torsdag 22 november 2012

Senast lästa bok


Vi är visst fler på biblioteket som bär hem alltför många böcker åt gången bara för att vi vill, vi bör och kan inte motstå frestelsen. Vi  köar på böckerna som alla er andra och känner samma frustration att behöva välja när de ramlar in flera stycken i taget. Sedan ska man smutta lite på var och en för att känna efter vilken som får chansen att stanna tiden ut denna gång. Beror verkligen på sinnesstämning och nyfikenhet på ämnet.


Boken som denna gång fick bli min ögonsten var Cilla Naumanns Springa med åror. Vi får följa bondflickan Monika i hennes vardag från det hon första gången träffar sommargästen och stadsflickan Johanna och tills dess de blivit vuxna och deras klasskonflikt fått ödesdigra konsekvenser.
De olika skeendena i livet spinns fint in lite fram och tillbaka och ger ett stort driv i berättelsen. Det är svårt att lämna boken innan den är färdigläst och den ger många tänkvärda infallsvinklar på både stort och smått här i livet.

Boken utkom nu i höst och är en av de nominerade till Augustpriset i kategorin Årets svenska skönlitterära bok. Priset utdelas den 26 november.

/Karin Hed

Inga kommentarer: