tisdag 27 april 2010

Om du gillade Hungerspelen


är den här boken nästan lika bra. Ful av Scott Westerfeld utspelar sig också i ett framtida Nordamerika. Vår civilisation är utplånad, kvar finns bara ruiner av de gamla städerna. De människor som överlevde har byggt upp nya högteknologiska städer som invånarna sällan lämnar. Städerna är helt självförsörjande vad gäller energi, mat etc.

Vi 16 års ålder opereras alla till fullständig skönhet och den enda uppgiften de närmaste åren är att ha så roligt som möjligt. Anledningen till operationen sägs vara att alla ska vara lika så att man inte ska kunna döma någon pga utseendet. Jämlikhet i extrem form alltså. Innan 16 är man ful något som alla tar för sanning. Men är det bara utseendet som ändras i och med operationen? Alla "nysnyggingar" blir så självupptagna och nästan korkade.

Tally ser fram emot sin sextonde födelsedag men några månader innan träffar hon Shay. Shay vill inte bli opererad och avslöjar för Tally att det finns folk som bor utanför städerna, som inte är opererade. Hon pratar om att rymma, om den mystiska staden Smoke, om den mystiska David. För Tally blir detta omvälvande, hon har aldrig tänkt att det skulle finnas alternativ till det liv hon lever. Varför skulle man inte vilja bli snygg?

En spännande men samtidigt tänkvärd bok. Vad är fult, vad är snyggt? I en värld där alla är snygga blir det normala fult. Samtidigt en klassisk berättelse om överförmyndarsamhället. Myndigheterna vill det bästa åt folket men det gör samtidigt att männiksornas frihet och bestämmanderätt över sina liv försvinner.

När boken är färdigläst, finns det som tur är två delar till!

Läs också Saras inlägg om Hungerspelen och Fatta eld.

Inga kommentarer: