fredag 1 april 2011

Låna husdjur på bibblan!

Järfälla Folkbibliotek är grymt stolta över att som första bibliotek i sverige erbjuda sina besökare lån av husdjur! Efter flera förslag från besökare började vi forska i fenomenet, vilket visade sig vara ganska utbrett. Yale University Library har nyligen introducerat hundlån till stressade studenter och i Japan och Kina blomstrar verksamheter som Rent-a-Pet och PetzRent, vilka lånar ut husdjur per timme eller dag.
En av bibliotekets lånehundar - Mingus (soft coated wheaten terrier)

Många är vi som skulle haft ett husdjur om ekonomin, tiden och utrymmet fanns där. Biblioteket vänder oss framför allt till barnfamiljer med pressat tidsschema, pensionärer samt personer som funderar på att skaffa husdjur men som vill prova först. Från och med imorgon lördag är husdjuren sökbara i katalogen. Det går bra att reservera om just din favorit skulle vara utlånad. Normal lånetid är tre dagar, men inför sommaren erbjuder vi sex veckors sommarlån till semesterlediga! Alla hundar och katter chipmärks numera i halsen istället för den gamla öronmarkeringen. Passande nog fungerar detta jättebra tillsammans med bibliotekets datasystem vilket innebär att det går att låna i självutlåningen och lämna i återlämningsroboten RUT! För allergiker finns det inom en snar framtid även ormar, ödlor och fåglar att låna.
Återlämning av lånehund.

2 kommentarer:

S Lind sa...

Tsss

Anonym sa...

Det var vad jag kallar ett RIKTIGT bra aprilskämt... Funderade nästan på att låta mina två Flatcoated Retriever ingå i ert låneutbud... hahaha....

//Calle Rising