järfällaböckerna och om de rätt komplicerade turerna med kommunala företrädare inför både första trycket och nytrycket (2009) av Järfällaboken. Han gjorde bedömningen att böcker av Järfällaböckernas karaktär inte kommer att ges ut framöver, utan mer översiktliga presentationer, typ Järfällas Moderna Historia av Monica Boye-Möller.
Ingrid Kennerstedt Bornhall presenterade böcker om Järfällas kulturhistoriska miljöer, Kulturmiljöplan för Järfälla, Kulturstigar, Skriften om Koffsanmuseet m.fl.
Ingrid Kennerstedt Bornhall. Foto: Kerstin Gerén
Kerstin Gerén gav en orientering om moderna författare med Järfällaanknytning, bl.a. Tove Alsterdal, vars senaste roman utspelar sig i Jakobsberg, Margareta Wersäll, som skrivit om John Bauer och Ivar Lo-Johansson, Karolina Bjällerstedt Mickos som skriver fantasy och Brutus Östling, fotograf och fågelkännare. 
F8 Kamratförening visade upp flera skrifter om flyget på Barkarby.
Under kvällen presenterade Christer Lokind sin bok ”DC 3-an-kalla krigets hemlighet ”och dess anknytning till Barkarby Flygflottilj.
Kåre Andersson från Bolindermuseet visade böcker med industrihistoria. Hembygdsföreningen hade stort bokbord med reapriser.
Foto: Kerstin Gerén
Efter presentationerna blev det tillfälle till mingel med cider och godis, som biblioteket bjöd på, samt bokprat och bokinköp vid de olika stationerna med böcker.
På hembygdsmuseet fanns Roland Norén och Thea Dulz Jonsson som lockade med tipstävling om Järfälla.
Kvällen lockade drygt 70 personer. Böckerna finns att låna och/eller köpa på biblioteket.

Monica Boye-Möller
Ordförande i Järfälla hembygdsförening
-----

Läs en Järfällaförfattare
Det finns många författare som har anknytning till Järfälla. Några har vuxit upp och gått i skola här, andra bor eller arbetar inom andra yrken i kommunen. De skriver  i många olika genrer; deckare, romaner, thriller, fågelböcker, fantasy, historia och lyrik. Några exempel:
Brutus Östling, fotograf och fågelkännare, som bl a har gett ut ”Att överleva dagen” om fåglars sinnen och anpassningsförmåga och ”De krushuvade” om pelikaner. Han har haft utställning i Konsthallen och föredrag på Hyllan.
Margareta Wersäll, doktor i litteraturvetenskap. Hon skrev sin avhandling om Ivar Lo-Johansson och kampanjen för bättre äldrevård. Känd som nyhetsuppläsare i lokal-tv. Nu aktuell med boken ”Allt är en bild av mitt hjärta: konstnärsparet John Bauer och Esther Ellqvist.”
Karolina Bjällerstedt Mickos, informatör på Järfällahus. Fantasy för ungdomar och vuxna.
Pia Davidson debuterade med ”Så tuktas en svinpäls” 2013. Boken börjar på ICA i Kallhäll. Tre kvinnor bestämmer sig för att lösa sina livsproblem, med en del drastiska metoder…
Tove Alsterdals senaste deckare blev utsedd till årets bästa deckare. Den heter ”Låt mig ta din hand” och utspelar sig både i Jakobsberg och Argentina. Tove är uppvuxen i Jakobsberg. 
Natten mot valborgsmässoafton störtar Charlie Eriksson ner från en balkong på elfte våningen i Jakobsberg. Polisen avskriver dödsfallet som självmord. Charlies syster Helene har lämnat förorten. Hon har suddat ut sin bakgrund och brutit med familjen: en mamma som övergav dem, en pappa som drack och syrran som inte kunde skilja på verklighet och fantasi. Men vem var hennes syster Charlie egentligen? Tog hon verkligen livet av sig? Och vad gjorde hon i Buenos Aires fyra veckor före sin död?
Tove besökte Viksjö bibliotek den 9 mars och Jakobsbergs bibliotek den 17 mars.
Under våren arrangerar Jakobsbergs bibliotek tre författarprogram i samarbete med ABF Norra Storstockholm. Den 24 mars var Göran Hägg här och den 9 april kommer Kristina Sandberg. Observera att man behöver biljett till programmen. De kan hämtas på Jakobsbergs bibliotek.
Välkommen!
Kerstin Gerén
PR-bibliotekarie

fredag 20 mars 2015


Hej allihopa!

Jag heter Mathilda och jag har praoat på Barkarby Bibliotek under v.12 2015. Den här veckan har gått väldigt snabbt. Jag önskar att jag kunde stanna längre!

Redan på måndagen blev jag informerad om att jag skulle skriva ett blogginlägg på fredagen, så jag har försökt tänka ut någonting men allting försvann ur min hjärna. Det händer ibland. Jag ska försöka komma på någonting ändå.

Det har varit jätte roligt att ”jobba” här. Mina medarbetare har varit super snälla mot mig och behandlat mig som att jag jobbade där (med det menar jag att de har glömt bort att jag inte kan allting redan så de har blivit lite förvånade då jag kom och frågade vart den här boken skulle stå eller vart jag ska trycka nu). Nu i efterhand så skrattar jag åt det. Tydligen så har jag gjort ett väldigt bra jobb under min tid här.

Jag trodde aldrig att jag skulle få vara omringad av böcker 6 timmar per dag i en vecka. Det är som att vara i ett bok-paradis. Jag har alltid gillat att läsa så jag blev extra glad då jag fick reda på att jag skulle få praoa på Barkarby Bibliotek. Nu kan jag hjälpa mig själv nästa gång jag kommer hit.

 

Just nu läser jag:

”Heart of Darkness” Joseph Conrad

”The Catcher in the Rye” J.D. Salinger

“Liftarens Guide till Galaxen” Douglas Adams

“Looking for Alaska” samt ”Paper Towns” John Green

“If I stay” Gayle Forman

“Percy Jackson and the Last Olympian” Rick Riordan

“Min HistoriaStephen Hawkins

 

Min Topp 5:

“The Fault in Our Stars” John Green

Hela Percy Jackson-serien Rick Riordan

“Thirteen Reasons Why” Jay Asher

Svindlande HöjderEmily Brontë

“The Perks of Being a Wallflower” Stephen Chbosky
 
 
 

 
 
 
 
 
 




 

 

 







Tack för mig,
Mathilda

fredag 13 mars 2015

Rappport från bokcirkeln i Jakobsberg

Vi är ett tiotal läsare kring bordet ute på Hyllan i Jakobsbergs bibliotek, en av dem är jag, Maria Westin och bibliotekarie inom Järfälla bibliotek. Bokcirkelns deltagare  är laddade och redo med att ta i tu med Kristina Sandbergs bok Att föda ett barn. Vad tycker vi egentligen om denna prisvinnande och omtalade bok?

Igenkänningsfaktorn är hög bland de flesta av oss, om inte från våra egna liv så från våra mammors, mormors eller farmors liv. Vi är flest kvinnor kring bordet.  I början råder enighet kring boken. Några  av kommentarerna är: ”Fascinerande läsning”, ”Det handlar om att förstå sin samtid genom historien”, ”Mycket bra tidsskildring”. Men efter ett tag råder olika synpunkter på karaktärerna i boken, Maj och Tomas. ”Men är inte Maj, kvinnan i boken, ett offer och väldigt passiv”, undrar jag. ”Det var så det var, hon var utsatt och fattig”, menar någon.

Vi hann även med att prata om bokens språk och stil. Där fanns det många intressanta kommentarer: ”Det tog ett tag att vänja sig”, ”Väldigt ordrikt”, ”Enorm detaljrikedom”, ”Skrivet på ett sätt som utesluter en möjlig identifikation med Maj”, ”Det blev hack i läsningen när författaren plötsligt vänder sig till direkt till läsaren och beskriver Maj i tredje person”.

Vi cirklar runt i frågor som rör sig både kring det lilla, privata livet, ”så borgerligt och instängt skildrat i boken”, som en av deltagarna uttryckte det, och det stora livet av politik och samhälle.

Vad vi tyckte om boken? Bra eller dålig?  Det blev inget antingen-eller svar på den frågan, vilket tyder på att vi hade en givande diskussion.

Vill du vara med nästa gång? Vi träffas på Hyllan, Jakobsbergs bibliotek, klockan 17.30 och pratar om Americanah av Chimamanda Ngozi Adichie. Anmäl dig till personalen på biblioteket eller till maria.westin@jarfalla.se

lördag 7 mars 2015

Tove Alsterdal gästbloggar

Foto: Annika Marklund
I min tredje kriminalroman ville jag skriva om det Jakobsberg där jag växte upp på 1970-talet. Domusfiket där vi alla hängde, gångvägarna som ringlar sig överallt och tunnlarna under vägarna, jag ville skriva fram kvarnen som sedan brann och återuppliva kondomfabriken som låg nedanför folkhögskolan.

Det börjar med att en kvinna, Charlie, kastas ut från elfte våningen i bananhusen på Aspnäsvägen. Polisen avskriver dödsfallet som självmord och det blir hennes syster, Helene, som måste ta reda på vad som har hänt. Liksom jag själv har Helene lämnat förorten, men tvingas bege sig tillbaka.

Så föddes boken Låt mig ta din hand, min tredje spänningsroman . Den sträcker sig från Jakan i nutid, tillbaka i tiden och dessutom vidare till Buenos Aires. När systrarna var små förälskade sig deras mamma i en av alla de latinamerikanska flyktingarna som kom till Jakobsberg på 70-talet. Hon är sedan dess försvunnen.

För några år sedan, just innan jag började skriva hade vi en klassträff i Jakan, vi som gick hela grundskolan tillsammans. Jag såg alla de där småglina som blivit vuxna och insåg hur mycket jag tyckte om min uppväxt. Några hade doktorerat och någon saknades, död sedan många år av en överdos heroin. Vi var så olika, men vi gick ändå i samma klass.

Jag är så otroligt stolt och glad över att Låt mig ta din hand har utsetts till Bästa Svenska Kriminalroman 2014. Mina böcker ges även ut på femton andra språk – en hisnande tanke: från Norge till Italien, från Nederländerna till Kina kommer människor de närmaste åren kunna läsa om en plats som kallades Domusfiket, där vi en gång i tiden satt och hängde.

//Tove Alsterdal

Tove Alsterdal besöker Viksjö bibliotek måndag 9/3 kl. 19.00 (Arr: Viksjöbibliotekets vänner).
Tisdag 17/3 besöker hon Jakobsbergs bibliotek kl. 18.30 (Samarr. med ABF Norra Stor-Stockholm). OBS! Gratisbiljetter till besöket i Jakobsberg kan hämtas från lördag 7/3 på Jakobsbergs bibliotek. Vi lägger inte undan biljetter.
Välkomna!