torsdag 14 februari 2013

Hallå i örat

 
För så där ett år sedan upptäckte jag fenomenet PODCAST. Kanske har jag varit lite segstartad men det bjuder jag på. En sådan fantastiskt bra grej! Jag missionerar till höger och vänster, till alla som vill lyssna, med min upptäckt. Jag är så himla lycklig.

Vad är en podcast kanske du undrar? Jo, det är ett sätt att publicera ljud- och videofiler via nätet som gör att i princip vem som helst kan skapa en radiokanal och börja sända program över nätet. Både amatörer och proffs använder sig av podradio och spridningen på programmet är minst sagt enorm.

Det kan vara lättsamt och pladdrigt, supervetenskapligt, nördigt, jättespecialiserat, kvickt & rappt eller stillsamt & reflekterande.

Det allra bästa är att man kan ladda ner olika avsnitt i mobilen och sedan lyssna i örat när man är ute och går, springer, väntar på bussen eller när man ska sova och inte vill/orkar/kan läsa.

Jag prenumererar på många olika podcaster och får en litet meddelande när det släpps ett nytt avsnitt av något av mina favoritprogram.

Något jag har följt från allra första början är Kristoffer Triumfs Värvet som är djupintervjuer av olika kulturpersonligheter och en och annan politiker (Mona Sahlin) eller sportis. I det senaste avsnittet pratar han med Bodil Malmsten.

Igår upptäckte jag Lisa Bjärbo och Per Bengtssons podcast som handlar om ungdomsböcker: Allt vi säger är sant (en anspelning på Lisa Bjärbos senast ungdomsroman Allt jag säger är sant). Första avsnittet handlar om vampyrer i ungdomsromaner.

Det kända boktipsarsajten Bokhora har förstås en egen podcast och den heter Bokpodden.

Även Sveriges Radio har podradiosändningar som gör att man kan lyssna på radioprogram i mobilen precis när man har lust. Kanske finns det något avsnitt av Sommar i P1 du missade i somras?
Själv brukar jag lyssna på Spanarna i P1, Språket i P1 och P3 Dokumentär.
En podcast som har varit en riktig favorit är Kristian Luuk och Andres Lokkos Luuk & Lokko som tyvärr är avslutad. Men alla avsnitt finns kvar i Sveriges radios arkiv och kan fortfarande lyssnas på. Sveriges radio har en egen app som heter Sveriges radio play som du kan ladda ner gratis i mobilen. Övriga sändningar lyssnar man smidigast på genom att ladda ner gratisappen Podcast.

Härlig lyssning!

Inga kommentarer: