onsdag 24 mars 2010

Manslitteratur?!?

Efter att ha haft utställningar med kvinnolitteratur i samband med kvinnodagen väljer vi att ta en funderare kring vad som skulle kunna vara manslitteratur. Självklart skulle vi ju kunna ha en sådan utställning till mansdagen, men det verkar vara vissa oklarheter kring när den infaller. Enligt Wikipedia är det först i november. Så länge vill vi inte vänta!

Men vad är manslitteratur? Det visar sig vara ännu svårare att ringa in det än det var att plocka ut så kallad kvinnolitteratur. Själva ordet manslitteratur är inte ett använt begrepp. Genren existerar inte på det sättet som kvinnolitteratur gör. Istället kan man få svaret att det är all annan litteratur. Det vill säga allt det som inte är barn- eller kvinnolitteratur. Det är den så självklara normen. Kvinnolitteraturen är, som barnboken, det som är avvikande.

Själv anser jag att om vi nu kallar något för kvinnolitteratur, eller i vart fall ser att den beteckningen finns, måste det ju rimligen också finnas manslitteratur. Kanske kan man ringa in vad det skulle kunna vara genom att se till vad som är skrivet av män, om män, för män? Vad är det vi föreställer oss att det mest är män som läser? Innebär det att vi kan klassa det som manslitteratur?

Självklart handlar detta mycket om fördomar och föreställningar om majoriteter som representanter för grupper. Det är dock intressant att lyfta fram sådant och titta på det. Kom gärna och titta på våra utställningar på Jakobsbergs bibliotek och Kallhälls bibliotek. Kanske får ni något att diskutera med varandra om. Finns dessa genrer som varandras motpoler eller hur ser ni på det här?
Själv anser jag att det man inte pratar om ofta är ett större problem än det vi ibland kan belysa.

1 kommentar:

selege sa...

Det är säkert meningsfullt att se literatur ur både ett manligt och kvinnligt perspektiv. Att jämföra dessa genrer kan ge en tydligare bild av samtiden och hur framtiden kan bli. Men även ha ett historiskt perspektiv.
Gerhard L