onsdag 25 april 2012

Bokpratstips 2


Kor: en kärlekshistoria
Det här är förra årets vackraste bok. Den är helt fantastisk!
Skriven av Åsa och Mats Ottosson. Dom är natur- och reseskribenter och har bland annat skrivit ”Upplev Sverige”, som är trevlig att läsa nu när sommaren börjar närma sig. Fotograf är Roine Magnusson. Han gav 2006 ut ”Den underbara resan” som är flygfoton i Nils Holgerssons fotspår.
Tillsammans har dom gett ut ”Kor. En kärlekshistoria”. Det här är en bok som ger rogivande läsning. Det är en bok att njuta av i en skön fåtölj med en kopp kaffe.  Man kan bara sitta och bläddra i den en stund och man blir på så bra humör. Det här är en av mina favoritböcker.
Det är en bok som man kan läsa lite pö om pö. Den innehåller roliga fakta tex om Mamma Mu. Den handlar om betessläpp. Om mjölkbönder. Om växter som älskar naturbetesmarker. Om fäbodliv på dialekt och den rymmer också ordspråk.
Den innehåller en del akvareller som Mats Ottosson målat. Under våren ställer Mats och Roine ut akvareller och foton på fyra olika ställen, i Sörmland och Värmland. Om man är intresserad av det kan man hitta mer information på deras hemsida.
Det här är en bok man vill låna vid flera tillfällen. Det finns bara en nackdel med denna bok och det är att den är ganska stor och tung, men fotona gör sig såklart bättre i detta stora format.
Det är en gedigen bok!
När börjar det riktiga livet
Författare är Fredrik Lindström. Ni vet säkert. Han är känd från radio med program som Hassan och På Minuten, och inte minst från TV med Värsta språket, Svenska dialektmysterier och domare i På Spåret.
2011 kom ”När börjar det riktiga livet”. Det är en novellsamling. Den innehåller 15 korta berättelser. Dom fångar olika fenomen som alla (de flesta i alla fall) känner igen sig i. Samtliga kretsar kring just frågan När börjar det riktiga livet?
Vi möter personer som har supermoderna kök med alla möjliga finesser, men som aldrig lagar mat. Det handlar om små barn som har för många gosedjur. Det handlar om par som efter en homestyling av sin bostadsrätt ställer in sina flyttplaner.
 I novellen Polackerna handlar det om vår dubbelhet inför att billigt anställa en polack. Det handlar också om en 80-åring med 80-årskris.
Ni förstår. Det handlar om vår strävan efter att göra det rätta. Att vi lever i ett slags förberedelse. Man behöver en bättre bostad…ett intressantare jobb…hitta kärleken…osv. Sen så – börjar livet.
På biblioteket finns boken som vanlig pappersbok, cd-bok där Fredrik Lindström själv läser sina noveller. Det är alltid trevligt när författaren själv läser sin bok. Den finns också som e-bok att ladda ner.
Att lyssna på den tar cirka tre timmar.
Den är tänkvärd. Lättsam. Man känner igen sig.
 /Kristina Persson Dahlstrand

Inga kommentarer: