fredag 26 november 2010

För Kungen i tiden


En av höstens stora boksnackisar har tveklöst varit Tomas Sjöbergs Karl XVI Gustav: Den motvillige monarken. Det har varit få böcker som fått så mycket uppmärksamhet i media under hösten, nobelpristagaren Mario Vargas Llosa undantagen. Själv har jag inte kännt mig manad att läsa boken riktigt i detta nuet, men jag vet att det är många andra som ivrigt väntar på sin tur.
Om jag själv får välja en bok om vår regent sätter jag hellre klorna i den fiktiva romanen Kungens födelsedag av Hans Koppel. Boken är så som romaner tenderar vara, frejdligt fabulerande, men icke för ty handlar den just om sagda Karl XVI Gustav. Hans Koppel (pseud.) har i och med denna roman nu gjort sin triptyk komplett. Serien inleddes med Vi i villa, halvlek med Medicinen och avlsut med Kungens födelsedag. De båda tidigare böckerna har jag redan bloggat om, men nu är det alltså dags för den sista boken.

Precis som i Hans Koppels tidigare böcker längtar huvudpersonen bort och dagdrömmer ofta och gärna om ett annat liv. Vår kung önskar sig ett liv med lite mer inflytande, ett liv där han kan göra skillnad, gärna genom en dramatisk, hjältemodig räddningsaktion. Men tillvaron som kung i lugna, trygga Sverige bjuder inte på så mycket dramatik, inte ens minsta lilla stadskupp, så vår regent börjar sakteliga misströsta.
När sedan kungens kortege råkar fastna i en demonstation mot bilismen och omringas av unga miljöivrare - trygga i förvissningen om sina möjligheter att förändra och göra skillnad - så börjar något långsamt hända. Kanske är det faktiskt så att det är i de små händelserna man har möjlighet att göra skillnad - även om man råkar vara kung.
Precis som Koppels tidigare böcker är detta en liten, närmast novellartad berättelse, dock inte fullt så svartsynt som det två tidigare böckerna.

Slutligen vill jag tipsa om ännu en ny, aktuell kungabok. Ingelin Angeborn: superpopulär och superproduktiv barn- och ungdomsboksförfattare har nyligen släppt senaste delen i serien Klant & Kompani: Kungakatastrofen
Vilma är en riktig klantskalle, Viktor är typ ännu klantigare och Viking han, är klantigast av dem alla. Tillsammans bildar de klubben Klant & Kompani.
I deras klass avslutar man varje fredag med roliga timmen. Deras lärare har bestämt att alla ska turas om at ta med en hemlig gäst. Viking som desperat vill imponera på sitt hjärtas dam - Meltem - har högtflygande planer för vem han ska ta med sig till roliga timmen. Men frågan är om det var så smart att yppa sina planer innan de är spikade? Alla gäster är nämligen inte så lätta att få med sig till en helt vanlig mellanstadie skola.
Vikings hemliga gäst? Kungen förstås! Fast kanske inte Karl den XVI Gustav då, utan en helt annan, lite coolare kung...
Böckerna är fristående och behöver alltså inte läsas i följd.

Inga kommentarer: