tisdag 17 maj 2011

Tonåringar

Tonåringar är SÅ fantastiska. Många tonåringar har koll på alla möjliga kulturyttringar vi vuxna missar. Ibland är det förstås tvärtom, men det är ett annat blogginlägg.

Jag har en egen tonåring. Han bildar mig så gott han kan. Igår berättade han intrigen i den japanska mangaserien Death note på ett så fruktansvärt spännande sätt (ja, han har ju en mamma som är bokpratsproffs ;-) att jag insisterar på att vi ska kolla på animén på hans dator så fort vi puttat småsyskonen i säng. Storyn är enkelt uttryckt följande:


Tonåringen Light hittar en övernaturlig anteckningsbok - the Death note. Boken är placerad på jorden av den uttråkade dödsguden el. Shinigamin Ruyk. Med boken följer vissa instruktioner och med hjälp av dem kan Light snart konstatera att om man skriver ner namnet på någon i boken kommer den personen att dö inom 40 sekunder. Man kan även vara mer explicit och skriva ner hur personen i fråga kommer att dö. Snacka om att ha makt. Light besämmer sig för att utrota ondskan på jorden. Men är det verkligen så enkelt, och vad kommer boken att göra med Light?


Internet är SÅ fantastiskt. Alla avsnitten till Death note finns i behändiga klipp på Youtube. Det är bara att kolla så att ögonen blöder. Och det gör vi. Idag är vi lite trötta. Men precis som när man suttit uppe halva natten och läst en riktigt bra bok så var det värt det.

1 kommentar:

Tobias sa...

Deathnote = bästa mangan.

http://ungabotkyrkabibliotek.wordpress.com/2009/07/16/death-note/