måndag 4 oktober 2010

Starka känslor på Stockholms stadsteater

Foto: Kerstin Gerén

I söndags var jag med om något magiskt. Jag såg tre Ibsenpjäser i en följd på Stockholms stadsteater. Satsningen heter ”Ibsen 2010”.

På teatern är det som bekant alltid direktsändning och under de sex timmar skådespelet pågår får vi möta det ena människoödet efter det andra. Ensemblen spelar tre pjäser med paus för kaffe och middag.

Vad är det som ständigt fängslar med Ibsen? Hans pjäser hör till de mest spelade världen över. På den utmärkta webbplatsen ibsen.net kan man se spelscheman och läsa om Ibsen och hans pjäser, forskning och priser.

Jag har länge varit fascinerad av Ibsens persongalleri och dramaturgi och de starka känslor han använder. Under kvällens Ibsenfrossa möter vi kärlek, skuld, passion, drömmar, rädsla och bottenlös sorg.

Sju skådespelare alternerar i de olika rollerna i Rosmersholm, Byggmästare Solness och Lille Eyolf. Pjäserna gavs ut 1886-1894 och visst känns en del föråldrat men det mesta är ständigt aktuellt. Kärleken till exempel. Den kan vara så nära, men snabbt vika undan. Lyckan – varför krånglar människor till livet för sig själva och andra när lyckan kunde vara här och nu? Skulden – hur lätt är det inte att anklaga sig själv och andra i stället för att försöka leva vidare? Som regissören Ole Anders Tallberg säger: ”Vad hindrar människor från att gripa sin egen lycka när den bjuds?”

Foto: Kerstin Gerén

Som alltid i ett Ibsendrama kommer någon utomstående in i handlingen och sår ett försåtligt frö som gror och så sakteliga sätter bollen i rullning. Sanningen, ofta brutal, uppenbaras.

I Rosmersholm tycks lyckan vara inom räckhåll, men… Byggmästare Solness räds ungdomen och när hon, ungdomen, knackar på dörren, är det för att få det kungarike han en gång lovade henne… Lille Eyolf står mellan sina föräldrar, lika mycket i livet som i döden…

Pjäserna spelas på svenska, nyöversatta av Mia Törnqvist som även är dramaturg. Järfälla folkbibliotek har nyligen köpt in Ibsens pjäser i två band i nyöversättning av Klas Östergren. Hans språk är så klart och vackert och understryker Ibsens aktualitet.

Foto: Kerstin Gerén

Men teater är inte bara text, det är en helhetsupplevelse. Scenografin till ”Ibsen 2010” är avskalad men uttrycksfull. Skådespelarnas kroppsspråk, röster och gester fångar rollkaraktärernas personligheter och känsloliv. Och visst blir man berörd!

Webbplatsen ibsen.net är en guldgruva. Här kan man bl a läsa att Carl David af Wirsén (inte imponerad) och Georg Brandes (imponerad) recenserade Byggmester Solness när dramat gavs ut 1892.

Orkar man se tre pjäser i rad? Ja, det gör man! Att verkligen flyta in i (fjorden) och flytta in i (den norska flaggan) Ibsens värld under en helkväll är en fantastisk upplevelse.

Så tveka inte: boka din biljett till ”Ibsen 2010” på Stockholms stadsteater. Man kan visserligen se pjäserna en och en, men varför missa denna möjlighet till helhet? Till Ibsenfrossa!
Stockholms stadsteater.

Kerstin Gerén

Inga kommentarer: