tisdag 10 april 2012

Karin tipsar



Mörk jord av Belinda Bauer

Handlingen utspelar sig i en liten stad i södra England, alldeles invid Exmooreheden. Här bor tolvårige Steven tillsammans med sin mormor, mamma och sin femårige lillebror. Stevens mormor plågas av en traumatisk händelse; arton år tidigare dog hennes son Billy som då var elva. Han blev kidnappad och mördad av en pedofil. Billys kropp hittades aldrig även fast mördaren fångades in och fängslades för fler sexmord på barn, vars lik hittades nergrävda på heden.

För Stevens mormor var Billy hennes favoritbarn framför dottern, Stevens mamma. Mormodern står fortfarande varje dag i fönstret och kikar efter att hennes pojke kanske ska komma hem igen. Sorgen har gjort henne bitter och sur och elak mot alla, vilket hela familjen lider av, kanske allra mest Stevens mamma, som ända sen det hemska hände levt i skuggan av sin försvunne lillebror.

Steven längtar efter att få leva i en normal och glad familj. Han är trött på allt bråk, att aldrig få några kramar eller känna sig omtyckt av mamma och mormor. Han försöker därför tänka ut en lösning och gräver planlöst på heden för att hitta Billys lik, då kan mormor begrava sin son och släppa sin sorg och familjen kan äntligen bli normal.Men Steven hittar inget barnlik. Istället kommer han på att han kan kontakta seriemördaren. Han skriver ett brev till mördaren i fängelset och ber om hjälp att hitta Billys kropp. Brevet blir början på en livsfarlig katt-och-råtta-lek mellan Steven och seriemördaren.

När jag läser funderar jag över hur enorm vidden kan bli av ett så fasansfullt brott som ett brott mot ett barn. Och hur det kan påverka människor i åratal. Och om att fastna i det förflutna så att man inte längre ser vad som är verkligt och viktigt här och nu.

En mycket läsvärd och gripande historia. En spänningsroman som ger kalla kårar, men lika mycket en rörande berättelse om en trasig familj och om ett barns kraft och längtan att göra det bra för sin familj.

/Karin Melin

Inga kommentarer: