torsdag 28 mars 2013

Påsktävling med fina bokpriser!



Det är tävlingsdags! Nedan följer sex påsk- och litteraturinspirerade frågor. Ur svaren på frågorna hämtas bokstäver som i sin tur bildar ett ord. Om man behöver hjälp finns det ett hjälpmedel längst ner i inlägget i form av att ifyllbart formulär i sann melodikryssetanda. Förutom äran kan den som skickar in rätt svar vinna ett fint bokpris som hämtas på Kallhälls bibliotek.

Fråga 1.
Daffodils är det engelska ordet för de ljuvliga påskliljorna. Det är också titeln på en dikt av en brittisk poet som verkade under romantiken. Vad heter han?

Här följer ett utdrag ur dikten på engelska:

I wandered lonely as a cloud 
That floats on high o'er vales and hills, 
When all at once I saw a crowd, 
A host of golden daffodils; 
Beside the lake, beneath the trees, 
Fluttering and dancing in the breeze. 

Vi söker tredje sista bokstaven i författarens efternamn.

Fråga 2. 
I år verkar våren tveka, temperaturerna håller sig fasligt nära fryspunkten och om det är några som glädjer sig åt det kanske det är knopparna. Det gör ju så ont när de brister. Det handlar början i Karin Boys dikt Ja visst gör det ont om. En annan av hennes dikter, I rörelse, använde svenska fotbollslandslagets tränare sig av under VM 1994 för att motivera sina spelare. Vad hette han?

Vi söker sista bokstaven i bronstränarens förnamn.

Fråga 3. 
Den gamla greken Aristoteles verkade nästan vara besatt av ägg. Förutom att debattera den eviga frågan om vad som kom först, hönan eller ägget, genomförde han också ett experiment där han lät hönor ruva på 20 ägg, varefter han öppnade ett varje dag för att se utvecklingen mot färdig kyckling. Ett verk som just Aristoteles skrev handlar om den antika dramat och dess utformning och är aktuellt fortfarande idag. Vad heter det?

Verket består av två ord. Vi söker åttonde bokstaven i det andra ordet.

Fråga 4. 
I en klassisk folksaga/fabel (i Sverige utgiven av FIB:s gyllene bok) möter vi en höna och hennes tre lata djurvänner på en bondgård. Hönan hittar ett vetekorn och ber de andra djuren om hjälp med att plantera det, men de nekar och hon får göra allt själv. Med tiden ber hon också om hjälp med att skörda, mala och till sist baka bröd av mjölet, men djuren fortsätter att neka. När hon bakat klart brödet ber hon slutligen om hjälp med att äta brödet, och då är plötsligt de andra djurens fasligt sugna på att hjälpa till. Men då är det för sent, och hönan äter upp allt bröd själv. Vad heter den här hönan på svenska?

Vi söker andra bokstaven i hönans namn.

Fråga 5. 
Alla kan nog hålla med om att påskens färg är gul. Något annat gult är solen som ofta brukar hedra oss med sin uppenbarelse just runt påsk. En av Afrikas största författare, Chimamanda Ngozi Adichie, kombinerar de båda orden i sin roman En halv gul sol som blev hennes internationella genombrott. Romanen handlar bland annat om konflikten som följde efter att staten Biafra utropade sin självständighet. Titeln syftar för övrigt på just den halva gula sol som återfinns i mitten av Biafras flagga. Biafra var självständigt 1967-70 och tillhör numera, precis som innan självständigheten, ett annat västafrikansk land. Vilket?

Vi söker femte bokstaven i landets namn.

Fråga 6. 
I vårt värsta grannland Norge läser man deckare till påsk. Fenomenet började med att ett författarpar som skrev deckare under pseudonymen Jonathan Jerv satte in en stor annons i Aftenposten strax före påsk 1923. Rubriken var "Bergenstoget plyndret inat!", och många läsare förstod inte att det hela var en annons. PR-tricket fick enorm uppmärksamhet och sägs vara upprinnelsen till varför just påsken blivit säsong för deckare i Norge. Vad kallas fenomenet?

Vi söker femte bokstaven i fenomenets namn.

Om du lägger ihop bokstäverna får du ett svar som är något riktigt läskigt (eller bra) eller något som påsken kan bli om den blir riktigt kall. Svaret skickas per e-post till adressen peter.jarfalla@gmail.com. De tre första rätta svaren belönas med en av följande böcker:

Sadie Smith - Vita tänder
Majgull Axelsson - Aprilhäxan
Petra Hůlová - Allt detta tillhör mig
Mikael Niemi - Populärmusik från Vittula
Hjalmar Söderberg - Den allvarsamma leken

Skriv gärna i svaret vilket bok du är intresserad av. OBS! Priserna hämtas på biblioteket i Kallhäll.

Nedan finns ett svarsformulär för den som behöver extra hjälp (om du klickar på bilden får du upp den full version). Lycka till!




Inga kommentarer: