torsdag 26 april 2012

Karin tipsar

Svart som natten av Ann Cleeves är första delen i en fristående kriminalserie om fyra böcker som alla utspelar sig på Shetlandsöarna; Svart som natten, Vita nätter, Rött stoft och Blå gryning.


Den här berättelsen börjar en kall januarimorgon, staden Ravenwick på Shetlandsöarnas huvudö ligger under ett djupt täcke av snö. En ung flicka hittas strypt i sin egen halsduk på ett öde fält. Direkt faller misstanken på stadens ensling, en förståndshandikappad man som bor i en liten stuga alldeles i närheten av fältet. Men är det verkligen så enkelt? Och har mordet något att göra med en annan ung flicka som spårlöst försvunnit flera år tidigare? Det är upp till kommissarie Jimmy Perez att ta reda på sanningen.

Bland invånarna i den lilla staden sprids misstankar och oro. Vem kan man egentligen lita på? Alla känner alla – och en av dem är en mördare.

Det jag gillar med boken är bland annat de fantastiska naturskildringarna. Shetlandsöarna känns dramatiskt, vilt och lockande. Också hur de olika karaktärerna beskrivs, alla med sina speciella egenheter, formade av den väderbitna naturen och av den säregna atmosfär som omger samhällen där släktgenerationer levt sina liv, långt bort från fastlandets civilisation.

Historien berättas i ett lugnt tempo. Det är välskrivet och det är en spännande och en inte helt självklar mordgåta nystas upp bit för bit.

/Karin Melin

Inga kommentarer: