tisdag 17 augusti 2010

Skåpmat 3


Yasmina Khadra har alldeles nyligen fått en tredje bok översatt till svenska. Vad dagen är natten skyldig heter den, snart på ett bibliotek nära dig. Hans första heter på svenska Efter attentatet och efter att ha läst den skrev jag ungefär såhär, när det begav sig.

Det finns många platser för attentat, numera. Har det alltid varit så? Under min uppväxt känns det ändå som om allting hade sitt ursprung i Israel-Palestinakonflikten. Där fick varje attentat snart en syster som skördade ännu fler döda på motståndarsidan. Efter Attentatet utspelas mitt i denna oändliga konflikt, och den inleds med ett attentat, strax följt av ännu ett.

Den andra explosionen får följder för huvudpersonen, en arabisk kirurg som trots sitt ursprung är en respekterad doktor på ett sjukhus i Tel Aviv. Efter att ha fått hjälpa skadade från en självmordsbomb på en restaurang, kommer han hem, bara för att få veta att hans hustru är saknas. Han börjar ana det värsta och ja, hon är död. Ja, i självmordsbombdådet. Men vad som verkligen krossar hans värld är att hustrun i själva verket misstänks vara självmordsbombaren.

Vad händer? Han förlorar sin sociala position, blir trakasserad, fallet blir långt. Men värst för kirurgen är att han känner sig bedragen. Hur kunde han få leva sitt liv bland människor som hon tydligen, utan att visa någonting, hatade intill självförintelse. Hur kunde han inte ana?

Tusen frågor. Med tusen svar…

Boken är spännande, lättläst, och sätter upp ett allt högre tempo, så att man inte kan parera händelseutvecklingen, och de lugna stunder som erbjuds mig att hämta andan på förebådar bara nästa varv i spiralen neråt…

Inga kommentarer: