torsdag 10 september 2015

I Jacks fotspår

Under semestern åkte jag och barnen till Gamla stan en fin och solig tisdag. Vi har läst böckerna om Jack (Jakten på Jack och Spådomen om Jack), som utspelar sig i Stockholm. Nu skulle vi besöka de ställen i Gamla stan som är med i böckerna. Handlingen är späckad med magi, varulvar, vättar och andra väsen. Jack är trollkunnig och i första bokserien letar han efter sina föräldrar som har rövats
bort av varulvar. Första uppgiften för oss var att leta rätt på Brödrostverkstan där Jack bor. Den skulle ligga vid ett torg med ett stort kastanjeträd. Vi vandrade förbi Tyska kyrkan och kom snart upp till Brända tomten. Där tronar ett kastanjeträd och mycket riktigt kände vi igen porten till verkstan från illustrationerna i boken.  Vi pratade lite om hur det gick till när Jack upptäckte att han kunde trolla. Han fick till sin förskräckelse alla brödrostar att flyga när han läste en ramsa ur trolldomsboken.



Sedan fortsatte vi ner mot Österlångatan på jakt efter St. Göran och draken. I andra serien om Jack spelar St. Göran en stor roll. Vi hittade statyn på Köpmanbrinken, men barnen blev lite besvikna. Draken såg inte alls ut som i boken.
Vi fortsatte upp mot Stortorget. Där tittade vi upp mot fasaderna och räknade kanonkulor och pratade om Stockholms blodbad. Och så pratade vi om det som Jack gjorde när det var marknad på Stortorget. Genom att ropa ”högt upp i väders” fick han en dam att sväva högt upp i luften. 
Efter en glasspaus styrde vi kosan mot Storkyrkan. Vi ville vi se Bernt Notkes original av St. Göran och draken. Dessutom skulle det finnas en grav från 1622 i kyrkan. Under graven finns det en hemlig gång till brödrostverkstan. Vi hittade inte graven, men stod såklart en stund och tittade på den gyllene statyn.  

Sen gick vi ut ur kyrkan och tog oss upp till slottet. Där finns Bergtroll att akta sig för. När vi kom till borggården var där fullt med turister och strax kom den beridna vaktparaden. En extra bonus!
Under vår dag i stan åkte vi även tunnelbana och pratade om händelserna i Häxor i tunnelbanan,  och funderade över hur många sjöodjur som egentligen finns i Riddarfjärden. Vi avslutade med att blicka bort mot Stadshuset där den stora finalen sker i böckerna. Efter en dag med många intryck begav vi oss sedan mot pendeln igen.




Läs böckerna om Jack! Härlig högläsning för barn från ca 6 år och passar att läsa själv för barn upp till 9-10 år.






Författare: Martin Olczak
Jakten på Jack:





                                                         
Spådomen om Jack: 



Bloggat av Katarina Forsberg

tisdag 1 september 2015

Agneta Pleijel gästbloggar

Foto: Magnus Liam Karlsson
Jag ser fram mot att komma till Jakobsbergs bibliotek efter en härlig sensommar. Min bok Spådomen kom ut i våras och har den lite skämtsamma undertiteln: ”En flickas memoarer”. Det är ju inga memoarer precis, men ett försök att hitta den där flickan som en gång var jag. Det var inte alldeles lätt – hur kan man nå fram till sina barndoms- och ungdomsminnen utan att blanda in sitt äldre jag – det ”jag” som vet mycket mer om vad som egentligen hände?

Jag hittade minnen som var så starka att det bara var att berätta dem. Andra var svårare att skiva om.

Ibland har jag fått använda min vuxna röst, ett ”jag” som ser tillbaka på ”henne”. Somliga läsare har gillat den blandningen. Berättelsen handlar om en flicka som föds på 40-talet och klyvs av lojaliteten mellan två föräldrar som inte når fram till varandra; deras äktenskap går också i kras. Jag gillade inte alltid flickan som jag skrev om. Men när det hela var skrivet fann jag att jag förstod flickan bättre än innan jag började.


”Spådomen” heter boken därför att flickans faster, ogift och inte helt ung, går till en spågumma som säger att allt ska gå bra: hon ska hitta en man att älska och få barn. Spådomen blir en viktig sak för flickan. Det gör ofta ont att växa upp. Det kan vara fint att med tiden försonas med sig själv. Jag tror att jag har skrivit en berättelse som många människor – både unga och äldre – kan känna igen sig själva i, fast uppväxtvillkoren kan vara mycket olika.

Välkomna!
Agneta Pleijel
--------------
Agneta Pleijel besöker Jakobsbergs bibliotek tisdag 15/9 kl. 18.30.
Gratisbiljetter finns att hämta på Jakobsbergs bibliotek från lördag 5/9. Begränsat antal!