torsdag 14 februari 2013

När man inte har hjärta att fira




Eftersom jag på goda grunder inte firar den idag infallande högtidsdagen tänkte jag tipsa om några alternativa firanden:

Alla hjärtans Prag
Kafkas hemstad. Läs Kafka, en av världens bästa författare. Varför inte börja med Förvandlingen: När Gregor Samsa vaknade en morgon ur sina oroliga drömmar, fann han sig liggande i sängen förvandlad till en jättelik insekt…

Alla smärtans dag
Det gör ont att leva. Men inte lika ont som att bli biten av en döing (känsliga läsare varnas). Läs Robert Kirkmans och Tony Moores prisbelönta zombieserie The Walking Dead för perspektiv.

Allah hjärtans dag
Varför inte läsa på lite om Islam? Hur många vet t.ex. att Jihad handlar om självrannsakan och om striden mot frestelsen och det förbjudna. Jihad kan vara både kampen mot sin inre ondska, och kampen mot orättvisor i samhället.

Alla hjärtans deg
Varför inte baka ett bröd eller en pizzadeg? Medan din omgivning försöker överträffa sig själv i rosenbladsutspridning sitter du och käkar en god fralla eller en smarrig Vesuvio.

Alla hjärtans Tage
Tage Erlander satt vid makten 23 år i sträck i Sverige. Det är längre än vad någon annan vald ledare suttit i en parlamentarisk demokrati i världen. Sitter Reinfeldt lika länge kan vi gratulera en ny statsminister lagom till år 2029. Tack vare sonen Sven finns Tage Erlanders dagböcker publicerade.Vi har än så länge 12 härliga band.

Alla hjärtans Haag
Den här rubriken är en dubbel ordlek. Hjärtat i rubriken syftar nämligen inte på det symboliska hjärtat utan det rent fysiska hjärta som sitter i vår kropp och pumpar blod. Genom lite träning kan hjärtat bli mer effektivt. Martina Haag ger i sin bok Heja, Heja! tips till den som vill börja löpträna men aldrig kommer igång. Boken riktar sig speciellt till de som tvekar eller tänker att de är för gamla, tjocka, trötta eller ointresserade för att börja springa.

Alla gitarrers dag
Godspeed You! Black Emperor heter ett band vars musik lite luddigt brukar klassificeras som postrock. De var en av genrens grundare med sina episka, långa, mörka gitarrbaserade låtar, med sin antikommersialism och sina öronbedövande konserter. 2012 släppte de, efter 10 års tystnad, den briljanta skivan Don't bend ascend.

Ett sista tips är att komma hit till biblioteket i Kallhäll och köpa utgallrade tidskrifter. De kostar 3 kronor styck och finns i alla tänkbara ämnen.

Inga kommentarer: