
söndag 30 november 2008
Saker som bloggar

fredag 28 november 2008
En bok är en bok är inte bara en bok


Enligt Nationalencyklopedin är en betydelse av meta: "förled som anger att t.ex. en vetenskaplig verksamhet eller en konstskapelse har sig själv eller den egna vetenskapsgrenen resp. konstarten som objekt: metafilosofi är filosofi om filosofi, en metafilm kan t.ex. skildra sin egen tillblivelse etc."
Boken om boken handlar i tvåordsmeningar om det lilla barnets lek med boken, dvs inte enbart läsaktiviteten som vi vuxna tycker är självklar. Boken kramas, äts på, åker lastbil, räddas från en giraff och nattas till slut i docksängen.
I Min bok är det sociala samspelet mellan två barn i fokus, båda vill ha boken, boken göms, en annan bok hittas, boken vattnas, fryser, kläs på och ska förstås också nattas.
För sonen på 1 år och 10 månader som pratar i två-ordsmeningar, precis har förstått betydelsen av ordet min och mer och mer börjar ha utbyte av att leka med andra barn är detta böcker som verkligen går hem. Tvåordsmeningar med verb och subjekt (som leta bok) gör att boken språkligt ligger på en nivå som gör att barnet förstår vad som händer och gör de delaktiga.
Böckerna är alltså så mycket mer än böcker om böcker. Böcker utifrån barnets egen världsbild med ett alldeles unikt tilltal!
torsdag 27 november 2008
Brevväxling

Så låg den där på mitt tangentbord. Sliten pocket. Engelsk utgåva. Tryckt i mitten av åttiotalet, skriven på sjuttiotalet och sällan utlånad. I slutet av oktober 1949 tog sig en amerikansk författare, Helene, för att skriva till London och ett litet antikvariat, på jakt efter några utgåvor svåröverkomliga på hennes sida Atlanten. Bokhandeln svarade artigt och engelskt, samt översände ett par efterfrågade titlar. Det var så det började. Kommunikationerna var inte helt Internetmässiga då strax efter kriget, och alla levde kvar i dess skugga. Men böcker fanns kvar, gamla vackra böcker, och en vilja att hjälpa till. Brevväxlingen fortsatte under två decennier. Det är dessa brev vi får ta del av. Fullkomligt förtjusande. Jag vet varför Katharina gav den till mig. För att jag älskar böcker. That’s why. För att jag älskar människor som älskar böcker. Tokiga människor. De som älskar böcker lite för mycket, så det blir fånigt.
Den är knappt hundra sidor lång, med en lika lång epilog om vad som hände sedan, men den kan man låta vara. Jakobsberg har den på svenska, där den heter Brev till en bokhandel, men man ska läsa den på engelska. Bara då kommer nyanserna i brevväxlingen mellan New York och London till sin rätt. Vi har den på engelska, men får jag föreslå Jakobsberg att köpa in ett exemplar. Ni har väl rätt många boktokar där borta?
På engelska heter den 84 Charing Cross Road. Författaren Helene Hanff.
onsdag 26 november 2008
Färgglatt på Jakobsbergs bibliotek!




Sagokappan

måndag 24 november 2008
Blogga för att förstå

Detta innebär att vi måste sätta i ett chip i alla Järfälla folkbiblioteks 140 000 böcker. Därtill tillkommer byte av alla cd-skivors fodral samt att en helt ny musikavdelning ska trollas fram. Vi kommer dessutom köpa en stor robot för återlämning av böcker samt tre utlåningsstationer. För att kunna låna måste man ha en PIN-kod, så för att underlätta vårat arbete; se till att skaffa en på en gång! En PIN-kod får du på biblioteket vid uppvisande av legitimation. Med PIN-koden kan du göra massa roliga saker; låna bibliotekets internetdatorer, surfa med vårt trådlösa nätvärk samt låna om och reservera via webben.
söndag 23 november 2008
Slutet på en epok för kalenderbitare

Det är en sån där bok som man tar fram för att läsa om en specifik sak och en timme senare sitter man fortfarande och förkovrar sig, fast i helt andra saker än det man tänkte från början. Alla delarna finns förstås på biblioteket. Välj ett år, hitta en bekväm plats och fastna.
lördag 22 november 2008
Det blåser en vind... En ilande vind.

fredag 21 november 2008
Igår fyllde Selma 150 år!

Kari iförd Selmainspirerad långklänning, med gammaldags mönster. Observera berlock samt pärlhalsband, högsta mode år 1900.
Kerstin väljer klassiskt kompostion i svart och vitt, med äkta farmorsfranssjal och brosch.
Sarah kör på överklasstilen med peruk och en dyrbar hatt. För att ändå visa att hon är down with the people sätter hon en färgglad blomma i hatten.
Jag är såklart i himmelen med alla dessa fantastiska kreationer till utklädnader. Maskerader är nästan det roligaste jag vet. Kan vi inte alltid ha maskerad på biblioteket? Nästa maskeradstopp är Nobeldagen den 10 december. Då vankas det sidenklänningar, tiaror, släp, silverglitter, kostymer och finskor. Missa inte det!
Bibliotek+pop=sant

Då tycker jag du ska bege dig till Stadsbiblioteket vid Odenplan lördag 6/12 kl. 14 där de eminenta stockholmsbanden Elenette, Twig, Sad Day For Puppets och Peter Morén spelar live. Att flera av medlemmarna i banden arbetar som, eller pluggar till bibliotekarier gör inte saken sämre. Gratis!
torsdag 20 november 2008
BANG på biblioteket

Läs mer om Barbo Alving på Wikipedia!
onsdag 19 november 2008
Öppet hus
Detta, allt detta, beror på att vi idag visar upp allt positivt och bra med Järfällas gymnasieskolor, ty idag serveras öppet hus. Innebärande att niondeklassarna i kommunen kommer hit för att titta och fundera på om man ska stanna i Järfälla och välja någon av utbildningarna som finns här. Efter nyår kommer en ny chans och afton i skolornas regi, och då, som jag förstår det, har det gått ut inbjudningar till stora delar av närområdet, även bortanför kommunen. Jag har haft en lång dag, men det här gör jag gärna. Faktiskt. Plötsligt översvämmas man av spontana komplimanger av typen ”fint” och ”stort” med utropstecken efter. Ty elever utför guidade rundvandringar med besökare, och in kommer de från snön i våta klungor, mödrar och fäder, syskon och självaste själva blivande gymnasisterna. För gymnasiebiblioteket är fint och stort. ”Och här är Andreas, en av tre bibliotekarier, som jobbar här”, säger de, och det stämmer ju. Sedan berättar de att det finns två våningar, och att det finns Internetdatorer, och att man måste vara tyst här… och det stämmer ju, lite krasst, det med. Skulle jag sammanfatta biblioteket skulle jag gjort det något annorlunda, men, tja, det är ju ett sätt att se på vårt skolbibliotek. De säger också, gud välsigne dem, att jag är snäll och hjälpsam. Jag undrar om det är för att de vet att jag hör dem?
Vad ska jag säga? Jag talar ju gärna i egen sak och med värme om Järfälla gymnasiebibliotek, men jag tänkte göra det i små proportioner, så att jag kan få ihop till många blogginlägg. Skulle ni vara eller känna niondeklassare så passa på att komma på öppet hus i vinter, den 19 januari nästa år, hör på esteterna, låt er guidas av skolornas utomordentligt charmiga guider, och se ett stort och fint skolbibliotek. För all del, varför inte tillbringa tre år här?
Nu sjunger esteterna More Than Words. Jaja.
Bok&Mat fixar lunch och julklappstips
Katarina visar och läser ur Mammas lilla Olle
Eva Brünahl valde en gammal favorit som hon läste första gången redan när hon var 12 år, Momo eller kampen om tiden av Michael Ende. Den diskuterar uttrycket "tid" och att vi aldrig har tid, men vem är det som stjäl tiden, egentligen? I boken personifieras tidstjuvarna genom "grå gubbar". Eva berättar även om 100 sätt att rädda världen, där ett av hennes favorittips är att gå till biblioteket och låna böcker, skivor och filmer (det är ett av mina favorittips också). Hon spinner vidare med Nytt liv åt gamla prylar och Gör din egen konst.
Här kan du hitta alla tips från dagens Bok&Mat.
tisdag 18 november 2008
BOK OCH MAT PÅ BIBLIOTEKET



Förköpsbiljetter går att köpa på alla biblioteken i Järfälla och i kommunalhusets reception. Pris 50 kr inkl lunchsallad, kaffe och kaka från Grand Brand Coffee. Obs. endast förköp av biljetter t.o.m. 18 november. Arr. Järfälla folkbibliotek.
måndag 17 november 2008
Den 20 november ska Sveriges riksdag rösta om EU:s nya fördrag: Lissabonfördraget.

Utvidgningen har gjort att man anser att EU:s arbetsformer behöver förändras. Sedan 2003 har man haft långa och hårda förhandlingar om ett nytt fördrag och 2007 blev Lissabonfördraget klart. Det nya fördraget föreslår förändringar i organisationen, hur besluten tas och hur den nationella representationen ska fungera. Under 2008 ska det godkännas av alla medlemsstater, antingen genom folkomröstning eller genom beslut i respektive parlament. Lissabonfördraget trädet då i kraft innan valet till Europaparlamentet 2009.
På torsdag är det alltså Sveriges riksdag som har omröstning, Sverige blir bland de sista av EU:s medlemsstater som godkänner det nya fördraget.
När en folkomröstning på Irland förkastade EU-fördraget i juni väckte det visst rabalder även här i Sverige, eftersom villkoret för att fördraget ska gå igenom är att alla stater godkänner det. Vad som nu händer är inte klart, eventuellt drar allt ut på tiden igen. I Sverige har det sedan i somras varit ganska tyst både i massmedia och från politiker om Lissabonfördraget. Lite konstigt kan man tycka eftersom det är ett viktigt beslut för Sverige och för EU.
Men den som vill informera sig om det nya fördraget har ändå många möjligheter. På biblioteken finns böcker som behandlar EU ur många olika aspekter och vi har dessutom EU:s officiella informationsmaterial.
På webben kan man också hitta bra information, till exempel:
Om all sköns frigörelse
Nå. I slutet av nämnda nöjesläsning skriver signaturen ”Tant Maj” en betraktelse som jag ämnar förmedla i jämställdhetens kölvatten. Järfälla bibliotek arbetar mycket med jämställdhet vad gäller medieutbud, lokalernas beskaffenhet och bemötande, så i kulturspaningens namn och för allas nöje 92 år försent delger jag er härmed följande uppmaning.
Till Våra flickor,
som en gång skola bliva dugliga kvinnor.
Några år bortåt ha vi flickor, gripna av de många idéerna om all sköns ”frigörelse”, helt naturligt tappat fotfästet om vad som tillkommer en kvinna att kunna eller icke kunna göra. Vi ha våra lärda flickor, som med all flit och framgång studera till lärarinnor, läkare o.s.v. Vi ha våra konstnärsflickor, som vandra omkring i mer eller mindre reformerade dräkter och i det stora hela verka hemmagjort estetiska, och sedan ha vi den praktiska flickan som blir sjuksköterska eller skolkökslärarinna eller dylikt. Allt det där är utomordentligt gott och väl, om det hela endast sker av verklig känsla för att detta är mitt arbete och ingen annans. En liten förmåga i en eller annan riktning, som eldas upp av den tanken, att det ena eller andra arbetet är särskilt ”stiligt”, duger inte att bygga ett helt livs strävan på. Och detta gäller nu för både gossar och flickor.
Man har i de krigförande länderna och även hos oss, fast naturligtvis i mindre grad, här riktigt fått genom erfarenheten inpräntat vad det betyder både för män och kvinnor att verkligen och på allvar förstå sig på något praktiskt arbete. Det är icke så, att alla människor skola kunna allting, men om varje människa lärde sig att ordentligt utföra någon av alldaglighetssysslorna utom eller inom hemmet, så skulle under landens stora kristider den så tryckande praktiska bördan visserligen bliva långt lättare att bära.
Man hör så ofta, att en ung flicka, som sysslar för sitt levebröds skull men t.ex. lärarinneverksamhet eller de förberedande studierna därtill, vid tillfrågan, om hon kan laga mat svara: ”ja, visst kan jag väl koka kaffe och potatis - -.” Det är gott och väl, men så långt ifrån till fyllest, att det i fall av verkligt prövande omständigheter alls ej kan räknas. Att koka kaffe och potatis kan efter instruktion varje människa med vanligt sunt bondförnuft. Men att laga mat är sannerligen en annan sak! Det är så, ser ni, att för att göra det praktiskt och målmedvetet tarvas en aldrig tröttnande omsorg och omtanke. Det är meningen att ni vackert och snällt, kära flickor, skola bedja edra mödrar eller kvinnliga anhöriga, att de taga er i lära och verkligen uppfostra er till allt detta, som de i sin tur hava helt mödosamt fått lära sig. Det lönar sig inte att göra sura miner åt att skala potatis, rensa fisk eller skura pannor. Man kan inte göra det, om man ej försökt, om man skall föra försöket så, som det inte vore en tillfällighetssak, utan något, som man kanske blir tvungen att göra dag ut och dag in i hela sitt liv. Så är det med alla praktiska sysslor, hurudana de än äro. Med dem följer ett enkelt måste, som borde tvinga oss att lära oss dem var och en efter tid och förmåga. Ingen något så när vuxen flicka tycker det är för mycket begärt, om man fordrar att hon skall tvätta sig ordentligt samt kamma sig prydligt och nätt, men hon tycker ofta att orimliga anspråk ställas på hennes tid, om man ber henne t.ex. verkligen åtaga sig dukning till måltiderna eller en viss del av hemmets städning. Dock måste alla flickor komma ihåg, att just hemmet tillhör dem som intet annat, att det verkligen är en del av deras existens och att det är meningen att så skall vara.
Nu är det visserligen icke min mening att ni, kära flickor, ideligen skola stå i köket, om det är er särskilt svårt och tungt eller förhållandena att få lära hemmatlagning ordentligt äro mycket motiga. Det finns så mycket annat! Man har sömnad, ej konstdito, ty knuten är att fort och riktigt kunna sy ihop ett användbart plagg. Man har vävning, ej konstdito, utan låt oss öva oss att fort, väl och ordentligt sätta upp och ordna en vanlig slät väv och sedan få den färdig med kläm. Ni förstår, att man i det oändliga skulle kunna draga opp dylika exempel. I allvarstiderna kommer det alltid att behövas praktisk kraft och därför, flickor, menar jag, att det är vars och ens plikt att vid sidan om det vi arbeta för brödfödan – om nu det arbetet ej hör till det praktiska – verkligen själva kunna sätta oss i stånd att kunna sköta ett eller annat av det s.k. dagligdagsgörat, och verkligen kunna säga ”det här tar jag på min andel, det behöver ingen annan ha bekymmer för”.
Tant Maj
söndag 16 november 2008
Varför undviker fildelningsdebatten biblioteken?

Folk kommer aldrig vilja betala på samma sätt för kultur som man gjorde förut. Jag menar inte att man inte värderar kultur högt, för det tror jag alla i Sverige gör, men sättet man konsumerar på förändras. Möjligheten till att konsumera kultur är en medborgares rättighet. Jag tycker inte det ska handla om du kan eller inte kan spendera pengar. Gör biblioteken till fanbärare och distributör. Vi kan ju det här! Vi kan förmedla och inspirera!
Det finns självklart problem. Det största problemet är budgeten. Jag inser att detta skulle kosta oss. Mycket. Därför måste ett politiskt beslut till, att pengar ska satsas på att utveckla det digitala och virtuella biblioteket. Det andra stora problemet är ju formatet. Ska biblioteksbrukaren kunna ladda ner en bestående fil, eller ”låna” filen i en månad? Hur gör man idiotsäkra filer som förstör sig själv efter fyra veckor? Det är mycket med den tekniska biten som är ett töcken för mig. Men kan vi fotografera planeter i andra solsystem så måste vi kunna skapa en tidsbunden, flyttbar digital fil! Vårat digitala arkiv kanske inte kan ha precis allt, men vi kan ha mycket. Allt av svenska upphovsmän till att börja med.
Man måste inse att fildelningen inte går att stoppa. Det som ska lösas är hur artister, konstnärer och författare får betalt. Och de ska få lön från biblioteken. Som får pengar av staten. Det handlar om prioriteringar.
lördag 15 november 2008
Bytt är bytt - kommer aldrig mer igen (jo, nästa år!)
Kön utanför biblioteket innan vi hade öppnat.
Så här snyggt och prydligt såg det ut innan.
Sen öste folk in!
Trångt men mysigt.
Jag och Kerstin som räknar böcker och kuponger.
Hoppas alla som bytte böcker hittade något bra. Jag hade väldigt roligt, och jag tror att ni som kom också hade det. Det är alltid kul när en tradition har växt sig så stark som den här har. Nästa år ökar vi statistiken ytterligare! I år bytte 1105 böcker och cd ägare på ungefär tre timmar. Det är bra jobbat! 655 inbundna böcker, 401 pocketböcker, 25 barnböcker, 38 cd-skivor och 1 film. Film kanske man ska börja ha som en egen kategori? Vad tycker ni?
Välkommen igen nästa år!
fredag 14 november 2008
Böcker som du har tröttnat på - guldkorn för andra



I nattens mörker

Böckerna handlar om Bella, en helt vanlig, fullt mänsklig tjej, som blir kär i Edward, en vampyr. Detta är början på en otroligt vacker kärlekshistoria, t.o.m. den vackraste jag någonsin har läst. Stephenie Meyer, författaren, skriver väldigt fängslande om omöjlig kärlek och konsekvenserna det får om man låter känslorna styra. Boken har även blivit film, och nästa vecka har den premiär (vilken jag självklart ska gå på). Men nu är det nog pratat om den boken (för den här gången).
Tycker du om att läsa om vampyrer och varulvar? Eller du kanske tycker att de är läskiga, men vill ändå läsa om dem? Då kan de här böckerna vara något för dig! Här finner du allt från goda vampyrer till varulvar som önskar att de vore vanliga människor. Alltså inte bara den gamla vanliga skräcken som brukar finnas med när man nämner orden vampyr och varulv. Men jag har även letat upp de traditionella skräckhistorierna, så här finns något för alla.
Legenden om Darren Shan
En vampyrs bekännelse av Anne Rice
Dracula av Bram Stoker
Vampyr av Rebecca Brander
Varulv av Tormod Haugen
Varulvar, vampyrer & andra läskiga varelser av Nicolas Jacquemot
Greve Draculas hemliga dagböcker av Roderick Anscombe
Jag hoppas att ni hittar några böcker som ni gillar.
/ Olivia, praoelev i Viksjö
torsdag 13 november 2008
När Stephen King blev finkultur (typ)


Vad har pilates för plats på ett bibliotek?


Om någon undrar varför pilates skulle höra hemma på ett bibliotek så kontrar jag med – varför inte?
Nörden omvärderad

På Tekniska museet har man tagit fasta på det här. Under hösten har de dragit i gång Nördcaféer, där museets besökare får berätta om sitt specialintresse eller visa en egen uppfinning. Caféerna har handlat om så olika saker som kärnkraft och stickning, latin och teknik och retrodataspel.
Själv ramlade jag in på ett spontanbesök när jag besökte museet för några lördagar sedan. Hade ingen aning om varken vad det var för program eller innehåll. Men jag blev sittande och lyssnade på en tjej som berättade om Robotprogrammering. Tänk, jag hade ingen aning om att jag var intresserad av det! Men så kan det vara, om bara framförandet är bra så kan man bli fängslad av de mest oväntade saker.
onsdag 12 november 2008
Spännande, skrämmande, förtjusande!






Det är något speciellt med ormar och spindlar, alla reagerar på något sätt och har en speciell uppfattning om dessa djur. Vissa fascineras, många är rädda och en del begränsas av fobier. Själv reagerar jag med någon slags skräckblandad förtjusning. Jag gillar att titta på ormar, ödlor, spindlar men helst bakom glas... I naturen är det något helt annat att se en slingrande orm och ändå är svenska ormar och spindlar jämförelsevis ganska små och ofarliga.
Om man vill läsa mer om ormar, spindlar, fobier eller liknande finns mycket att tillgå på biblioteket!
tisdag 11 november 2008
Har vi porr på biblioteket?

Detta trots att temat för dagen är klassiker.
Jag fortsätter sedan med att berätta att jag har valt böcker som är ganska oomtvistade i sin egenskap som klassiker men där budskap och tidsanda har åldrats lite olika väl.
Därför, för att ge böckerna ett mer tydligt berättigande som värda att lägga lästid på, försöker jag helt kort skapa en historisk och litterär kontext till böckerna och deras upphovsmän. Hur mottogs böckerna på sin tid? Doktor Glas med sin osmickrande skildring av tidens auktoriteter: präst och läkare togs inte enbart emot med jubel och skönsång, medan Robinson Crusoe ansågs oerhört lämplig som läsning för flygfärdiga ungdomar under 1700-talets upplysningstid. Och Decamerone, ja Decamerone är ju helt enkelt en historia för sig själv…
”Decamerone!” frustar en av mina kollegor när jag berättar om mitt bokprat – ”Det är ju porr. Har vi porr på biblioteket?”
Böckerna jag pratade om är :
Doktor Glas
Dvärgen
Robinson Crusoe
Don Quijote
Decamerone
Bokvagnen var även fylld av en massa andra klassiker som: Greven av Montecristo, Barnens Ö, Unga kvinnor, Gullivers resor, De tre musketörerna, David Copperfield, Mina drömmars stad, Den hemliga trädgården, Godnatt Mister Tom, Jane Eyre, Anteckningar från ett källarhål, Slottet, Oliver Twist, Fettpärlan, Tarzan, Djungelboken, Ringaren i Notre Dame mfl.
Rysk fantasy

Det var så här det började. Hade en lång, utstuderad lista över böcker som skulle läsas till hösten. Lång. Välplanerad. Välartad. Vacker. Vad händer? Det viskas. Viskas att en rysk episk fantasy nalkas österifrån. Rysk? Vad innebär det? Borde jag veta? Sen dimper de in, recensionerna. Och sen kommer Henrik med sitt leende. Som om han visste något jag inte. Som om han vore rikare. Rysk fantasy. Jaha. Sluta plåga mig! Jag har en vacker kö! Ahrg. Rubbar mina cirklar, välter min ordning. Lömskt!

…jag ser dödsregnens härskare i sin rostiga rustning komma närmare. Hösten är här. Horisonten mörknar. Han svänger sin lykta. Fram och tillbaka.
Min fina lista är förstörd. Smider hämndplaner.
Vi gillar Facebook!
Bibliotekets filmer
Bloggarkiv
-
▼
2008
(107)
-
▼
november
(38)
- Saker som bloggar
- En bok är en bok är inte bara en bok
- Brevväxling
- Färgglatt på Jakobsbergs bibliotek!
- Sagokappan
- Blogga för att förstå
- Slutet på en epok för kalenderbitare
- Det blåser en vind... En ilande vind.
- Igår fyllde Selma 150 år!
- Bibliotek+pop=sant
- BANG på biblioteket
- Öppet hus
- Bok&Mat fixar lunch och julklappstips
- BOK OCH MAT PÅ BIBLIOTEKET
- Den 20 november ska Sveriges riksdag rösta om EU:s...
- Om all sköns frigörelse
- Varför undviker fildelningsdebatten biblioteken?
- Bytt är bytt - kommer aldrig mer igen (jo, nästa år!)
- Böcker som du har tröttnat på - guldkorn för andra
- I nattens mörker
- När Stephen King blev finkultur (typ)
- Vad har pilates för plats på ett bibliotek?
- Nörden omvärderad
- Spännande, skrämmande, förtjusande!
- Har vi porr på biblioteket?
- Rysk fantasy
- Bibliotekens katakomber
- Jag får inte nog av skräck!
- Skam inför Gud (om Gud finns)
- Ett försök att hålla ett löfte...
- Tack, Anna-Clara!
- Ett historiskt val
- Förälskad i bokstäver
- Att läsa noveller
- Det bästa djuret
- Småfarliga djur i Viksjö
- Guldstunder och skuggsidor
- This is Halloween!
-
▼
november
(38)
Kontakta oss
08-580 291 59
Karta
Barkarby bibliotek
08-580 299 14
Karta
Kallhälls bibliotek
08-580 296 66
Karta
Viksjö bibliotek
08-580 297 30
Karta
Gymnasiebiblioteket
08-580 283 14
Kontakta oss via webben
Besök vår webbplats
Sök i vår katalog
Titta på vår YouTube-kanal
Lyssna på våra Spotify-listor
Gymnasiebibliotekets blogg
Bibliotekens öppettider