tisdag 27 september 2011

Författare härifrån

Det är något extra med författare som bor där man själv bor eller kommer ifrån där man själv kommer ifrån eller åtminstone kommer från där man själv numera bor... Böckerna får gärna utspela sig där man bor eller åtminstone i en miljö man känner igen. Igenkänning ska inte underskattas, tänk på alla stora deckarförfattare som är ännu större på de platser där deras deckare utspelas. Själva genren deckare kräver på något sätt en miljö som finns i verkligheten som man också kan känna igen sig i.



Själv känner jag inte till någon Järfälla-skildring (någon annan som gör?) men kanske är kranskommun inte den mest inspirerande/händelserika miljön? Några författare med Järfälla-anknytning finns det däremot.

Igår var Veronika Malmgren på författarbesök på Viksjö bibliotek (arrangerat av Viksjöbibliotekets vänner). Hon debuterade i våras med romanen Gracie och är uppvuxen i Viksjö. Boken handlar om Klara som är utbytesstudent i USA och skildrar hennes två sista månader där, den har fått övervägande fin kritik och Veronika pratade bland annat om vad som inspirerat henne, skrivarkurser, hur hon skriver etc. Kolla även in hennes fina webbsida.

Nu utspelar sig inte romanen i Viksjö utan i USA men skulle det inte vara trevligt med en uppväxtskildring från norra Europas största småhusområde? Eller en deckare i Jakobsbergsmiljö? Någon som känner sig manad?

Andra Järfälla-författare:

Simona Ahrnstedt, Sveriges första och än så länge enda Romance-författare. Har gett ut boken Överenskommelser och har en rolig blogg.








Cannie Möller, har skrivit många, många ungdomsböcker. Har också en webbsida.






Finns det fler?

3 kommentarer:

Dolly sa...

Jag kan minnas fel, men jag har för mig att det är någon i Johan Theorins Ölands-kvartett, typ mor- el. farföräldrar, som bor i Järfälla (minns inte om det är Viksjö el. Jakobsberg). Men det nämns mest i förbigående, ingen skildring av kommunen direkt.

Kajsa sa...

Glömde förstås bort Järfälla-poeten Göran Sonnevi!

Kajsa sa...

Dolly: Ja, det ringer faktiskt en liten klocka när du säger det!