onsdag 31 december 2008
Gott nytt år!
tisdag 30 december 2008
Det här med småstadsidyll...


Kom och prova lyckan i bibblans jullovstävling

Tävlingen har ju blivit något av en tradition i stil med Kalle Anka på julafton och i potten finns det finfina priser! Frågorna är rätt så kluriga, eller vad sägs om: ”Otäckt, rysligt, elakt. Petter Lidbecks senaste bok handlar om en lärare man inte vill ha. Vad heter boken?”, så kanske den här tävlingen inte är för din ständigt snoriga lillebror. Men, innan du sliter ditt hår som matadoren i Ferdinand för att du inte kunde den här frågan, du behöver inte kunna svaret på alla frågor på rak arm utan all hjälp du kan tänkas behöva finns på biblioteket.
måndag 29 december 2008
På annandagskvällen grät jag

Cranford eller Selma?

TV-serien Cranford – en småstadsidyll, bygger på Elizabeth Gaskells roman med samma namn från 1853. Det lär vara författarens barndomsstad Knutsford i mellersta England som var förebilden för denna berättelse. Romanen beskriver den lilla staden Cranford på just det sätt som vi är vana att se engelska landsortsstäder runt 1800-talet. Där finns klasskillnader, hyckleri och bigotteri. Människor föds och lever utifrån bestämda hackordningar. Okunskapen om världen utanför är så stor att den närmast antar mytiska proportioner. Men i Cranford kommer det att hända saker, man befinner sig i en brytningstid för järnvägen ska dras ända fram till staden och det kommer för alltid att ändra människornas liv.
Elizabeth Gaskells mentor var Charles Dickens och det märks, bl a på det sätt hon skildrar människor. Hennes porträtt är elaka på ett milt, ironiskt sätt och det råder inget tvivel om vilka som är goda och vilka som är onda. I den här TV-dramatiseringen har skildringen av människorna skruvats till lite extra och allt blir mycket underhållande.
Elizabet Gaskell skrev inte enbart romaner, hon skrev även en biografi över Charlotte Brontë 1857.
Den och fler böcker av författaren finns naturligtvis på biblioteken i Järfälla.
fredag 26 december 2008
Musikeufori

tisdag 23 december 2008
Skuggorna i spegeln

En bok som vandrar mellan de påtagliga identitetsproblemen hos en ung flicka och sagan på andra sidan spegeln. Arwen, hon heter så, dömd till namnet av sina litterata sextiotalistföräldrar, plågas av livets meningslöshet, vänlöshet, dumhet

Jag tror inte att jag berättar för mycket. Inger Edelfeldt har ett sätt att handskas med gränserna mellan önskan och verklighet, mellan vilja och välja, och en väldigt insiktsfull, tycker jag, bild av den Cure- och Dead Can Dance-lyssnande ungdomskulturen. Som jag kan (kunde) relatera till. Så, tycka om!
Ett boktips till frukost?






Det är förstås svårt att göra det här lika inspirerande som kollegorna gjorde och dessutom kan jag inte dra alla böckerna, det här är ju redan långt och rörigt. Så borde vi börja varje morgon, åtminstone med ett boktips till kaffet. Det här inlägget kanske mest är för min egen skull, så att jag ska ha listan över de presenterade böckerna tillgänglig.
måndag 22 december 2008
Nu listar vi!

I början när jag föreslog att vi skulle lista utbröt viss förvirring. "Vilka genrer ska vi lista i? Hur många listor ska vi göra? Får man blanda barn- och vuxenböcker? Får man lista en nyutgiven bok på pocket - fast den är gammal?" Efter att ha förklarat att fria tyglar ges mumlades det lite, men lugnet sjönk snart och datortangenterna började smattra.
Än är ju inte året slut så jag kan inte börja ge några sneakpreviews ännu. Men jag tänkte mig att en liten icke-års-anknyten lista kan man väl ändå slå till med. Här kommer min topp 5-FILMGENRE.
1. Kostymdrama á la Jane Austen
2. Fantasy, såsom Harry Potter, Sagan om Ringen
3. Superhjältefilmer, såsom Spiderman, Batman
4. Bra skräck, inte splatter, såsom Barnhemmet, Instängd
5. Kärlek skildrad på annorlunda sätt, såsom Brokeback Mountain, Lost in translation och Eternal Sunshine of a Spotless mind
Bubblare! Vampyrfilmer; Twilight
Nu har Järfälla folkbibliotek köpt in filmer i drygt två år. Vi har ungefär 130 stycken och vi hoppas på att kunna köpa in fler och från alla möjliga olika genrer. För de lånas mycket! De mest utlånade filmerna under 2008 är Ett öga rött som har lånats över 100 gånger och Marie Antionette som har lånats 97 gånger, tätt följd av Darling på 93 utlån.
Bokklapparna de bästa är
Om du, liksom Selma Lagerlöf i novellen Julklappsboken (som finns att låna på biblioteket och lyssna på i en förkortad version ippläst av författaren i P1) sitter hela julaftonen och väntar på den bästa hårda bokklappen, men bara får en massa sygrejer, öppnar vi igen på lördag 27/12. Det gäller förstås även om du inte får de böcker (filmer eller skivor) du önskat dig eller söker en lugn plats bort från släktingar eller hårdhänta mellandagsreashoppare. Om inte annat är att låna och återanvända böcker ett sätt att stå emot köphetsen i dessa dagar och dra sitt strå till stacken i ett miljövänligt handlingssätt.
lördag 20 december 2008
Oemotståndliga Stina!




fredag 19 december 2008
Skicka en bibliotekarie till BVC...
Hans devis är att byta ut något av de obligatoriska ”väga och mäta” besöken på BVC och i stället skicka dit en bibliotekarie som engagerande pratar böcker för både föräldrar och barn.
Schulman hänvisar till amerikanska insatser där myndigheterna tar ett särskilt ansvar för intellektuell stimulans och lässtimulans av barn och föräldrar i lägre socialgrupper. Detta för att ge deras barn samma "framgångsverktyg" som medelklassens barn. Barnavårdcentralerna samarbetar med en bibliotekarie som gör riktade insatser till just fattiga familjer. Bibliotekarien högläser inspirerande för både föräldrar och barn ur en bok som de sedan får behålla. Detta för att väcka läslust och bokglädje hos alla delar av befolkningen.
Redan idag har de flesta barnavårdscentraler i Sverige ett nära samarbete med sitt närliggande bibliotek. I Järfälla bjuds alla förstagångsföräldrar in till biblioteket tillsammans med sin föräldragrupp. Syftet med besöket är att man i sin nya roll som förälder ska få bekanta sig med sitt bibliotek och se vad biblioteket har att erbjuda både för föräldrar och små barn. Vi pratar även om vikten av att läsa, både som vuxen läsande förebild, och högt för sitt lilla barn. Vi brukar även ge lite smakprov på rim och ramsor vilket de bebisar som är vakna brukar tycka är roligt.

Jag håller helt klart med Salomon Schulman om att bibliotek och barnavårdcentral bör samarbeta kring lässtimulans för små barn och deras föräldrar - såklart!
Däremot tycker jag att lässtimulerande insatser gott kan riktas till alla barn i Sverige och inte bara som Schulman säger "riskbarn".
För dig som är lite extra intresserad av bebisar och läsning vill jag tipsa om några böcker:

Bebis+bok= glädje: det underbara i att läsa högt för de allra minsta

Lästips: Förälder för första gången
/Sarah Utas, Barn- och ungdomsbibliotekarie/filialchef Barkarby bibliotek
onsdag 17 december 2008
En mjuk pojke är en stark pojke!

På sökordet Starka flickor i Järfälla folkbiblioteks katalog får man fram 106 träffar, en blandning mellan Pippi, Den mörka materian av Philip Pullman och Riddar-Rakel. Skribenten Stina Zethraeus efterfrågar ett liknande sökord för bilderböcker med ”ömsinta” killar, och har en radda förslag; snälla killar, omsorgsfulla killar, annorlunda killar, mjuka killar eller försiktiga killar? Hon verkar dock inte nöjd med något av dem, snarare blir det svårare ju mer man funderar. Och det är svårt. Det ska inte vara ”annorlunda” att tycka om fina skor! ”Mjuk” ser jag nästan som ett skällsord, är det någon som vinner något på att vara ”mjuk”? ”Försiktig”? Vaddå försiktig? Det låter som att pojken är livrädd!

Zethraeus menar att killarna i moderna bilderböcker tillåts ta ett extra kliv och kan klä sig i prinsesskläder, precis som tjejerna har dragit på sig drakfäktarpansaret. Det viktiga är att dessa roller inte innebär att pojken i klänningen blir passiv och intetsägande, och flickan aktiv och tuff, jag vill att alla ska vara en aktiv, ifrågasättande, tänkande människa. Det måste vi se till att alla blir, trots olika attribut, intressen och egenskaper.
Svenska barnböcker slår bilindustrin!

Och det är klart, Astrid Lindgren lär ju ha en aldrig sinande översättning, Mamma Mu är visst väldigt stor i Indien (så fint, det handlar ju om en ko), även Pettson och Alfons är populära figurer i utlandet. Med tanke på alla bra barn- och ungdomsböcker som ges ut är det inte så otroligt.
På biblioteket hittar du dem förstås både på svenska och översatta till många andra språk. Vi har t.ex. något vi kallar tvillingpaket. Det är ett paket med två bilderböcker, en på svenska och en på arabiska, kurdiska, persiska, turkiska eller somali. Det finns förstås böcker för både barn och vuxna på en rad andra språk, både översatt och i originalspråk.
tisdag 16 december 2008
En modern Prometheus?

"Då fanns det bland titanerna en enda, som sörjde över att det sköna, öppna och fria skulle försvinna bland människorna. Han förbarmade sig över dem, och medlidanderskärpte hans förnimmelse, så att han kunde höra inom sig den Eviges röst, som sade, att människorna borde återfå skönhet och frihet och väckas att lyssna till lagen i deras ande..."
(ur "Prometheus och Ahasverus" av Viktor Rydberg som självfallet finns att låna gratis på biblioteket)
Muminjul!


måndag 15 december 2008
Fjärrlåna, julpyssla och budgetresa - bibblan är mångsidig
Några av kristyrfigurerna har satts samman av två Nya Zeeländare. Både Elisabet och jag är nämligen med i ett nätverk som heter Couchsurfing.com på webben. Couchsurfing går ut på att man reser och bor hos gästvänliga själar runt om i världen. Det kostar ingenting alls och man hjälper varandra att hitta guldkornen i sin stad och visar dem runt om tid finns. Jag har couchsurfat i Berlin, Budapest, Wien, New York, San Diego och San Francisco, och har tagit emot folk från Australien, Kanada och USA. För egen del tycker jag att det är ett fantastiskt sätt att resa på, man får se helt andra sidor av resmålen än ur guideböckerna, samtidigt som det är en ekonomiskt och ekologiskt hållbar resmetod. Det finns mycket att skriva om soffsurfande, och jag kommer säkerligen återkomma i ämnet när sommaren närmar sig och det är dags att ge sig ut på tågrälsen igen... Kolla couchsurfing.com här!
Min nyupptäckta kärlek Karin Boye pryds av guldfärgade stjärnor, pysselkvällens första kristyrtavla. Här var man fortfarande darrig på hand, men till slut hamnade all kristyr rätt. Visst kopplar man främst ihop Boye med Kallocain, men jag läste alldeles precis Astarte, en cool och modern samhällsskildring, kyligt betraktad genom modebutikernas skyltfönster. Den ouppnåeliga idealbilden av Kvinnan, som inte existrerar annat än på film och i noveller i Hemmets Härd, hon plockas sönder och samman. En betraktelse av en stad i förändring, där modeskyltfönstren bestämmer reglerna. Skyltdockornas vackra yttre döljer globaliseringens avigsida. Kvinnan stormar fram, men hamnar outplånligt i ännu ett fack.
Jag upptäcker till min förargelse att Järfälla inte äger den här boken. Jag gör efterforskningar och upptäcker att boken knappt går att få tag på längre! Däremot finns det andra bibliotek som äger den, och man kan (nästan) alltid fjärrlåna hem böcker från andra bibliotek.
Ett spretigt inlägg igen, men jag får väl ta alla ingivelser jag får. Ibland kommer ju alla på en gång.
fredag 12 december 2008
Bookcrossing

För några år sedan var det måhända mer på tapeten med bookcrossing. Artiklar i tidningar och inslag på TV. Men idén är i högsta grad levande, och gymnasiebiblioteket, i samarbete med folkbiblioteket, använder bookcrossing som läsfrämjande projekt. I skrivande stund väntar jag på Hv1 (frisörelever) som varit med sedan tidigt i höstas och valt litteratur som de tycker ska få ut och resa.
Gymnasiebiblioteket arbetar med tre klasser och några svenska som andraspråk-grupper i ett första skede. Vad som hänt är att eleverna helt sonika satt sig ner och valt ur bokfloden och vi har köpt in det som varit inköpbart från den lokala boklådan, därefter försett varenda bok med en uppmaning om att den faktiskt inte är borttappad utan placerad just där den ligger för att bli hittad av vem det vara månde, samt en hänvisning till en sprängfylld webplats. Så bookcrossingböckerna startar i gymnasiebiblioteket. Eleverna läser sina valda böcker, men återbördar dem sedan inte till oss, utan lägger dem på platser där de kan hittas, och skriver en ledtråd på hemsidan. Sedan är böckerna iväg på sina resor.
Syftet är att göra läsningen till något mer än bara ett tvång, i första hand. Visst finns det tvingande moment. De är tvungna att läsa sina böcker, tvungna att ha boksamtal med sina lärare. Men de är delaktiga i inköpsprocessen, de är inte begränsade i tid, och det finns moment av såväl skattjakt som nöjet i att följa ”sin” bok färdas från hand till hand. Jag gillar idén. Kommer från början från USA och anser att böcker inte ska stå och damma igen i privatpersoners bokhyllor med en läsning på 40 år. Böcker ska läsas av många. Så läs boken och skicka den vidare. Det är en gullig tanke och tilltro till människors godhet. Inte sant? Påminner om trädgårdstomtens flygresor i Amelie från Montmartre. Skulle ni hitta en bok i ett väntrum någonstans med en uppmaning på omslaget om att bli omhändertagen. Ta om hand! Ett tag, och släpp sedan boken fri. För din skull. För den som lagt den där. Och för tron på människan?
Fast det förstås. Jag är ju just en sån som gärna vill äga böcker. Ha dem på hyllan. Se på dem. Lukta på dem (min Mannen som ville bli kung av Kipling är den boken som luktar allra godast). Dra ut dem då och då. Men jag gillar bookcrossingidén. Och viktigare. Eleverna gillar bookcrossing. De engagerar sig. Oroar sig för sina böckers resor. Och det smittar.
torsdag 11 december 2008
Är du också en boknörd?
Jag har alltid flera böcker på gång och en rejäl trave böcker på nattygsbordet som ivrigt väntar på min uppmärksamhet.
En sida som jag är mindre stolt över hos mig själv är att när det kommer till personlighetstester så är jag en oförbätterlig sucker. Som kulturspridare och litteraturvetare med universitetspoäng och studiemedel i nivå med NASAs årsbudget borde jag förstås ägna mig åt mer intellektuella hobbys än att i obskyra webbaserade test på veckotidningsnivå ta reda på vilken kändis jag är lik, vem jag delar filmsmak med, om jag verkligen är kär i min kille, vilken partytyp jag är och så vidare i all oändlighet.
Döm om min glädje när jag hittade testet Hur mycket boknörd är du? Äntligen kan jag få göra ett roligt personlighetstest med någonslags värdighet och självaktning i behåll.
Testa testet du med. Det är faktiskt riktigt kul! (Och något av en kick för ett fåfängt litet bibliotekarieego.)
'>http://fpdownload.macromedia.com/pub/shockwave/cabs/flash/swflash.cab#version=8,0,0,0"
Vi blev inte bjudna - hade fest på egen hand!
Karin och Kerstin konverserar smakfullt om vilka texter som ska reciteras.
Men vi hänger ju inte läpp. Vi fixade en egen Nobelfest! Och passade dessutom på att lyfta fram vår senaste Nobelpristagare i litteratur. Vi maratonläste ur hans böcker nästan hela dagen, både på svenska och Jean-Maries modersmål franska.
Martina kontemplerar leendes sin lektyr. "Mondo" en francais? Mais oui!
Jag dressar upp mig som en man och funderar över könsroller på Nobelfesten. Skulle jag få komma in om jag klädde mig så här? Jag antar att klädkoder finns, men skulle en dam få ha manskläder? Måste nog skriva till Nobelstiftelsen och fråga. Jag reciterade Nobelföreläsningen, dessa fantastiska föreläsningar! Hitler hade tystats ner med hjälp av internet, bibliotek är lösningen på världens problem samt att författare är språkets förvaltare, i språket tjänst.
Andreas läser ur Flykternas bok iklädd frack samt vit fluga. En underlig bok, säger många. Ingen man ska börja med av Jean-Marie, säger folk. Men språket är vackert, tycker jag som lyssnade till Andreas väna stämma.
onsdag 10 december 2008
Alfons Åberg och jag

Alla har relativt nyligen lärt sig läsa och är oerhört entusiastiska över att komma till biblioteket, väl medvetna om vilka skatter biblioteket innehåller. Alla dessa färglada, inbjudande böcker som bara väntar på att få komma hem till någon och bli lästa.
Ta djävulen i handen och ät från kunskapens träd
måndag 8 december 2008
Att bryta mönster


Linas kvällsbok av Hella Joof
lördag 6 december 2008
Krossar man "tystnadens tempel" genom popmusik?


fredag 5 december 2008
Fråga biblioteket - nu med svarsbank

Sedan 1 december finns även en svarsbank. Det är ett arkiv med ett urval av de frågor som ställts till Fråga biblioteket. Arkivet ska byggas ut med ungefär 10 frågor i veckan. Arkivet är sökbart både i fritext eller genom ämneskategorier. Dessutom kan vem som helst komplettera svaren genom att lämna en kommentar.
Du kan t.ex. få veta vad en liter mjölk kostade 1964, hur ett kinesiskt tangentbord ser ut eller vad elefantens fot heter.
Att svara på frågor som kommer till fråga biblioteket är både roligt och lärorikt. Kul att det nu finns en svarsbank där bra, genomarbetade svar samlas.
torsdag 4 december 2008
Snälla, söta Tomten

jag har ätit min gröt var dag, hedrat far och mor, lagt mig tidigt och alltid varit glad och snäll. Kan jag inte få:
Vad som helst av Le Clezio
Olle Hedberg – Rymmare och fasttagare
William Styron – Lie down in darkness
John Barth – The floating opera
Alain Mabanckou – Slut på kritan
Emmanuel Dongala – Ursprungets eld
Alan Moore – Voice of the fire
Hugh Sykes Davies – Petronius
Mircea Cartarescu – En lycklig dag i mitt liv
Cory Doctorow – Little brother
Johan Theorin – Nattfåk
Michal Witkowski – Lubiewo
Javier Marias – Alla själar
Bengt Anderberg – Kain
Peter Hamilton – The temporal void
Viktor Johansson – Kapslar
Knut Hamsun – Hunger
Hans Helmut Kirst – Kamrater
Ray Bradbury – Something wicked this way comes
Gay Life in Dikanka (en CD från Bakhåll förlag)
Andrzej Sapkowski – Blood of elves
Iain Banks – Skuld
James Crumley – En sista riktig kyss
Anders Harning – Stålbadet
Raggsockar och fingervantar utan fingrar. Såna som Albert hade i Albert & Herbert, som jag såg på julkalendern för några (tjugotalet) år sedan. Är det för mycket tycker Tomten, så är inte vantarna jättejättemåsteha-viktiga.

onsdag 3 december 2008
Att bryta tabuer

tisdag 2 december 2008
Bokbloggares babbel på bibliotek

Som inledning pratade de om varför de hade börjat blogga om böcker, vilket förde samtalet in på läsning som social företeelse och hur häftigt det är att hitta folk att diskutera det man läst med, eller att hitta folk som har samma boksmak, hur enkelt det blir på nätet och att det också blir ett sätt att hitta nya (bok)vänner. Författarna pratade om bokbloggarna som ett sätt att möta sina läsare. Helena fick läsa sin recension av Håkans bok Bära bud, vilket gjorde honom nöjd och något generad.
Att bloggen är direkt och ofta anklagas för att hålla en för låg nivå diskuterades också. Loveina uttryckte det snyggt genom att tycka sig vara i sin fulla rätt att skriva hur banalt eller på vilken nivå hon ville (hon hade ett citat nedskrivet, men jag hade ingen penna, så jag kan inte återge det exakt). Bokbloggar kritiseras ofta för att de sällan skriver negativa recensioner, vilket Johanna bemötte med att säga att ”Jag har läst i 30 år och vet ju vad jag gillar, om jag börjar läsa något jag inte gillar hoppas jag att jag inte ägnar tre kvällar åt att inse det.” Bokbloggarna kan inte ersätta det de litteraturtidskrifter som försvunnit eller att dagstidningarnas kultursidor anses urholkas, snarare fungera som ett komplement. Intressant var också att höra att de gånger de verkligen la tid på en text och jobbade med analys var det tydliga tecknet – 0 kommentarer. Korta inlägg om en bok som bara älskas just nu väcker känslor och många tycker till.
Loveina berättade om när hon ordnat en fest med folk som hon visste läste mycket. Gästerna fick sedan fylla i ett formulär med genrer de gillade, karaktär de skulle vilja vara, författare de inte skulle vilja vara m.m. Resten av kvällen ägnades åt samtal utifrån vad man fyllt i. Hon berättade att det blev den bästa fest hon någonsin haft. Det vore något att få till på biblioteket!
Kvällen avslutades med att alla fick ge boktips och eftersom jag som sagt inte hade någon penna var det inte allt som fastnade, nu hoppas jag på att någon annan ska lägga ut en lista men något av de jag blev sugen på att läsa var:
Människor på hotell av Vicki Baum, som bara finns på tyska på vårt fina gymnasiebibliotek.
Livet - en bruksanvisning av Georges Perec
Revolutionary road av Richard Yates, som höjdes till skyarna som en av tidernas bästa böcker. Den hittas i Jakobsberg och både film och svensk översättning är på gång.
Debutbar

Vi gillar Facebook!
Bibliotekets filmer
Bloggarkiv
-
▼
2008
(107)
-
▼
december
(31)
- Gott nytt år!
- Det här med småstadsidyll...
- Kom och prova lyckan i bibblans jullovstävling
- På annandagskvällen grät jag
- Cranford eller Selma?
- Musikeufori
- Skuggorna i spegeln
- Ett boktips till frukost?
- Nu listar vi!
- Bokklapparna de bästa är
- Oemotståndliga Stina!
- Skicka en bibliotekarie till BVC...
- En mjuk pojke är en stark pojke!
- Svenska barnböcker slår bilindustrin!
- En modern Prometheus?
- Muminjul!
- Fjärrlåna, julpyssla och budgetresa - bibblan är m...
- Bookcrossing
- Är du också en boknörd?
- Vi blev inte bjudna - hade fest på egen hand!
- Alfons Åberg och jag
- Ta djävulen i handen och ät från kunskapens träd
- Att bryta mönster
- Krossar man "tystnadens tempel" genom popmusik?
- Fråga biblioteket - nu med svarsbank
- Snälla, söta Tomten
- Att bryta tabuer
- Bokbloggares babbel på bibliotek
- Debutbar
- Julmask, julhund och en himla massa jultomtar
- Jul i radio
-
▼
december
(31)
Kontakta oss
08-580 291 59
Karta
Barkarby bibliotek
08-580 299 14
Karta
Kallhälls bibliotek
08-580 296 66
Karta
Viksjö bibliotek
08-580 297 30
Karta
Gymnasiebiblioteket
08-580 283 14
Kontakta oss via webben
Besök vår webbplats
Sök i vår katalog
Titta på vår YouTube-kanal
Lyssna på våra Spotify-listor
Gymnasiebibliotekets blogg
Bibliotekens öppettider