tisdag 5 mars 2013

För bananen i tiden


Snart är det melodifestivalfinal och hemma hos mig hejar i alla fall den yngre halvan av
familjen (liksom hela Sveriges förskolebarn verkar det som) på Sean Banan. Det kanske inte
är så konstigt egentligen för om man börjar undersöka saken verkar det som om barn och
banan är en oslagbar kombination. Faktum är att det inte finns någon annan frukt som det har skrivits, sjungits och diktats mer om än bananen .Vad är det då med bananer som är så speciellt? Kanske är det för att bananen har allt! Rolig form, fin färg, praktisk förpackning, god smak, innehåller massa nyttigheter, humorpotentialen i att man kan halka på skalet, går fint rimma på samt att dess gula färg kan ses som
en symbol för Sverige.


Här kommer en liten exposé över bananens framfart i barnkulturen:

  

Mojje undrar var landet ligger där man böjer bananerna? Gullan och Dan Bornemark har skrivit en visa om Dan Banan, Trazan och Banarne har underhållit oss med en hel massa bananrefernser, Lennart Hellsing har sin Bananbok och i dagarna kommer det ut en rykande färsk pekbok som också heter Bananbok av Alice
Eklund. Georg Riedel har en hel bok med Bananvisor. Och vilken 70-talist minns inte clownen Manne och hans banan och vilken förälder idag skulle inte vilja glömma barnprogrammet Bananer i pyjamas.


Banan är gångbar även för vuxna men i en mer negativ kontext. Jan Banan förekommer i flera sammanhang, bl.a i sånger av Stefan Sundström, en Robert Gustafsson-karaktär i Torsk på Tallin samt är en helt och hållet levande norsk fotbollsspelare; Jan Banan Halbrent Tømmernes. 2009 sjöng Promoe om Svenne Banan, en låt som häcklar svensson-svensken och låten blev en sommarplåga och sålde guld. Banansuccé!







Bananen kan också vara politisk. Filmen Bananas handlar om en grupp nicaraguanska fruktarbetare och deras rättsliga strid med frukt- och grönsaksföretaget Dole. Den skildrar hur en advokat som ombud för sammanlagt cirka 10 000 fruktarbetare driver en rättsprocess mot Dole pga bolagets användning av det förbjudna växtgiftet DBCP.



Petter gav 1999 ut albumet Bananrepubliken som fick sitt namn av att Petter uppfattade skivbranschen som just en Bananrepublik. Bananrepublik är en nedsättande benämning på ett ekonomiskt och politiskt outvecklat land med ensidig produktion. Det är beroende av en eller ett fåtal exportgrödor och därmed av företag eller stater som kontrollerar handeln med dem. Den ursprungliga bananrepubliken var Honduras där man odlade just bananer.





Som synes representerar bananen så mycket mer än det livsmedel det faktiskt är men mångsidigheten kommer även till uttryck när det är dags att äta den. Bananen kan man ha till det mesta och det har man haft också. Vad sägs om Flygande Jakob, friterade bananer med glass, banana split, banan på pizza, grillad banan med choklad i foliepaket, banankaka m.m.

Mitt bästa banantips: Mixa frysta bananbitar med kakao och valfri mjölk. Vips en smarrig chokladmilkshake!

Inga kommentarer: