torsdag 1 april 2010

Finanskris, bilindustrin och när gamla sanningar slängs överbord



Den ekonomiska omvandlingen fortsätter att rulla på. För Sveriges del har den inneburit bl a att flaggskeppen SAAB och Volvo PV (som vi fortsätter att betrakta som svenska) nu har sålts igen. SAAB till nederländskt och kanske ryskt ägande, Volvo PV till det kinesiska bilföretaget Geely. När Geely första gången dök upp som tänkbar köpare av Volvo så fälldes många kommentarer om att detta var slutet för Volvo och ”vad vet kineser om att bygga bilar”. Nu vet man mer och framförallt att det sista årets ekonomiska kris delvis beror på att Asiens ekonomier växer sig allt starkare. Vår tids guldrush finns inte västerut, men i öster.

Hans Rosling har tagit initiativ till Gapminder – en webbplats där man kan hitta jämförande statistik över utvecklingen i världen och den presenteras på ett nytt pedagogiskt sätt. Hans syfte med Gapminder är att motverka att vi ofta har en alldeles för onyanserad syn på världen. Att vi ibland tror att alla länder i t ex Afrika ligger på samma ekonomiska nivå och att människors livsvillkor alltså är de samma. Vilket är långt ifrån sant enligt honom.

På tal om Kina och asiens ekonomi så finns mycket information att hitta på Gapminder. Det finns bl a en filmad föreläsning där Hans Rosling beskriver den här utvecklingen på sitt oefterhärmliga sätt. Inspirerande och tankeväckande!


Inga kommentarer: