måndag 6 september 2010

En liten hyllning till Eva Eriksson

Vissa illustratörer sätter verkligen sina spår i den svenska bilderbokshistorien. Vem känner inte igen Ilon Wiklands bilder, Cecilia Torudds eller Pija Lindenbaums. Till dessa giganter hör också Eva Eriksson som både har illustrerat andras texter och skrivit egna. Kanske är namnet lite anonymt vilket gör henne till lite av en doldis i sammanhangen men man känner direkt igen hennes ganska milda teckningar i ofta ljusa färger. De är samtidigt så uttrycksfulla och samspelar alltid så fantastiskt med texterna.

Mest känd är kanske böckerna om Max, med text av Barbro Lindgren. Max har älskats av de flesta barn sedan 1981 vilket betyder att dagens barn har föräldrar som läst Max som små!









En annan klassisk bok är Mamman och vilda bebin också ihop med Barbro Lindgren. Om den otroligt vilda och busiga bebin och den lika snälla mamman!











Bland de böcker Eva Eriksson både skrivit och illustrerat tycker jag böckerna om Malla är finast. Den lilla förmänskligade grisen Malla som ska gå och handla alldeles själv i Malla handlar och lära sig cykla i Malla cyklar. Texten är sparsam men säger ändå så mycket. Miljön är ett nostalgiskt 50-tal (?) med handelsbod och mormor i förkläde.







En bra bok som jag minns sedan jag själv var liten är : Boken om Bella och Gustav. Om Bella som har tråkigt och ringer ett slumpvis nummer och hamnar hos Gustaf på Blekingegatan som ska ha kalas om en liten vecka. Men vem orkar vänta en hel vecka. Bella ger sig iväg genast. Och om Bella och Gustaf bestämmer sig för att ta bussen alldeles själva och betalar med var sin tappad tand!




En annan pärla är Lillasyster kanin eller berättelsen om den feta näktergalen med text av Ulf Nilsson om storebror kanin som ska passa sin lillasyster när mamma och pappa är ute och samlar morötter. Boken finns tyvärr inte kvar på biblioteket men som tur är hemma min bokhylla! Det finns även andra böcker om Lillasyster kanin.









Senast utkom hon med När vi var ensamma i världen tillsammans med Ulf Nilsson. En bok om att bli ensam i världen. Den ska jag nog låna idag!

Igenkänningsfaktorn är verkligen hög i alla böcker oavsett textförfattare, både för barn och vuxna! Det och kanske tidslösheten gör de till verkliga klassiker!

Inga kommentarer: