fredag 11 oktober 2013

Bokklubb, Nobelpris och Pelle Snusk



Igår hade biblioteket i Barkarbys bokklubb - Mysterieläsarna - sitt andra möte för terminen. Naturligtvis pratade vi om Nobelpriset. Det är ju oundvikligt en dag som denna. Jag föreslog för barnen att de skulle göra en lista över författare som de tycker borde få Nobelpriset och här intill har ni resultatet. Då flera av barnen uttryckte sin förvåning över att Astrid Lindgren inte fått Nobelpriset hann vi även prata lite om ALMA-priset och vilka de senaste årets pristagare har varit. Naturligtvis undrade alla över prissummorna som Nobel- respektive ALMA-priset genererar och vad man egentligen skulle kunna köpa för fem miljoner kronor.

Äntligen har årets Barnbokskatalog kommit från Kulturrådet. Som vanligt är den snygg och inspirerande och alla bokklubbsbarnen satte direkt igång att kryssa för böcker de ville låna, ställa sig i kö på och någon enstaka som vi inte hade köpt fick jag raskt skriva upp på vår beställningslista. När en ung deltagare i bokklubben ifrågasatte om en bok om bestar i myterna verkligen kan klassas som en faktabok då djuren i boken är fantasidjur fick vi en mycket spännande och givande diskussion som ingen av oss hade några riktigt bra svar på. Boken har ännu inte kommit till biblioteket men ska defintitvt granskas, diskuteras och läsas av bokklubben vid nästa träff



Vi läste även en folksaga som jag har hämtat från Unga Fakta. Där finns flera kända och lite mindre kända sagor som man antingen kan skriva ut, med fina färgbilder, eller få upplästa på datorn.
När alla hade läst sagan diskuterade vi lite enligt Aidan Chambers boksamtalsmodell. Vad barnen tyckte om/inte tyckte om med sagan. Om något var oklart eller konstigt, och om de såg några mönster i sagan. De hittade både mönster i själva sagan, men konstaterade även att sagans magiska tretal går igen i många av våra kända folksagor.
Vi hade en mycket intressant diskussion, då sagan slutar med en uppfostarande uppmaning: "Tänk på att fast andra kanske gör farliga saker måste du inte göra lika dant!"
Vad beror det på att sagor för barn gärna vill komma med den typen av tips? Hur ser det ut i moderna böcker, är det samma sak?
Jag berättade lite för dem hur man har sätt på barnböcker rent historiskt, att de har använts för att fostra barn och det är
någon som förekommer i böcker än idag, även om det inte är lika tydligt.
Sedan gick jag och hämtade Pelle Snusk från vårt magasin, för att visa dom ett exempel på forna tiders barnböcker, där man använde ren skrämselpropaganda för att få barn att bete sig på ett visst sätt.
Efter att jag hade läst en av sagorna för barnen var de helt andäktiga och ville bara höra fler och fler sagor och det slutade med att jag fick läsa nästan allihop.
Vi tittade även på bilderna och förfasade oss över historierna, även om barnen (9-11 år) gärna hade sett ännu mer hemskheter...
Efter att ha stärkt oss med popcorn och mandariner avslutade vi bokklubbsträffen på sedvanligt sätt med att rekommendera en favoritbok som vi nyligen läst, till de andra i gruppen.





Inga kommentarer: