måndag 10 oktober 2011

Biblioteket löser vardagsmysterier

Det har kommit ut en ny Mamma Mu-bok, Mamma Mu läser. Underbar förstås som de andra och den här boken ligger förstås oss på biblioteket extra nära hjärtat då Mamma Mu inte bara läser utan besöker biblioteket också.

När Kråkan får reda på att Mamma Mu har lärt sig läsa blir han upprörd förstås, en ko ska väl inte läsa. Och för att inte vara sämre bestämmer han sig för att skriva en bok, en bok om varför mjölken är vit fast gräset är grönt. Trots stora ambitioner blir det som alltid ingenting av Kråkans planer men det är inte utan att man blir nyfiken på varför mjölken är vit och tänk vad glad jag blev när jag upptäckte att boken redan är skriven.


Nu handlar inte Varför är mjölken vit? Och andra vardagsmysteriet av Håkan Borgström inte enbart om detta fenomen utan om som titeln antyder många fler vardagsmysterier som hur kommer blyertsen in i pennorna, vad är en prutt, hur kan tandkräm vara randig etc.



Varför är då mjölen vit? Det beror på att det flyter små små droppar fett i mjölken som bryter ljuset så att ögat uppfattar den som vit. Tar man bort fettet blir mjölken som är kvar blåvit eller grå. Så nu vet ni det!

1 kommentar:

sarah sa...

I kapitelboken Mamma Mu och kråkan (den med höstfärger på omslaget) finns en saga om när Kråkan besöker biblioteket tillsammans med Lillebror och kvitterar ut sitt alldeles egna bibliotekskort. Superkul. Läser den ibland för sexåringarna som ska få sitt första lånekort av oss.