måndag 21 juni 2010

Vilken helg!


Nyss passerade lördag och söndag har varit en helg av total anspänning och nervkittlande dramatik. Årets helg helt enkelt!

Jaaaa! Prinsessbröllopet! ropar kanske ni? Neeeej, nej, nej! Agility-SM förstås! ropar jag.

Helgen som har gått har varit årets största tävlingshelg där Sveriges absoluta toppskikt i agilityvärlden samlats i Karlstad för att göra upp om den ärofyllda SM-titeln. Hundarna tävlar i tre olika storleksklasser - small, medium och large och det finns möjlighet att delta både individuellt och i lagklass.
Agility är en oerhört fartfylld och publikfriande sport som enkelt uttryckt går ut på att man ska lotsa sin hund runt en hinderbana på kortast möjligaste tid. Det kräver stora doser samarbete mellan hunden oss dess människa och bakom duktiga ekipage ligger oceaner av noga planerad och strukturerad träningstid.

För er som kanske inte direkt planerar för att kvala in till SM nästa år, men ändå vill få en introduktion till en av hundsportens största glädjeämnen finns massor med riktigt bra läsning på Järfälla folkbibliotek.

Störtcoola Veronica Bache som tillsammans med sin minst lika coola hund Excell tog guld på nyss nämda SM kom förra året ut med Agility: träna och tävla din hund en bok som lugnt och pedagogiskt lotsar nybörjaren in i en sport som är helt galet beroendeframkallande. Här tas så väl hinderinlärning, grundläggande handling (hur du lotsar runt hunden på banan) och banträning upp.

Andra riktigt bra agilityböcker du kan låna på bibblan är:


Har du ingen hund hemma kanske du har något annat djur att träna...

Nästa helg är det midsommar. Jag antar att flera av er kommer att dansa runt stången, binda kransar och plocka sju sorters blommor. Inte jag! Inte en chans! Jag tar båten till Gotland för att tävla agility i tre underbara, långa dagar.

Inga kommentarer: