torsdag 31 maj 2012

På spaning efter Strindberg

100 år efter sin död verkar August Strindberg har fallit i glömska hos våra tyska grannar.
På spaning efter Strindberg i en av Hamburgs största boklådor, ’Thalia-Buchhandlung’,  hittar jag ett ganska ensamt exemplar av ’Inferno/ Gespenstersonate’ i klassikerhyllan i sällskap med både Theodor Storm och Jonathan Swift. 
Bättre däremot går det för en annan Hundraåring- sedan januari har Jonas Jonassons bok legat på  topp på den försäljningslistan som återfinns varje vecka i tidningen ’Der Spiegel’- snacka om  svenska bästsäljare! Med på listan finns även Arne Dahl (plats 21), Viveca Sten (plats 28) och Marie Hermanson (plats 45).  Den aktuella listan hittar du här.
Svenska författare läses i Tyskland som aldrig förr. Boklådornas bord svämmar över av titlar skrivna av Liza Marklund, Henning Mankell, Håkan Nesser och ständigt upptäcker de tyska förlagen nya talanger som kan sorteras in under vad som kallas ’det svenska deckarundret’.
Inga travar med Augusts verk, inte ens i år, hundra år efter hans död. Men än finns han där, i klassikerhyllan, och väntar på den som har tröttnat på ond bråd död ur svenska författares pennor. Undrar om någon av dessa kommer göra honom sällskap där framöver?

/Eva Brünahl


Inga kommentarer: