måndag 24 maj 2010

Kärleksbombning: Leni är ett sockerhjärta

Jag läste en krönika i DN förra veckan av Andres Palmaer om barnböcker, recensioner och barnboksbloggar. Barnböcker recenseras inte alls i lika stor utsträckning som vuxenböcker i dagspress. Däremot finns många fina barnboksbloggar och i många fall är det endast i dessa som barnböcker uppmärksammas. Dock bara ur en postiv synvinkel, de böcker det bloggas om gillas, älskas, rekomenderas vilket egentligen är helt naturligt då bloggar och recensioner inte fyller samma funktion. Läser man en bra bok vill man berätta om det och andra också ska tycka att den är fantastisk så att man kan dela den känslan med någon. En sämre eller tråkigare bok faller lätt i glömska, inget man vill dela med sig av.

Idag fylls DN's kulturdels framsida av den nya bilderboken Leni är ett sockerhjärta av Emma Adbåge med följande recension i tidningen. Jag lånade hem boken i fredags och läste den för min 3-åring i helgen och den är verkligen en fantastiskt bra bok och man vill genast dela med sig av denna insikt för hela världen/blogga om den.

Tanterna kallar Leni för sockerhjärta men Leni känner sig inte alls som ett sockehjärta. Hon är faktiskt vuxen, kan knäppa jackan och dra vagnen alldeles själv. Kaffe vill hon fast det var visst inte så gott och sedan tycker pappa att de ska städa. Det kanske är bra att vara ett sockerhjärta ibland! Boken följer den svenska bilderbokstraditionen väl när det gäller samspelet mellan bild och text där texten ofta är ganska knapp och bilderna är en del av berättelsen. Språket flyter ändå så fint vid högläsning. Och så befriande bilder med lite smuts i hörnen hemma hos Leni!

Så jag kärleksbombar denna bok barnboksbloggens tradition trogen!

Vad tycker du?

Tips på bra barnboksbloggar: Bokunge, Flaskposten, Bokfreak, Barnboksbloggen

7 kommentarer:

Anonym sa...

Hej!
Jag tycker att det är viktigt att bibliotekarier, när ni skriver om skönlitteratur, också skriver om de böcker som inte är helt nyutgivna.
Om ni vill, förstås...
Finns det till exempel ingen bibliotekarie som vill tipsa om böcker av författare som Lloyd Alexander eller Milan Kundera?
(För att ta exmpel på en fantastisk ungdomsboksförfattare och en fantastisk romanförfattare - båda tacksammma att boktipsa om. Det är många låntagare som inte känner till deras verk -
och då blir böckerna snart utgallrade.)

Det är väldigt roligt att en hel del bibliotekarier (mest barnbibliotekarier dock) numera boktipsar också på nätet, men jag förvånas över att ni nästan alltid skriver om exakt samma böcker (ett fåtal titlar) som också recenseras i dagspress.
OM det känns viktigt att vara up-to-date, så har jag ett förslag:
Nämn gärna i bloggrecensionen av en ny populär bok titlar på och era tankar om äldre och BRA böcker i samma genre.
Det är ju vår genrekunskap som är vårt stolta trumfkort som utbildade litteraturkännare.

Andreas sa...

Åh, vi går nog då och då loss på äldre skönlitteratur i bloggen också, men kanske inte så mycket om barnlitteratur. Det beror mycket på vem som skriver och var hjärtat ligger hos oss olika bloggare.

Men vad gäller Lloyd Alexander så skrev vi om honom redan i en föregångare till bloggen (en länk med biblioteket rekommenderar) som numera är bortplockad till förmån för densamma. Kanske läge för oss att leta i våra arkiv och servera några av våra äldre eldar på nytt.

Jag fullständigt älskar Lloyd Alexanders "Väster om friheten" och dess fortsättningar.

Anonym sa...

Det låter underbart lovande, Andreas.
Mer sådant!

Naturligtvis ska bibliotekarier något så när "hänga med" i bokutgivningen - framför allt via recensioner men också i viss mån genom egen läsning - men det som hör till den speciella yrkesstoltheten är ju genrekunskapen.
Bibliotekarier behöver ju inte - som kommersiella bokförsäljare - bara berätta (på nätet och IRL) om de böcker och andra media som just nu går att köpa.

Kajsa sa...

Absolut en bra tanke. Det blir väl lätt så att det man skriver om är det som man läser vilket oftast är nya böcker. Men det känns ofta som att det är lite "onödigt" att blogga om populära böcker som har 20 reservationer och som man kan läsa om i tidningar och andra bloggar.
Att tipsa om äldre böcker samtidigt som nya ska jag absolut ta till mig.

Birgitta sa...

Jag har tänkt på samma sak, om man följer många biblioteksbloggar så är det som du beskriver. Men det gäller bara vissa författare, t ex Ajvide L:s senaste bok. Kanske för att de som skriver på bloggarna ofta är i samma ålder o har liknande intressen? Alltså borde fler biblioteksmedarbetare skriva så att all den mångfald och kunskap som finns oxå syns, även virtuellt. För är det något som vi på bibliotek verkligen har så är det kunskap om många författar-skap; de som inte är så kända och de som har några år på nacken. Den långa svansen, för att prata med Anderson.

Och Lloyd Alexander - serien om Taran! Vilka härliga berättelser, men böckerna finns inte kvar på så många bibliotek längre. Och förlaget lär väl inte ge ut nytryck, tyvärr.

Kajsa sa...

Oj, oj, nu känner jag mig lite skyldig då jag gallrat en del Lloyd Alexanderböcker... Men Taran-serien finns i Jakobsberg!

Anonym sa...

Varför gallrar ni Lloyd Alexander?