torsdag 21 april 2011

Trendspaning





Svenska barnboksinstitutet gör i sin Bokprovning varje år en sammanställning av årets barnboksutgivning och dess trender och tendenser. Är man intresserad av barn- och ungdomslitteratur är denna mycket intressant att läsa. En trend 2010 när det gäller ungdomslitteratur är skildringar av strategier kring överlevnad i en mycket oviss och skrämmande framtid så kallade dystopier.

"I ungdomslitteraturen skildras strategier kring överlevnad i en mycket oviss och skrämmande framtid efter katastroferna. Exempel på framtidsskildringar och dystopier i årets utgivning är Börje Lindströms Annas dagbok: den oavkortade originalutgåvan, Stefan Castas Den gröna cirkeln, Charlie Higsons Fienden, Patrick Ness Tystnaden i bruset, Suzanne Collins Revolt och Titti Knutssons Kampen. I några av dessa dystopier gestaltas galna och farliga vuxna, som till exempel i Higsons Fienden där de vuxna drabbas av en förgörande sjukdom som leder till att de blir till zombier som inte bara övergivit barnen, utan också gärna vill äta upp dem. Kannibaler förekommer även i den ovan nämnda Den gröna cirkeln. Flera av framtidsskildringarna är i thrillerform och thrillers utgör en stor del av utgivningen av ungdomslitteratur som helhet." (Bokprovning på Svenska barnboksinstitutet 2010 s. 6)

Gemensamt för dessa är den mörka framtiden där jorden ofta utsatts för någon
miljöförstörande katastrof (orsakat av människor) och teknologin är mycket
utvecklad. Andra böcker i denna genre är:


  • Scott Westerfeld, Ful, Ful eller snygg, De rätta. Om en framtid där alla
    skönhetsopereras för total jämlikhet. Är det rätt eller fel att inte få välja
    själv?

  • Rachel Ward, Döden i dina ögon (2010) och Arvet (2011). Om Jem (Döden i dina ögon) respektive hennes son Adam (Arvet) som har förmågan att se när människor ska dö i form av siffror i deras ögon. Mycket spännande!

  • Michael Grant, Övergivna (2009) och Hunger (2010). Alla över 15 år försvinner helt plötsligt och den lilla staden omges av en halvt genomskinlig barriär. Barnen hamnar i en laglös värld där de starka ställs mot de svaga. De försöker samtidigt att finna lösningen på gåtan med de vuxnas försvinnande och en del barn får övernaturliga krafter.

Glöm inte heller Jules Vernes böcker! När man tänker på hur mycket i de som faktiskt blev verklighet undrar man vad i dessa nya framtidsskildringar som kommer att ske i verkligheten...

Inga kommentarer: