tisdag 24 april 2012

Bokpratstips

En dag i slutet av mars var Kerstin och Kristina inbjudna till SPF i Kallhäll. Här kan du läsa Kerstins tips:

Öster om heden av Viveca Lärn
Viveca Lärn är aktuell med en ny bok i Saltön-anda – nu i centrala Göteborg. Kort om handlingen: En trappuppgång vinner på Postkodlotteriet och reser till Kenya. Samantha blir reseledare. Det är en brokig skara som reser iväg: Lärarparet Axel  och Margareta, tobakshandlarbröderna Holger och Åke, författaren Martin med mamma Karin och sist, men inte minst, initiativtagaren Samantha, med egen fotvårdsklinik, och hennes 20 år äldre man Roger. Resan förändrar allas liv och vi får vara med om många dråpliga situationer. Boken är lättläst, lite väl detaljrik och rolig. En riktig må bra-bok!
Vad är mindfulness? Mindfulness brukar översättas och förklaras med medveten närvaro – i nuet och ögonblicket. Det handlar om att förhålla sig till livet utan att döma. Ska man då finna sig i allt? Nej, det handlar inte om att ge upp, utan om att acceptera livet som det är. Många har värk och smärta och då kan medveten närvaro vara till stor hjälp. Författaren, Vidyamala Bursch, vet vad hon talar om. Tidigt i livet bröt hon en kota i ryggen och senare råkade hon ut för en svår bilolycka. Nu lider hon av kronisk smärta.

Vad är smärta? En definition är att smärta är ”en obehaglig upplevelse förknippad med vävnadsskador. Smärtan är subjektiv.” Bursch hävdar bl a att det är viktigt att inte göra motstånd mot smärtan. ”När jag försöker stänga av smärtan, stänger jag också av det som är härligt och underbart”, säger hon. Sant, men svårt. Ja, lätt är det inte. Mindfulness kräver träning. Belöningen är minskad stress och bättre läkning, av kropp och själ. Boken är fylld av fakta och olika övningar, scheman för smärtupplevelse m.m. Till boken hör en övnings-cd med andningsövningar och meditationer.
Om du är nyfiken på vad medveten närvaro är rekommenderar jag Jon Kabat-Zinns lilla fickvänliga bok: ”Lev i nuet, lär av stunden”. Kabat-Zinn grundade programmet ”mindfulness mot stress” 1979. Länk: http://www.folkbibliotek.jarfalla.se/opac/search_result.aspx?TextFritext=lev+i+nuet
Efter böckerna Hjärnkoll på maten och Hjärnkoll på vikten har professor Martin Ingvar nu skrivit boken Hjärnkoll på värk och smärta, även den om att hantera smärta på olika sätt.

Gå din väg men stanna av Johanna Nilsson
Johanna Nilsson har skrivit en självbiografisk roman om Hanna, 31 år, som möter Alex. Hon är författare. Titeln förtrollade mig, ”Gå din väg men stanna”. Precis så svårt kan det vara. Jag vill vara ifred, men jag vill även ha närhet och trygghet. Boken är en av de svåraste jag har läst. Den handlar om djup förälskelse men framför allt om rädsla, otrygghet och psykisk sjukdom. Svårigheten att få rätt hjälp. När boken börjar har Hanna just lämnat Tommy och ska flytta till en egen lägenhet. Hon längtar efter frihet men livet blir mycket svårare än hon vill.
Hanna har vuxit upp i en trygg familj med syskonen Emma och Anders, mamma och pappa. Inom sig har hon dock alltid känt att något är fel, att något fattas. När började det? Hanna ville inte bli vuxen. Hon vill vara flicka, inte kvinna. Hanna hamnar i kris med stora humörsvängningar. Hon  hetsäter och kräks, har ångest och försöker ta livet av sig. Det hjälper inte att hon har träffat den äldre Alex och blivit djupt förälskad. Tillvaron snurrar. Hanna kan inte skriva – åker på författarturnéer – mår allt sämre. Hon får hjälp, men aldrig den hjälp som är helt rätt för henne. Alex stöttar och hjälper men hur länge ska han orka? Det är en otroligt stark och sorglig bok om kärlek, svek och allvarlig sjukdom.

Till sist en lite udda, men intressant bok: Stil& politik av Göran Greider och Barbro Hedvall
Varför klär sig politiker som de gör? Den frågan – och många andra – får man svar på i boken Stil & politik. Boken kom ut 2008 och mycket har hänt sedan dess. Politikerna är nya. Barbro Hedvall var politisk redaktör Dagens Nyheter, Göran Greider var och är chefredaktör Dala-Demokraten. Båda är mycket klädkunniga. Barbro Hedvall är mycket intresserad, Göran Greider mycket ointresserad, trots att han är uppvuxen i Sörmlands textilindustricentrum: Vingåker.
Hedwall och Greider har skrivit vartannat kapitel och vi får bl a veta varför färgerna vitt och svart är omöjliga i politiken, vad Coco Chanel betydde för kvinnor i samhället, vad som utmärker olika politikers klädsel. De senaste åren har flera av de partiledare som porträtteras i boken avgått: Göran Persson, Mona Sahlin, Maud Olofsson, Gudrun Schyman och Lars Ohly. Men vi minns och känner igen dem. Slutsatsen som Barbro Hedwall och Göran Greider drar är att mode är i högsta grad politik och demokrati.
/Kerstin Gerén
Imorgon kommer Kristinas tips.

Inga kommentarer: