torsdag 30 juli 2015

Bokfrukost 22 juli i Jakobsberg

Den 22 juli träffades personalen på Jakobsbergs bibliotek och tipsade varandra om böcker och filmer. Här följer en lista på de tips som dök upp under frukosten.



Maria tipsar:
Ardoján
Mina 500 bästa vänner
Huvudpersonerna i novellsamlingen Mina 500 bästa vänner är ständigt upptagna med att framställa något, i bästa fall sig själva. I ett nutida Berlin befolkar de borden på de dyraste restaurangerna kväll efter kväll. Ibland, när allt stämmer, ligger det ett speciellt daller i luften - om än bara kort. De är fåfänga, förtvivlade, berusade av sig själva, krystade, rörande och löjliga.

Elisabeth Hjort
Förtvivlade läsningar
En doktorsavhandling skriven på ett vackert språk om fyra svenska författarskap, bland annat Sara Stridsberg.

Ernesto Sabato
Tunneln 
Absurd, fantastiskt skriven och mycket rolig om en misantropisk man och hans funderingar kring sin stora kärlek Maria.

Asta Olivia Nordenhof
Det enkla och det ensamma
Den danska poesins nya hopp, tillgängliga, starka dikter även för icke poesivana.

Ami tipsar:
Jennifer Clement
En bön för de stulna 
Roman om hur de mexikanska flickorna lever farligt eftersom de lätt faller offer för kriminella ligor som rövar bort dem för trafficking. Därför gömmer de sig eller gör sig fula. Otäckt men slutar samtidigt ljust med en strimma hopp.

Ryszard Kapuscinski
På resa med Herodotos 
Den polske mästerreportern berättar om hur han med hjälp av Herodotos gav sig ut i världen som reporter för en polsk tidning för att rapportera från Indien och Kina med enbart sitt modersmål  - och Herodotos i bagaget.

Yrsa tipsar:
Daniel Sjölin
Alla vill bara gå hem 
Novellix tunna bok som är en svidande uppgörelse med vår tid där alla bara vill gå hem. Språkligt komprimerat och väldigt roligt.

Karin tipsar:
Doris Dahlin
Himlen bar inga moln
Berättelse om en femtiotalists liv, från uppväxt på landet, flytten till staden och 1970-talets omvälvande tid. Ett slags psykonalytiskt drama. Stark igenkänning för den som har levt på 1970-talet. Ganska svår.

Nightcrawler (film)
Spännande dramathriller om en lätt störd man i Los Angeles, vars journalistiska bana blir alltmer bisarr i jakten på de senaste nyheterna.

Elin tipsar:
Jan Bergman
Sekretarklubben
Jan Bergmans egen mamma visade sig ha varit svensk spion under andra världskriget. Gedigen research och mycket spännande.

Josephine Bornebusch
Född fenomenal
Ungdomsbok om en udda tjej som går i nionde klass och är besatt av Anne Frank. Rolig och lättläst.

Linnea tipsar:
Jakob Wergelius
Mördarens apa 
En riktig äventyrsroman, spännande och nostalgisk med en gorilla som huvudperson. För 12-15 år, men funkar även för vuxna. Fina illustrationer. Wergelius fick Augustpriset 2008 för  Legenden om Sally Jones.

Jakob Wergelius
Teckningar från Antarktis 
I gryningen den 30 november 2007 lägger den svenska statsisbrytaren Oden ut från kajen i Punta Arenas, Chile. En sex veckor och 4000 sjömil lång forskningsexpedition utmed den västantarktiska kusten tar sin början. Med ombord finns författaren och tecknaren Jakob Wegelius. I hans dagboksblad får vi följa arbetet ombord och besöka några av klotets mest svårtillgängliga och minst utforskade platser. Boken blickar även tillbaka på människans korta, men dramatiska historia på Antarktis.

Inga kommentarer: