tisdag 26 oktober 2010

En kväll med Göran Greider

Igår kväll förärades Viksjö bibliotek ett besök av Göran Greider, inbjuden av ViksjöBibliotekets Vänner för att prata om sin bok om Dan Andersson: Det gångna är som en dröm och det närvarande förstår jag icke. Besökssiffrorna, dryga 80 åhörare, talade sitt tydliga språk och vi fick dammsuga varenda skrymsle i biblioteket på stolar. Det här är en person som väcker intresse!

Kvällens huvudperson kunde börja sin föreläsning strax efter utsatt tid och varvade högläsning med små historier ur Dan Anderssons liv, från det att han föddes i Grangärde socken 1888 till att han omkom av en olyckshändelse på ett hotellrum i Stockholm 1920.

Göran Greider, som emottog Dan Andersson-priset 2001, började läsa Dan Anderssons dikter och romaner redan som 15-åring. Han är "en del av mig" uttryckte sig Greider och det är ju ett skäl så gott som något att skriva en bok om honom. Ett annat bra skäl är att det dök upp nytt material i form av 300 kärleksbrev till en kvinna han älskade - Märta Larsson. Det lär ha varit den kärlekshistoria (det fanns betydligt fler...) som betytt mest för Dan Andersson och som inte tidigare blivit beskriven.

Göran Greider lyfte fram Dan Andersson och hans författarskap som mer än bara Finnmarken, skogar och berg. Dan Andersson hade en stark relation till Stockholm och faktum är att de bästa dikterna om Finnmarken skrevs i huvudstaden. Spänningen mellan stad och landsbygd var återkommande. Kluvenheten mellan stad och land, det finska och svenska, stanna kvar eller bryta upp, hjälper oss att förstå Dan Andersson och hans författarskap.

Dan Andersson är också en författare som står sig och som Greider sa, "funkar i den moderna världen", och här nämndes bl a Sofia Karlssons tolkningar som tilltalar både äldre och yngre

När föredraget var slut kom det många frågor och funderingar från den engagerade publiken. Därtill passade ett flertal på att köpa en signerad bok. När vi stängde biblioteket en stund senare kunde vi konstatera att det hade varit en mycket lyckad kväll.




Inga kommentarer: