onsdag 9 juni 2010

Hon vill ha... fisk!

Måste bara passa på att tipsa om en härlig barnbok efter att vulkanen Eyjafjallajökull har satt Island på kartan i flera omgångar. På Island finns det vulkaner, så mycket har vi lärt oss. Vulkaner kan få utbrott, även det vet vi. Men på Island bor det också människor, små och stora. Och vissa av dom älskar fisk, som Hildur.
Och Hildur vet exakt vad hon vill ha: FISK. Till kvällsmat. Men mamma vet också vad Hildur vill ha. Och pappa, han tror att mamma vet vad Hildur vill ha - här anar vi ett stundande dilemma.
Hildur vill ha fisk till kvällsmat.



Men, får hon det? Nej. Gång på gång, dag för dag, upprepar hon klart och allt mer högljutt vad hon vill ha. Men vad är det hon får? En fiskleksak, en maskeraddräkt i form av en fisk, kyckling till kvällsmat och pizza nästa dag. Det dröjer inte länge förrän Hildur (inte helt olikt en viss isländsk vulkan) exploderar och en gång för alla vrålar: VILL HA FISK TILL MAT!



Missförstånd. Hur ofta har man inte råkat ut för det. Visst känner man igen sig i stackars mamma som häpet frågar: ’Va? Vill du ha FISK?’
Den kvällen får hon - fisk! Och gissa hur nöjd hon blir, nu när hon blir hörd! Med fisken, med sig själv som har stått på sig och med föräldrarna som äntligen har lärt sig en viktig sak - att lyssna!
Läs för barnen och njut av att höra dom vråååååååla ordet FISK! tillsammans med Hildur!

/Eva Brünahl



Inga kommentarer: