torsdag 2 februari 2012

Kärlek i Paris

Tema: Kärlek


Är det bara floskler eller är det verkligen sant att gammal kärlek aldrig rostar? Man kan ju undra när hur många filmer som helst handlar om Paris, om hur fin staden är och vilka upplevelser man där kan få om man bara är öppen att ta in alla intryck! Även bakom sorgsna och vemodiga möten och historier finns alltid ett stänk av...just kärlek!Vill därför tipsa om några filmer som bara genom kameraögat och fantastiska regissörer och skådespelare ger sann kärlek till denna stad. Filmerna finns förstås att låna på Järfälla bibliotek!

Paris, je t'aime (2006) Över trettio regissörer från hela världen berättar här en egen liten historia från något av de karaktärsmässigt mycket skiftande kvarteren. Alla är väldigt speciella och avnjutes lämpligen som en novellsamling - några i taget!

De älskande på Pont-Neuf (Leos Carax 1996) Kanske den omöjliga kärleken som lever ut sin passion. Två hemlösa från olika sociala miljöer finner varandra här på Paris äldsta bro där de lever ett liv i marginalerna under tiden som bron är avstängd på grund av restaurering.

Amelie från Montmartre (Jean-Pierre Jeunet 2001) Amelie lever ensam i Montmartrekvarteren och bestämmer sig för att göra livet trevligare både för sig själv och andra....

Igelkotten (Mona Achach 2009) Bygger på boken Igelkottens elegans av Muriel Barbery. Tolvåriga flickan Paloma vill följa livet i sin trappuppgång i det burgna pariskvarteret via filmkameran. Hon har nämligen bestämt sig för att inte bli vuxen och tänker därför ta sitt liv när hon fyller tretton. Filmen ska alltså bli hennes testamente.

La mome - La vie en rose (Olivier Dahan 2007). Berättelsen om Edith Piaf.

Midnatt i Paris (Woody Allen, 2011) Aldrig och ingenstans finns mer romantik än vid midnatt i Paris, tycker den turistande amerikanen Gil som blir mäkta nostalgisk och förflyttas tillbaka till det av honom dyrkade parisiska 1920-talet.

Råttatouille (Brad Lewis /Disneyfilm 2007) Animerad. Råttan Remy drömmer om att bli franska stjärnkock. Eftersom han bor i en av Paris finaste restauranger och där träffar på kökspojken Linguini bör inte steget vara långt till att få en plats i köket! Eller...? Familjefilm med kärlek till maten och till Paris! Svenskt tal.

Inga kommentarer: