måndag 23 maj 2011

Att marknadsföra musik 2011

Hur gör artister som vill överleva på musiken år 2011 när allt går att skaffa gratis utan vidare ansträngning? En hel generation är van vid att kunna välja och vraka från ett oändligt utbud. Många äger inte ens en cd-skiva, än mindre en vinylplatta.

Lösningen stavas i flera fall merchandise (tröjor, tygmärken, flaggor, affischer osv). Motörhead har skaffat ett eget vin (och till och med egna slalomskidor!). Många band skaffar sig platser på tv-spelens soundtrack. Och så vidare... Den uppfinningsrike går oftast segrande ur striden.

Beastie Boys gör dock något av det coolaste jag skådat i marknadsföringsväg. De lägger (troligtvis) hela PR-budgeten på världens ballaste promotionfilm. Elijah Wood, Susan Sarandon, Jack Black, Steve Buscemi, Kirsten Dunst, Chloë Sevigny, Will Ferrell, Orlando Bloom; alla är de med i Fight For Your Right Revisited, en PR-rulle som efter en dryg månad har 1,5 miljoner tittningar enbart på YouTube. Snacka om succé i den virala världen!
Nya skivan Hot Sauce Committee Part Two finns naturligtvis på Spotify.

Och på tal om rap så upptäckte jag att det bland bibliotekets fina Spotify-listor saknas en äkta raplista. Den finns där nu.

Inga kommentarer: