torsdag 10 december 2015

Hej från oss kontaktpolitiker!

Kultur-, demokrati- och fritidsnämnden är den nämnd i Järfälla kommun som ansvarar för de kommunala biblioteken. Vi fyra är några av dem som sitter i nämnden och har utöver det den stora äran att vara kontaktpolitiker för biblioteken. Att vara kontaktpolitiker innebär att vi har ett särskilt intresse för frågorna och vill fördjupa oss i att stötta bibliotekens verksamhet.

Att det händer mycket på biblioteken i Järfälla har säkert inte undgått någon. I Kallhäll är arbetet med ombyggnationen och flytten i full gång. Under våren 2016 kommer biblioteket att kunna flytta in i nya mer lättillgängliga och fräscha lokaler. Redan innan dess kommer vi troligtvis ha hunnit inviga Herresta bibliotek som ska ligga i Herrestaskolan, Barkarbystadens första bibliotek! Samtidigt händer det mycket på inne biblioteken. Antalet besökare fortsätter att öka, nya spännande projekt som ”sommarbokpåsar” och författarbesök visar på att Järfällas folkbibliotek är i framkant. Vi som kontaktpolitiker kommer med intresse följa, stötta och hjälpa till att utveckla bibliotekens verksamhet och utbud.

Fem frågor för att kort introducera oss:

1. Vilken är din favoritbok och varför?
2. Hur ofta besöker du biblioteket?
3. Om du fick vara en författare, vem hade du då velat vara?
4. Vad vill du åstadkomma i din roll som kontaktperson?
5. Ditt bästa boktips just nu?


Mika Metso (S)
 
Mika Metso
1.    J.K. Rowling – Harry Potter böckerna. Jag kommer fortfarande ihåg när jag öppnade den första Harry Potter boken sådär 11 år gammal. En helt ny värld öppnade sig och jag tillsammans med en hel generation upptäckte det som vi så lätt kallar för läslusten. Egentligen vet vi alla att läslust handlar om så mycket mer än att bara tycka om att läsa böcker. Det handlar om att upptäcka sin fantasi och möjligheten att drömma sig bort till en annan värld. Jag har läst många fantastiska böcker av otroligt duktiga författare. Men Harry Potter böckerna kommer alltid att ligga närmast hjärtat.
2.     I stor utsträckning varje vecka. Oftast inte enbart för att långa böcker, utan för att hitta en lugn arbetsplats, besöka aktuella utställningar eller delta i möten och paneldebatter.
3.    Anne Frank. I en tid när hatet igen gror i Europa behöver vi förmågan att kunna beskriva historiens fasansfulla misstag.
4.    Stötta, utveckla och uppmärksamma bibliotekens arbete.
5.    Jag är Malala, Malala Yousafzai.
  
Leyla Melik (MP)
Leyla Melik
 
1.    Yasar Kemal - låt tistlarna brinna. Jag anser att den här boken är min favoritbok då den tar upp olika frågor kring olika kulturer. Av den anledning blir boken aktuell och intressant att debattera med lite äldre skolbarn. Bokens huvudperson agerar och handlar likt Robin Hood-fenomenet vilket även de skulle vara intressant att diskutera kring barn då man introducerar detta i tidig ålder vilket förblir lärorikt livet ut. Sammanfattningsvis att man ska få en uppfattning om olika kulturer i olika länder.
2.    Biblioteket ligger mig nära hjärtat, där finner jag inspiration och en inre harmoni men också fantasi. Av de enkla anledningarna så besöker jag biblioteket så ofta jag kan.
3.    Astrid Lindgren. Utan tvekan. Att inneha alla hennes förmågor och talanger i att berätta och fantisera. I hennes värld finns det ingen gräns för möjligheter. Hennes böcker har präglat mina barn i att vara individuella individer där ingen dröm är för liten.
4.    Att verka som sammansvetsad länk mellan kommunen och biblioteket. Även vill jag berika mig inom områden som olika kulturer exempelvis. Ytterligare vill jag kunna bidra idéer gällande teater och film.
5.    Alkemisten, Paulo Coelho.

Ulla Werner (S)

1.    Jaroslav Haseks - Den tappre soldaten Svejks äventyr.”Ironiskt”, drivande med första världskriget – ger en mycket att fundera över. Väl uppföljd efter andra världskriget av Bertolt Brechts teaterpjäs ”Svejk i andra världskriget”.
2.    Tyvärr inte tillräckligt ofta de senaste åren p.g.a. av arbetssituationen. Under skol- och studietiden flera gånger per vecka. Kanske inte alltid biblioteket i Jakobsberg, men oftast.
3.    Eino Hanski. Finsk/rysk/svensk författare som tvingades leva i Leningrad (St Petersburg) under belägringen som han överlevde och kom till Sverige 1945. Han har skildrat staden och livet i staden inifrån den lilla människan, sin egen familj.
4.    Få verksamheten spridd i skolorna och till hela befolkningen så att biblioteket blir en naturlig del för alla. Att kunna och få läsa och ha tillgång till litteratur (såväl böcker som tidningar) är en mänsklig rättighet. Barn och ungdom måste se biblioteket som en naturlig träffpunkt.
5.    Ryska klassiker: Dostojevskij och Tolstoj. Lite jobbigt att ta sig igenom namnen till en början, men därefter fantastiska detaljbeskrivningar.






Lena Pramer (M)
Lena Pramer
 
1.    Gary Jennings - Marco Polo (första o andra boken). Utspelar sig på 1200-talet, skriven i jagform. Historisk roman men i vissa delar otroligt aktuell även idag. Reseskildring från Venedig till Österlandet. Detaljrik: Miljöer, Utseende, Kläder, Färger, Smycken, Dofter, Känslor osv. Beskrivet så att man nästan kan ta på dessa. Man är med på resan på riktigt. Språket är fantastiskt! Kanske kan man tycka att det är väl "mustigt" ibland? Trots att det är en roman som är påhittad förutom grundtemat känns det som en biografi. Otroligt många karaktärer, en del starkare än andra men inte svåra att hålla reda på. Många händelser sätter djupa spår under lång tid. Förutom Marco Polo själv är hans far o farfar viktiga medresenärer med den livskunskap som de har med sig i bagaget. Måste läsas av alla som har ett intresse av historia och livet.
2.    Alldeles för sällan. Tycker att ett liv utan böcker vore ofullständigt.
3.    Tove Jansson. Tänk att få skriva om viktiga livshändelser i den formen som Tove Jansson gjort. Text o bild går raka vägen in och träffsäkert för alla åldrar.
4.    Biblioteken skall vara en naturlig mötespunkt för alla åldrar och samverka tillsammans över alla gränser. Böcker borde vara en del av allt som kan ske på ett bibliotek. Det är bara vår fantasi som begränsar oss i utvecklingen.
5.    Giulia Enders: Charmen med tarmen. Allt om ett av kroppens mest underskattade organ. Charmen med tarmen är en avväpnande, rolig och lärorik bok om vårt fantastiska tarmsystem. Utifrån de senaste vetenskapliga rönen.

Varma hälsningar från Mika, Leyla, Ulla och Lena

Vill du komma i kontakt med bibliotekets kontaktpolitiker? Här hittar du kontaktuppgifter