tisdag 26 april 2011

Författarbesök: Mattias Gardell

Mattias Gardell. Foto: Eva Wernlid

På torsdag kl 18:30 får
Jakobsbergs bibliotek besök av Mattias Gardell, professor vid Uppsala Universitet. Ämnet är islamofobi och berör hur många svenskar förhåller sig till islam, samt hur verkligheten egentligen ser ut – både i Sverige och i resten av världen. Föreläsningen har sin bakgrund i Gardells omdebatterade bok med samma namn - Islamofobi.

Vad tänker man som icke-muslim när m
an hör orden ”islam” och ”muslim”? Vilka associationer gör man? Hur ser bilderna ut? Och varför blir det så? Och hur många av oss icke-muslimer diskuterar sedan dessa frågor med muslimer?Mattias Gardell rör sig ofta på den till synes utsattas sida och försöker förtydliga det dolda och okända. Det handlar om yttrandefrihet, demokrati, motstånd och mänskliga rättigheter i en värld som präglas av mäktiga exkluderingsmekanismer, som exempelvis antisemitism, rasism och just islamofobi. Han har studerat svart och vit religiös rasism i Rasrisk, tortyr som sanktionerat rättsinstrument i Tortyrens återkomst, självmordsattentat och framväxten av politisk islam i Bin Laden i våra hjärtan. Bland mycket annat...

2009 fick Gardell det kritiserade Leninpriset - ett "svenskt kulturpris till olydiga samhällsdebattörer" - med motiveringen att Gardell "på ett ovanligt och modigt sätt tagit brett intellektuellt ansvar långt utanför de akademiska sammanhang, där han har sin utkomst." Mattias Gardell är även initiativtagare och språkrör för Ship To Gaza, och befann sig ombord på det fartyg där nio aktivister dödades av israelisk militär.

Det lär med andra ord bli en mycket spännande afton.
Fokus är dock alltjämt det brännande aktuella ämnet islamofobi.

Varmt välkomna till Hyllan på Jakobsbergs bibliotek, torsdag 28 april kl 18:30.
Författarbesöket sker i samarbete med ABF Norra Stor-Stockholm.

Inga kommentarer: