torsdag 22 september 2011

Dagens filmtips: Banksys "Exit Through The Gift Shop"

Det här är en av mina absoluta favoritdokumentärer. Säga vad man vill om graffiti, men man kan knappast komma ifrån att Banksy - denne mystiske konstnär "som ingen vet vem det är" - har en förmåga att få folk att stanna till och begrunda omvärlden för en sekund.

Exit Through The Gift Shop är en spektakulär film på många sätt. Är det en dokumentär, eller kanske en mockumentär - en fiktiv dokumentärfilm? Är Banksy ens med i filmen? Eftersom få vet vem han är, så kan det vara vem som helst som sitter i huvtröja och talar inför kameran. Och vem sjutton är denne Mr. Brainwash som filmar allt och alla? Var fanns han innan filmens tillkomst?

Jag ser filmen som en drift med konstvärlden och dess ytliga, hyckleriartade förhållande till konst ("Säger du att det här är gjort av Banksy? Oj, men då betalar jag gladeligen 120 000 kronor för den här spreymålade råttan som vem som helst kan göra på några sekunder!"), samtidigt som han driver med sig själv. Graffiti blir plötsligt acceptabelt och omtyckt för att det är Banksy som sprejat den enkla mallen, och för att han har ett budskap, och kanske framför allt för att det är något som vem som helst kan förstå.
Snirklig kalligrafi ("Man ser ju inte vad det står! Allting ser likadant ut!") är inte lika hett på konstmarknaden och i vardagsrummet.

Filmen finns i Jakobsberg och jag rekommenderar den å det varmaste. Vi har även den fantastiska boken Wall and piece där de flesta av Banksys mest kända målningar finns att beskåda.






Inga kommentarer: