tisdag 19 april 2011

Bully - ett mobbarspel?

”Bully” betyder mobbare. Det är en titel på ett av våra inköpta tv-spel, precis som Bomben i matlådan är en titel på en av våra inköpta barnböcker.

Givetvis skapar ett tv-spel med en sådan titel rubriker och ängslan. Rockstar Games, spelvärldens absoluta proffs när det gäller både kontroversiella och högkvalitativa spel, var väl medvetna om detta när de började marknadsföra Bully för fem år sedan. Oroliga föräldrar och lärare startade protestgrupper och spelet bannlystes från flera butiker - redan innan det var släppt!

Den som däremot spelat spelet vet att den del som kan härledas till mobbning handlar om att förebygga mobbning. Det räcker till och med att googla fram några recensioner för att få det bekräftat.

Citat från en av Gamereactors recensioner:
”Följer man handlingen och de många valfria sidouppdragen visar sig faktiskt Jimmy vara en riktigt sjysst typ, innanför det råbarkade yttret. Han skyddar de svaga, även om det är för egen ekonomisk vinning. Men jag får hela tiden intrycket av att han bara spelar tuff och egentligen hjälper folk för att han vill. […] Att spelet har blivit dömt på förhand och blivit utfryst från diverse spelförsäljare som ett annat mobbningsoffer får väl bara ses som smått komiskt i sammanhanget.”

Och från ytterligare en recension:
”I övrigt är det alltså samma rena enspelarspel där vi får följa Jimmy Hopkins kamp för självhävdelse och rättvisa i en orättvis värld. Mobbningen i spelets titel syftar helt och hållet på den mobbning som Jimmy utsätts för som nykomling på en pennalistisk skolgård, och själv blir han någon slags lokal hjälte, sakta men säkert, genom att slå tillbaka mot översittarna och ta ställning för de nertryckta.”

Max, 12 år, skriver följande recension:
”Som småningom kommer man ha fred med alla Mobbarna, töntarna, snobbarna, emos, sportkillarna och townis.
Jag tyckte spelet var lärofult eftersom man går i klasser och ska t:ex göra cyklar eller räkna matte,kemi, skära upp djur, gympa, geografi, engelska, musik och musik läraren är hippe.”

Med allt detta sagt: Bully är stundtals ett våldsamt spel, och just därför måste du vara 16 år för att få låna det hos oss. Är du yngre vill vi att förälder/målsman är med och godkänner lånet.

Inga kommentarer: