onsdag 13 februari 2013

Inte så avvikande ändå



I väntan på John Greens Förr eller senare exploderar jag som AAAALDRIG verkar komma läser jag Divergent av Veronica Roth. Divergent betyder avvikande, skiljaktig och ordet finns både på svenska och engelska med samma betydelse.
Boken ger en riktig Hungerspelen-känsla och om det här vore reklam skulle man nog kunna skriva något i stil med att " Om du gillar Hungerspelen kommer du att älska Divergent!". Inte bara handlingen; stark kvinnlig huvudperson, miljön; ett dystopiskt framtida USA och framsidan påminner om Hungersplen utan även språkligt ligger böckerna väldigt nära varandra.

Beatrice lever i ett samhälle som är uppdelat i olika falanger beroende på vilken personlighetstyp man har. Det finns de osjälviska, fridfulla, tappra, lärda och ärliga. Vid 16 års ålder genomgår man ett test som visar vilken falang man passar bäst för men sedan är valet ändå fritt. Beatrice tillhör de osjälviska men känner att hon inte passar in där. Testet visar att han är divergent, dvs det finns ingen given falang där hon passar in vilket kan vara väldigt farligt och något hon måste hålla hemligt. Hon väljer de tappra men det visar sig att det blir svårare och farligare än hon trott. Lägg till lite stridigheter mellan falangerna och det blir spännande, spännande. Nu vill jag bara åka hem och läsa!

/Kajsa

Inga kommentarer: