måndag 26 september 2011

Internationella Alzheimerdagen

I onsdags bjöd nystartade Järfälla demensförening (PDF) in till information, föreläsningar och frågestund om olika demenssjukdomar på Jakobsbergs bibliotek. Över hela världen uppmärksammades att det var den internationella Alzheimerdagen.

Mari-Anne Lundin, sekreterare i Järfälla demensförening, hälsar välkommen.

För dig som inte kunde delta i onsdags låter vi böcker och annan information ligga framme på biblioteket till och med onsdag denna vecka.

Vad är demens? Enkelt kan man säga att nervceller i hjärnan dör och ger symtom som minnesförlust, försämrad allmänfunktion och förändrat beteende. Det finns ingen bot, men en del bromsande mediciner, som hjälper vid Alzheimer. Alzheimer är en av flera olika demenssjukdomar. Demens är vanligare ju äldre man är.

Elisabeth Löfvenborg, överläkare på minnesmottagningen på Jakobsbergs sjukhus, berättade hur en minnesutredning går till. Förutom en mängd undersökningar och prover intervjuas patienten om sitt liv för att läkaren ska kunna bedöma hur vardagen försämras av demensen. Väntetiden på utredning är ca två månader och man behöver remiss från sin husläkare.

Kommunen erbjuder hjälp i form av hemtjänst, färdtjänst och, så småningom, särskilt boende. Det finns även hjälp och stöd för anhöriga. Malin Rydén berättade om ACTION, ett datastöd med bildtelefon, information och träningsprogram.


Malin Rydén, Järfälla kommun, berättar om ACTION.

Sirkka-Lisa Ekman, professor emerita, vid Karolinska institutet berättade om sin forskning om omvårdnad av patienter med demens. Centralt är att omvårdnad är en relation, dvs hur en uppgift ska utföras. Ömsesidig respekt mellan vårdare och personal är viktigt. Till exempel återgår de flesta tvåspråkiga patienter alltmer till sitt modersmål, sitt första språk, i samma takt som demensen tilltar. Att ta hänyn till kultur och religion är också viktigt.

Att vårda demenssjuka är krävande på många sätt. Forskning har till exempel visat att demenssjuka inte kan uttrycka smärta. Här måste personalen vara uppmärksam för att kunna lindra den på bästa sätt.
 
Inga-Britt Hagman och Elisabeth Löfvenborg på Jakobsbergs sjukhus, Anki Blomqvist ordförande Järfälla demensförening och professor Sirkka-Liisa Ekman.

Om du vill läsa om demens kan jag rekommendera boken Alzheimer utgiven av Karolinska institutet. Forskare, bl a Sirkka-Liisa Ekman skriver enkelt om demens. Jag vill även tipsa om Sara Natt och Dags bok Att vara anhörig.

Länktips:
Socialstyrelsens nationella riktlinjer för vård och omsorg om demenspatienter
Järfälla kommuns omsorg och stöd
Information om Boken kommer och PROSIT på Järfälla bibliotek
Böcker om demens på Järfälla bibliotek

Text och foto: Kerstin Gerén

Inga kommentarer: